Ματαίωση ζητούν οι Ελληνες δημιουργοί

Ματαίωση ζητούν οι Ελληνες δημιουργοί

Για μια διαδικασία που έχει οδηγηθεί «σε πλήρες αδιέξοδο με αποκλειστική υπαιτιότητα της ηγεσίας του ΥΠΠΟ» κάνει λόγο, σε χθεσινή επιστολή της προς το υπουργείο Πολιτισμού, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ)

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μια διαδικασία που έχει οδηγηθεί «σε πλήρες αδιέξοδο με αποκλειστική υπαιτιότητα της ηγεσίας του ΥΠΠΟ» κάνει λόγο, σε χθεσινή επιστολή της προς το υπουργείο Πολιτισμού, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ), αναφερόμενη στον επεισοδιακό τρόπο σύστασης της επιτροπής επιλογής της ταινίας που θα προτείνει η Ελλάδα για υποψηφιότητα στα επόμενα Οσκαρ, ο οποίος οδήγησε σε παραιτήσεις μελών της επιτροπής και στην απόφαση των περισσότερων κινηματογραφιστών να αποσύρουν τις ταινίες τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Στην επιστολή, η ΕΑΚ υπογραμμίζει ότι «η μόνη λύση που μπορεί να προκριθεί αυτή τη στιγμή είναι η πλήρης ακύρωση της διαδικασίας και η μη κατάθεση πρότασης από τη χώρα μας για το φετινό βραβείο Οσκαρ Διεθνούς Ταινίας», παρά το κόστος για το ελληνικό σινεμά.

Μιλώντας στην «Κ», ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Ιάσων Φωτήλας ανέφερε ότι έχει τη διάθεση να προσπαθήσει να αμβλυνθεί η κατάσταση, «με κύριο κορμό της διαδικασίας την ΕΑΚ», και ότι την Παρασκευή επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της, όμως δεν κατέστη δυνατό (τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές), λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων του δεύτερου. Σημείωσε επίσης ότι αναγνωρίζει ως δίκαιο το πάγιο αίτημα της Ακαδημίας να αναλάβει εκείνη στο μέλλον την ευθύνη επιλογής της ελληνικής πρότασης για τα Οσκαρ και ότι προτίθεται να ανοίξει τη σχετική συζήτηση.

«Οσον αφορά τα μέλη της επιτροπής επιλογής που έχουν παραιτηθεί, είμαι πρόθυμος να συζητήσω με την Ακαδημία και να ορίσω τα πρόσωπα που θα μου προτείνει, γιατί είμαι σίγουρος ότι θα είναι του ιδίου κύρους, όπως και τα προηγούμενα, που αναγκάστηκα να απορρίψω εξαιτίας της παράνομης διαδικασίας η οποία είχε διαμορφωθεί», είπε ο υφυπουργός, αναφερόμενος στην «εκ παραδρομής» πρόσκληση που είχε σταλεί αρχικά σε μέλη της ΕΑΚ και η οποία ανακλήθηκε από το ΥΠΠΟ πυροδοτώντας αντιδράσεις.

Ερωτώμενος από την «Κ» εάν υπάρχει πλέον η δυνατότητα για αλλαγές στην επιτροπή επιλογής της ελληνικής πρότασης (η σύνθεση της οποίας έχει ήδη κοινοποιηθεί στην Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου), ο κ. Φωτήλας εκτίμησε πως «δεν θα υπάρχει πρόβλημα», καθώς μπορεί να συντρέχουν λόγοι αντικατάστασης σε περιπτώσεις «ανωτέρας βίας».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT