«Kaos»: οι δώδεκα θεοί της ελληνικής μυθολογίας σε νευρική κρίση

«Kaos»: οι δώδεκα θεοί της ελληνικής μυθολογίας σε νευρική κρίση

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες χρόνια τώρα, η ίδια ιστορία: οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου δεν μπορούν να ησυχάσουν από τους ανθρώπους. Σε έπη και σε τραγωδίες, το ταπεινό γένος των βροτών όλο προβλήματα τους δημιουργεί.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στη νέα σειρά του Netflix, που κάνει πρεμιέρα σήμερα: μια αρχαία προφητεία για την ανατροπή του Δία αποκαλύπτεται στη σύγχρονη εποχή και τρεις ατρόμητοι θνητοί, που διαπιστώνουν ότι συνδέονται μεταξύ τους, είναι αρκετά δυσαρεστημένοι ώστε να επιταχύνουν την εκπλήρωσή της, μαζί με κάποιους απογοητευμένους θεούς. Η σειρά, που χαρακτηρίζεται «σκοτεινή κωμωδία», έχει τον εύγλωττο τίτλο «Kaos». Και ο Δίας φαίνεται πολύ προβληματισμένος.

Τον υποδύεται σαν παντοδύναμο αλλά ανασφαλή θεό ο Τζεφ Γκόλντμπλουμ. Στα τρέιλερ και στις φωτογραφίες της σειράς τον βλέπουμε ντυμένο με φόρμες Gucci, να ψήνει μπάρμπεκιου στον κήπο, να διασκεδάζει με τα ρεπορτάζ για την κλιματική αλλαγή, αλλά και να δηλώνει ότι «οι άνθρωποι δεν έχουν σημασία», ή να ξυπνάει τρομαγμένος από κάποιον εφιάλτη και να ενοχλείται που τα μνημεία των θεών πλέον βανδαλίζονται.

Φαίνεται ματαιόδοξος, διεφθαρμένος, παρανοϊκός και πάντως πιο σύνθετος από τον κινηματογραφικό Δία του Ράσελ Κρόου, του Λίαμ Νίσον κ.ά., που παρουσιαζόταν κυρίως σαν επιβλητικός και αποφασιστικός. Δεν θα μάθουμε ποτέ πώς θα ήταν στον ίδιο ρόλο ο Χιου Γκραντ, ο οποίος δήλωσε αδυναμία λόγω του προγράμματός του, προτού επιλεχθεί ο Γκόλντμπλουμ.

Την Ηρα ερμηνεύει η βραβευμένη Βρετανίδα ηθοποιός Τζάνετ ΜακΤίρ. Αυτή τη φορά μοιάζει και εκείνη ιδιαίτερα ενεργή σεξουαλικά, χωρίς να της λείπουν το τουπέ και ο αυταρχισμός που συνήθως χαρακτηρίζουν το γένος –ή την «τάξη», με κοινωνιολογικούς όρους– των θεών.

«Το “Kaos” έχει πολύ έντονο το πολιτικό στοιχείο», έλεγε προ ημερών σε συνέντευξή της στον Guardian η ΜακΤίρ. «Η προσέγγιση της σειράς στην ελληνική μυθολογία είναι μια αλληγορία για τον κόσμο στον οποίο ζούμε τώρα – βλέπει τους θεούς από τελείως διαφορετική σκοπιά. Ανήκουν, ελλείψει καλύτερης έκφρασης, στο 1% της κοινωνίας».

Περίπου δηλαδή όπως η οικογένεια Ρόι στο περίφημο «Succession». Η βραβευμένη σειρά του HBO, με θέμα τον «πόλεμο διαδοχής» στην οικογένεια ενός μεγιστάνα των media, παρομοιάζεται ήδη με το «Kaos».

Ενα ακόμη κοινό στοιχείο των δύο σειρών λέγεται ότι είναι οι έντονες «αδελφικές διαμάχες» που λαμβάνουν χώρα, με το «Kaos» ειδικά να περιλαμβάνει και αντιπαραθέσεις που εκτείνονται από το «παλάτι» του Δία μέχρι τον Κάτω Κόσμο. Τον Αδη υποδύεται ο Ντέιβιντ Θιούλις, ενώ στο καστ συναντάμε ακόμη τον Κλιφ Κέρτις σαν Ποσειδώνα, την Μπίλι Πάιπερ σαν Κασσάνδρα, την Εντι Ιζαρντ σαν Λάχεση, την Ορόρα Πέρινο σαν Ευρυδίκη, τον Κίλιαν Σκοτ σαν Ορφέα, τον Ναμπάν Ριζβάν σαν Διόνυσο κ.ά. Μέχρι και ο Μινώταυρος, ο Μίνωας, αλλά και η Κρήτη εμφανίζονται ως μέρος του σεναρίου.

Δημιουργός της σειράς είναι ο/η Τσάρλι Κόβελ, που έχει υπογράψει και το «The End of the F**king World», που προβλήθηκε σε BBC και Netflix.

«Γιατί επιστρέφουμε στους μύθους;» έλεγε πρόσφατα στο Variety, εξηγώντας ότι το «Kaos» καταπιάνεται με την εξουσία, την κατάχρησή της, τον έρωτα, τον θάνατο, την οικογένεια και τις δυσλειτουργίες της. «Διότι είναι διαχρονικοί», αποκρινόταν, «και τα θέματα που πραγματεύονται, αιώνια».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT