«Ρουμάνικα αρνιά εγώ δεν βάζω στο μαγαζί μου»

«Ρουμάνικα αρνιά εγώ δεν βάζω στο μαγαζί μου»

«Αν θέλεις χοιρινό ή καμιά σπαλομπριζόλα έχω εξαιρετικής ποιότητας, αλλά αρνί ξέχασέ το. Δεν έχω καθόλου. Αν πας σε άλλα κρεοπωλεία της περιοχής μπορεί να βρεις, αλλά να ξέρεις ότι θα είναι ρουμάνικα. Αντί να απαγορεύσουν την εισαγωγή από τη Ρουμανία, απαγόρευσαν τα δικά μας τα αρνιά και φέρνουν αρνιά από τη Ρουμανία που έχει πιο πολλά κρούσματα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν θέλεις χοιρινό ή καμιά σπαλομπριζόλα έχω εξαιρετικής ποιότητας, αλλά αρνί ξέχασέ το. Δεν έχω καθόλου. Αν πας σε άλλα κρεοπωλεία της περιοχής μπορεί να βρεις, αλλά να ξέρεις ότι θα είναι ρουμάνικα. Αντί να απαγορεύσουν την εισαγωγή από τη Ρουμανία, απαγόρευσαν τα δικά μας τα αρνιά και φέρνουν αρνιά από τη Ρουμανία που έχει πιο πολλά κρούσματα. Είναι να τρελαίνεσαι…». Παραμονή Δεκαπενταύγουστου, σε κρεοπωλείο της Φωκίδας. Ο κρεοπώλης σε έξαλλη κατάσταση, απόλυτος: «Ρουμάνικα αρνιά εγώ δεν βάζω στο μαγαζί μου», έλεγε ξανά και ξανά.

Σε άλλα κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ βάζουν, πάντως, είναι γνωστό. Και πρέπει να παραδεχθούμε το οξύμωρο, ότι συνεχίζουμε να αγοράζουμε και να καταναλώνουμε αρνιά και κατσίκια που έχουν έρθει από τη Ρουμανία, χώρα προέλευσης της πανώλης, ενώ στην Ελλάδα ο κτηνοτροφικός κόσμος βρίσκεται σε απελπισία και κρατάει την ανάσα του μετρώντας αντίστροφα για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, για να λάβει το πράσινο φως για τις μετακινήσεις, για να ανοίξουν τα σφαγεία.

Εμείς τελικά γιορτάσαμε με παϊδάκια κοτόπουλου, χοιρινές μπριζόλες και ένα ωραιότατο ταψί στο φούρνο με μελιτζάνες και ντομάτες από το μποστάνι της φίλης μου της Μαρίνας, και δώσαμε ραντεβού για του χρόνου με την καθιερωμένη αρνίσια πλάτη γεμιστή με ρύζι και μυρωδικά – συνταγή κλασική στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Το φετινό «Πάσχα του καλοκαιριού» έγινε χωρίς το παραδοσιακό αρνάκι σε πολλά μέρη της χώρας. Πληροφορίες ότι σε κάποιες περιοχές στήθηκαν σούβλες σε παράταξη, παρουσία βουλευτών μάλιστα, ελέγχονται. Αλλωστε, όποιος έχει αποδείξεις, ας τις «καταθέσει»…

Οι πρώτοι, βέβαια, που γκρινιάζουν για τις ελλείψεις στην αγορά είναι οι Κρητικοί. Γάμος χωρίς γαμοπίλαφο δεν γίνεται, και ο Αύγουστος για την Κρήτη είναι ο μήνας των γάμων, των βαφτίσεων και των γαμοπίλαφων. Οι μάγειρες αναγκάζονται να αυτοσχεδιάσουν με εναλλακτικές πρώτες ύλες, αλλά εδώ που τα λέμε, στη φουρτούνα φαίνεται ο καλός ο μάγειρας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT