Τα όπλα σίγησαν για τους αδελφούς Γκάλαχερ των Oasis

Τα όπλα σίγησαν για τους αδελφούς Γκάλαχερ των Oasis

τα-όπλα-σίγησαν-για-τους-αδελφούς-γκάλ-563190952

Τα άρθρα, τα ρεπορτάζ, οι αναρτήσεις είναι ήδη αναρίθμητες. Οι ακροάσεις στο Spotify έχουν αυξηθεί κατά 160%. Το λήμμα στη Wikipedia έχει τροποποιηθεί και αυτό: οι Oasis, αναφέρει, είναι μια βρετανική ροκ μπάντα, ενεργή από το 1991 έως το 2009 και, πλέον, από το 2024 μέχρι όσο πάει.

Οσα συνέβησαν στο ενδιάμεσο δεν είναι λίγα: τουλάχιστον δύο άλμπουμ με πωλήσεις εκατομμυρίων, μια αδελφική διαμάχη, καμώματα που έγιναν πρωτοσέλιδα και τόσα ακόμη. Το σημαντικό όμως είναι τώρα ένα: οι Oasis, η πιο επιτυχημένη μπάντα της Βritpop, επανενώνονται, για μια σειρά δεκατεσσάρων, τουλάχιστον, συναυλιών.

Δεν θα γίνουν στο Γουέμπλεϊ. Ούτε και κάποια από αυτές θα κλείσει το φεστιβάλ του Γκλαστονμπέρι, όπως επίσης είχε ακουστεί. Θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2025, σε στάδια του Λονδίνου, του Κάρντιφ, του Μάντσεστερ (της γενέτειρας της μπάντας), του Εδιμβούργου και του Δουβλίνου.

Η προπώληση των εισιτηρίων θα ανοίξει το Σάββατο και όπως έγραφε η βρετανική Sun, ήδη αναζητούνται τρόποι διαχείρισης της μεγάλης ζήτησης που αναμένεται. Εκτός Βρετανίας ίσως συμβεί κάτι ανάλογο, ακόμη όμως είναι νωρίς: «Οι σχεδιασμοί βρίσκονται σε εξέλιξη», ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση του συγκροτήματος για τις συναυλίες που προγραμματίζονται στην υπόλοιπη Ευρώπη ή και αλλού.

Οι συναυλίες του συγκροτήματος, που επανενώνεται, θα πραγματοποιηθούν το 2025, σε στάδια της Αγγλίας και της Ιρλανδίας.

Ενδιαφέρον είχε και ένα άλλο σημείο της. «Τα όπλα σίγησαν, τα άστρα ευθυγραμμίστηκαν, η μεγάλη αναμονή έλαβε τέλος», διάβαζε κανείς. Hταν, βέβαια, μια αναφορά στους μόνιμους καβγάδες των δύο βασικών μελών των Oasis, των αδελφών Νόελ και Λίαμ Γκάλαχερ. Λέγεται ότι στη διάρκεια των ηχογραφήσεων του περίφημου «(What’s The Story), Morning Glory?» είχαν κάνει το στούντιο λαμπόγυαλο.

Σε μια κοινή συνέντευξη τους στο ΝΜΕ είχαν καταλήξει να βρίζονται επί δέκα λεπτά, με τον Λίαμ να επιστρατεύει την όχι ακριβώς υποχωρητική φράση: «Κάτσε κάτω, σε έχει πιάσει κρίση, έχεις πιει πολλά τζιν τόνικ». Σε μια δική του συνέντευξη, ο Νόελ είχε πει ότι «αγαπούσα τη μαμά μου, μέχρι που γέννησε τον Λίαμ». Στο χθεσινό αφιέρωμά του για την επανένωσή τους, ο Guardian συμπεριέλαβε ένα θέμα με οικογενειακούς θεραπευτές να εξηγούν πώς τα αδέλφια μπορούν να επιλύουν τα προβλήματα στη σχέση τους.

Στην Αγγλία των ’90s τα πράγματα ήταν πιο ήρεμα. Ο Ψυχρός Πόλεμος είχε τελειώσει και η 11η Σεπτεμβρίου δεν ήταν ακόμη πραγματικότητα. Βγαίνοντας από τη διακυβέρνηση της Θάτσερ, η Βρετανία αισιοδοξούσε, γινόταν Cool Britannia.

Πιο φιλικό στον χρήστη από το Grunge, το μουσικό ρεύμα της Βritpop εξέφραζε τον δυναμισμό της εποχής, που θα έβρισκε στους Oasis την πιο επιτυχημένη εμπορικά εκδοχή του. Το συγκρότημα από το εργατικό Μάντσεστερ δεν επανεφηύρε βέβαια τη μουσική της νεολαίας (ούτε και πειραματίστηκε όπως οι «αντίπαλοί» του, οι Blur), της ξαναπροσέφερε όμως την κιθαριστική μαγκιά των Who και των Sex Pistols, μαζί με ολίγη από τη μελωδικότητα των Beatles. Και οι πωλήσεις του έσπαγαν ρεκόρ.

Αραγε, θα δούμε κάτι αντίστοιχο στην επανένωσή τους; Πιθανόν, γιατί το αρχικό κοινό τους είναι πλέον σε ηλικία με αγοραστική δύναμη και νοσταλγική διάθεση, ενώ η παρουσία των Oasis στο Spotify δείχνει ότι αρέσουν και στη γενιά Z.

H μπάντα μπορεί να αποκομίσει πάνω από 450 εκατ. ευρώ, εκτιμούν οι ειδικοί. Και ο Νόελ, συμπληρώνουν με νόημα, έχει ένα πανάκριβο διαζύγιο να πληρώσει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT