Η λάμψη της αρ νουβό στις Βρυξέλλες

Οι Βρυξέλλες, ως μία από τις πρωτεύουσες της αρ νουβό, προσφέρεται και γι’ αυτόν τον θεματικό τουρισμό. Το άνοιγμα της ιστορικής οικίας Van Eetvelde στο κοινό, ως χώρου επισκέψιμου, ως αξιοθέατου της πόλης, μας δείχνει την υπεραξία της τέχνης και της αρχιτεκτονικής στην ταυτότητα μιας πόλης

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Βρυξέλλες, ως μία από τις πρωτεύουσες της αρ νουβό, προσφέρεται και γι’ αυτόν τον θεματικό τουρισμό. Το άνοιγμα της ιστορικής οικίας Van Eetvelde στο κοινό, ως χώρου επισκέψιμου, ως αξιοθέατου της πόλης, μας δείχνει την υπεραξία της τέχνης και της αρχιτεκτονικής στην ταυτότητα μιας πόλης.

Ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 2000, το κτίριο αυτό, μαζί με την επέκτασή του, συμπληρώνει και αναδεικνύει την καλλιτεχνική άνοιξη στο Βέλγιο γύρω στο 1900. Είναι έργο του κορυφαίου αρχιτέκτονα Βικτόρ Ορτά. Χτίστηκε το 1895 για λογαριασμό του Edmond van Eetvelde, κρατικού λειτουργού με αντικείμενο την αποικία του Κονγκό.

Εκείνος επιθυμούσε, όπως έχει διατυπωθεί, «να επιδείξει την κοινωνική άνοδό του με ένα οίκημα που θα μπορούσε να υποδέχεται τις κοινωνικές εκδηλώσεις που ο ίδιος επιθυμούσε να διοργανώνει». Το κτίριο σχεδιάστηκε με το «μοντέρνο» τότε ύφος της αρ νουβό και με όλα τα ακριβά υλικά μεταλλουργίας και υαλουργίας. Ονομαστό ήταν εξαρχής το σπίτι του Van Eetvelde για τη γυάλινη οροφή του, μια εξαιρετικού ύφους και τεχνικής ροτόντα, στοιχείο υψηλής αισθητικής που αποτελεί έως σήμερα το πιο χαρακτηριστικό αξιοθέατο της ιστορικής οικίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ανάπτυξη μιας περισσότερο σύνθετης και επεξεργασμένης οπτικής πάνω στην ανάπτυξη της αρ νουβό στο Βέλγιο και στη σύνδεσή της με την αποικιοκρατία. Η αρχιτεκτονική αρ νουβό που γνώρισε άνθηση την περίοδο 1890-1910, γεννήθηκε ως ρήξη με τον ακαδημαϊσμό και την ιστορική αρχιτεκτονική, αλλά συνδέθηκε εξαρχής με την ανώτερη αστική τάξη.

Προϋπέθετε πελατεία που ασπαζόταν τον νεωτερισμό και μέσω αυτού επιθυμούσε να δηλώσει μια προβεβλημένη κοινωνική ταυτότητα. Η κατασκευή ενός σπιτιού με αυτόν τον ρυθμό, που επεκτεινόταν στην εσωτερική διαρρύθμιση και διακόσμηση, ήταν ιδιαιτέρως δαπανηρή. Η ανώτερη αστική τάξη μόνον είχε αυτήν τη δυνατότητα την εποχή της συγκέντρωσης μεγάλου πλούτου.

Η οικία Van Eetvelde ανήκει πλέον στην αλυσίδα των επισκέψιμων κτιρίων με θέμα το ίδιο το κτίριο. Για τις Βρυξέλλες, η κληρονομιά της αρ νουβό είναι όχι μόνο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της αλλά και του ευρύτερου ευρωπαϊκού πολιτισμού. Σε διάφορες χώρες, η αρ νουβό διαδόθηκε με άλλο όνομα και άλλη εθνική ταυτότητα.

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Το χρυσό Χόλιγουντ

Η λάμψη της αρ νουβό στις Βρυξέλλες-1
[TASCHEN]

Μία από τις νέες δίτομες εκδόσεις της Taschen, που κυκλοφορεί σε κασετίνα, είναι το «Χόλιγουντ» μέσα από τα αρχεία του αμερικανικού περιοδικού Life, που ήταν ονομαστό για τις υψηλού επιπέδου φωτογραφίες του. Η έκδοση κοστίζει 200 ευρώ και καλύπτει την περίοδο κυκλοφορίας του περιοδικού, από το 1936 ώς το 1972. Εκατοντάδες φωτογραφίες των μεγαλύτερων και λαμπρότερων κινηματογραφικών αστέρων παρελαύνουν, για να αποτυπώσουν μια αξέχαστη εποχή.

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ
Πράσινο και πόλη

Η λάμψη της αρ νουβό στις Βρυξέλλες-2
[FRANCISCO TIRADO]

Εμπνευσμένο από τους ιστορικούς κήπους της Κοπεγχάγης είναι το Πάρκο της Οπερας, ένας νέος δημόσιος χώρος σχεδιασμένος από το αρχιτεκτονικό γραφείο Cobe. Δίπλα στο πολυσύχναστο λιμάνι και στη Βασιλική Οπερα, το νέο πάρκο με τους έξι διαφορετικούς κήπους έχει ποικιλία χρήσεων και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε όλοι να μπορούν να τον χαίρονται για περίπατο, εστίαση, ψυχαγωγία, απόλαυση της φύσης. Διαθέτει υπόγειο πάρκινγκ 300 θέσεων.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Κουρτ Βάιλ

Η λάμψη της αρ νουβό στις Βρυξέλλες-3
[DEUTSCHE GRAMMOPHON]

Η ανοδική πορεία της 38χρονης Γερμανίδας διευθύντριας ορχήστρας και πιανίστριας Γιοχάνα Μάλβιτς (Joana Mallwitz) σηματοδείται και από το νέο (πρώτο της) άλμπουμ που κυκλοφόρησε στις αρχές Αυγούστου από την Deutsche Grammophon με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου. Εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στον Κουρτ Βάιλ, το άλμπουμ συνδυάζει τις δύο συμφωνίες του συνθέτη προσφέροντας μια νέα προσέγγιση, που η Μάλβιτς χαρακτηρίζει «μια συναρπαστική μουσική γερά ριζωμένη στο Βερολίνο».

ΒΑΪΜΑΡΗ
Μπάουχαους και ναζί

Η λάμψη της αρ νουβό στις Βρυξέλλες-4
[KLASSIK STIFTUNG WEIMAR]

Η ετήσια έκθεση στη Βαϊμάρη, όπου το 1919 ιδρύθηκε η σχολή Μπάουχαους, είναι αφιερωμένη στην αντίστιξη με τον εθνικοσοσιαλισμό. Διεσπαρμένη σε τρία μέρη μέσα στην πόλη της Βαϊμάρης, η έκθεση ολοκληρώνεται στις 15 Σεπτεμβρίου. Ξετυλίγει όμως όλη τη διαδρομή της Γερμανίας του Μεσοπολέμου μετά την ήττα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ώς την άνοδο των ναζί, το 1933. Η περίοδος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης ταυτίζεται με την κοινωνική επανάσταση του Μπάουχαους.

ΛΟΝΔΙΝΟ
Νέο μουσείο

Η λάμψη της αρ νουβό στις Βρυξέλλες-5
[MOCO MUSEUM]

Στην περιοχή του Marble Arch άρχισε να λειτουργεί ένα νέο μουσείο αφιερωμένο στη μοντέρνα και στη σύγχρονη τέχνη. Το Moco Museum στο Λονδίνο είναι το τρίτο στη διεθνή αλυσίδα με αυτήν την ονομασία, μετά το Αμστερνταμ και τη Βαρκελώνη. Επενδύει στην αυξανόμενη πολιτιστική κίνηση κοντά στην Οξφορντ Στριτ και το άνοιγμα σε ένα διεθνές κοινό που επισκέπτεται το Λονδίνο. Στις 11 Σεπτεμβρίου, θα εγκαινιαστεί η πρώτη θεματική έκθεση με έργα της Μαρίνας Αμπράμοβιτς.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT