Νέο βραβείο στο «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου
νέο-βραβείο-στο-poor-things-του-γιώργου-λάνθι-563189335

Νέο βραβείο στο «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου

Ελένη Σαμπάνη
Ακούστε το άρθρο

Μετά τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας το 2023, τις δύο Χρυσές Σφαίρες, τα πέντε βραβεία BAFTA και τα 4 Οσκαρ σε σύνολο 11 υποψηφιοτήτων, το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου αναδείχθηκε χθες καλύτερη ταινία του 2024 από τη Διεθνή Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου Fipresci.

Ο Ελληνας σκηνοθέτης κατάφερε να κερδίσει για πρώτη φορά το βραβείο Grand Prix, ύστερα από ψηφοφορία 791 κριτικών, που ξεχώρισαν την ταινία του ανάμεσα σε εκείνες που έκαναν πρεμιέρα από την 1η Ιουλίου 2023 και έπειτα. Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του 72ου γκαλά του φεστιβάλ Σαν Σεμπάστιαν, ενώ την ίδια μέρα θα ακολουθήσει και προβολή του φιλμ, σε ώρα που θα ανακοινωθεί στις 9 Σεπτεμβρίου.

Οι άλλοι τέσσερις φιναλίστ είναι τα φιλμ: «Μην περιμένετε και πολλά από το τέλος του κόσμου», του Ράντου Ζούντε, το «Ο διάβολος δεν υπάρχει», του Ριουσούκε Χαμαγκούτσι, που δύο χρόνια πριν είχε κερδίσει την πρώτη θέση με το «Drive my car», το «Αγνωστοι μεταξύ μας», του Αντριου Χέιγκ και το «Ο σπόρος του ιερού σύκου», του Μοχαμάντ Ρασούλοφ.

Από το 1999, τo έτος που θεσμοθετήθηκε το Fipresci Grand Prix, έχουν βραβευτεί σπουδαίοι κινηματογραφιστές, μεταξύ των οποίων η Γερμανίδα Μάρεν Αντε, ο Πολ Τόμας Αντερσον, ο Ζαν Λικ Γκοντάρ και οι Τζορτζ Μίλερ, Πέδρο Αλμοδόβαρ, Αλφόνσο Κουαρόν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT