Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Επιστρέφει ο εφιάλτης του σύμπαντος

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Επιστρέφει ο εφιάλτης του σύμπαντος

O σκηνοθέτης Φέντε Αλβαρεζ στο νέο «Alien» παντρεύει τη δράση με τον τρόμο

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Alien: Romulus ★★★½
ΘΡΙΛΕΡ (2024), 119΄
Σκηνοθεσία: Φέντε Αλβαρεζ
Ερμηνείες: Κέιλι Σπένι, Ντέιβιντ Τζόνσον

Αλλο ένα κεφάλαιο στη θρυλική σειρά ταινιών επιστημονικής φαντασίας έρχεται για να μας επιστρέψει πίσω στις ρίζες του γνωστού franchise. Βρισκόμαστε σε μια αποικία μεταλλωρύχων σε κάποιον σκοτεινό πλανήτη του γαλαξία.

Αποφασισμένη να ξεφύγει από την προδιαγεγραμμένη μοίρα της, μια ομάδα νέων αποφασίζει να αποδράσει χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό ενός εγκαταλελειμμένου διαστημικού σταθμού. Μέσα στα βάθη του τελευταίου, ωστόσο, οι νεαροί εξερευνητές θα έρθουν αντιμέτωποι με την πιο τρομακτική μορφή ζωής στο σύμπαν.

Με τον Ρίντλεϊ Σκοτ πια σε ρόλο παραγωγού, ο Ουρουγουανός δημιουργός Φέντε Αλβαρεζ («Το πρόσωπο του κακού») προσπαθεί σκληρά –και σε μεγάλο βαθμό τα καταφέρνει– να ανασυνθέσει την αλλόκοτη, κλειστοφοβική ατμόσφαιρα του αυθεντικού «Alien».

Εχοντας στη διάθεσή του ένα καστ ανερχόμενων ηθοποιών, με επικεφαλής τους πολύ καλούς Κέιλι Σπένι («Priscilla») και Ντέιβιντ Τζόνσον («Industry»), παντρεύει αποτελεσματικά την καθαρή δράση με τον δυστοπικό πυρήνα του κλασικού μύθου.

Ο τρόμος του αγνώστου, όχι μόνον όσων υπάρχουν εκεί έξω αλλά και μέσα μας, συναντά εκείνον την τεχνητής νοημοσύνης, που πλέον μπαίνει όλο και περισσότερο στην καθημερινότητά μας. Οσο για τη δράση, αυτή κατανέμεται έξυπνα σε μικρές υποενότητες, σαν πίστες βιντεοπαιχνιδιού, στις οποίες οι πρωταγωνιστές καλούνται να ανταποκριθούν προκειμένου να επιβιώσουν.

Cold ★★½
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ (2023), 98΄
Σκηνοθεσία: Ερλιγκουρ Θόροντσεν
Ερμηνείες: Γιοχάνες Χάουκουρ Γιοχάνεσον, Μίκαλ Κάαμπερ

Από την παγωμένη Ισλανδία μας έρχεται ένα αρκετά καλοφτιαγμένο αστυνομικό θρίλερ, βασισμένο στο ομώνυμο μπεστ σέλερ μυθιστόρημα της Ιρσα Σιγκουρδαρντότιρ (εκδ. Μεταίχμιο), που έκανε και μεγάλη εισπρακτική επιτυχία στη σκανδιναβική χώρα. Μετά τον θάνατο της πρώην γυναίκας του, ο Οντιν ζει μόνος με την έφηβη κόρη του.

Ερευνώντας κάποιους παλιούς φόνους που είχαν διαπραχθεί σε ένα ίδρυμα παραβατικών ανηλίκων, αρχίζει να ανακαλύπτει παράξενα μυστικά που ίσως να σχετίζονται με την αυτοκτονία της συζύγου, αλλά και την αλλόκοτη συμπεριφορά της κόρης του. Χρησιμοποιώντας επί της ουσίας δύο παράλληλες αφηγήσεις, μία στο παρόν και μία στο παρελθόν, η ταινία ξετυλίγει προσεκτικά το κουβάρι των αποκαλύψεων μέχρι την (όχι και τόσο αναπάντεχη) ανατροπή του φινάλε.

Η ψυχική υγεία όπως και οι κακοποιητικές συμπεριφορές βρίσκονται εδώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, σε ένα φιλμ που διαθέτει αρκετή σκανδιναβική ψυχρότητα, αλλά και άρτιο μοντάζ, το οποίο βοηθά ώστε να διατηρηθεί η προσοχή του θεατή μέχρι το τέλος.

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Επιστρέφει ο εφιάλτης του σύμπαντος-1
Ενα καλοφτιαγμένο θρίλερ είναι το «Cold», που έρχεται από την Ισλανδία, με θέμα τόσο την ψυχική υγεία όσο και τις κακοποιητικές συμπεριφορές.

Στοιχειωμένη καρδιά ★★
ΕΡΩΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ (2024), 128΄
Σκηνοθεσία: Φερνάντο Τρουέμπα
Ερμηνείες: Ματ Ντίλον, Αΐντα Φολκ

Ο οσκαρικός Φερνάντο Τρουέμπα («Τσίκο και Ρίτα») επισκέπτεται την Ελλάδα για να γυρίσει μια ρομαντική δραμεντί, η οποία εξελίσσεται σε θρίλερ με επίκεντρο ένα ερωτικό τρίγωνο. Είναι καλοκαίρι και η νεαρή Αλεξ (Αΐντα Φολκ) καταφθάνει σε ένα απομονωμένο ελληνικό νησάκι για να πιάσει δουλειά σε ένα παραθαλάσσιο εστιατόριο.

Εκεί θα τραβήξει αρχικά την προσοχή του συνομήλικού της Ενρίκο, ωστόσο η ίδια θα ερωτευτεί τον αινιγματικό –και αρκετά μεγαλύτερο– μάνατζερ (Ματ Ντίλον), έναν Αμερικανό που εγκαταστάθηκε στο νησί πριν από δεκαετίες. Με την ερωτική ένταση να κλιμακώνεται, ο Ενρίκο ανακαλύπτει κρυμμένα μυστικά σχετικά με το παρελθόν του μάνατζερ, ενώ η Αΐντα καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις.

Ο Τρουέμπα αντιπαραθέτει έξυπνα την ειδυλλιακή ατμόσφαιρα του ελληνικού καλοκαιριού (ήλιος, θάλασσα, φαγητό) με τη σκοτεινή διάσταση του θρίλερ, όμως, η τελευταία δεν καταφέρνει ποτέ να γίνει πειστική, κάνοντας ακόμη πιο αισθητή τη μεγάλη διάρκεια της ταινίας.

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Επιστρέφει ο εφιάλτης του σύμπαντος-2
Σκηνή από τη «Στοιχειωμένη καρδιά», που διαδραματίζεται στην Ελλάδα με θέμα ένα ερωτικό τρίγωνο και πρωταγωνιστή τον Ματ Ντίλον (δεξιά).

Τελειώνει με εμάς ★½
ΕΡΩΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ (2024), 130΄
Σκηνοθεσία: Τζάστιν Μπαλντόνι
Ερμηνείες: Μπλέικ Λάιβλι, Τζάστιν Μπαλντόνι

Το ομώνυμο μπεστ σέλερ μυθιστόρημα της Κόλιν Χούβερ (εκδ. Διόπτρα) μεταφέρεται στην οθόνη με την Μπλέικ Λάιβλι σε ρόλο παραγωγού και πρωταγωνίστριας. Η Λίλι Μπλουμ προσπαθεί να ξεπεράσει το τραυματικό παρελθόν της παιδικής ηλικίας της, ερχόμενη στη Βοστώνη για μια νέα αρχή.

Εκεί θα γνωρίσει και θα ερωτευθεί τον Ράιλ, έναν γοητευτικό νευροχειρουργό, που μοιάζει να είναι ο τέλειος άνδρας. Οταν όμως ο πρώτος της έρωτας ξαναμπαίνει στη ζωή της, τα πάντα ανατρέπονται, με τον Ράιλ να δείχνει ένα διαφορετικό πρόσωπο, που της θυμίζει τη σχέση των γονιών της.

Καλές προθέσεις ως προς τα μηνύματα, αρκετή κομψότητα στην εκτέλεση, αλλά και αφόρητα κλισέ σε ένα πιο ρεαλιστικό… «Twilight», που προκαλεί πνευματικά τον θεατή πολύ λιγότερο και από το λογοτεχνικό του πρότυπο.

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Επιστρέφει ο εφιάλτης του σύμπαντος-3
Η Μπλέικ Λάιβλι σε ρόλο πρωταγωνίστριας και παραγωγού στη μεταφορά του διάσημου βιβλίου «Τελειώνει με εμάς».

Διπλή ταυτότητα ★★★★
ΝΟΥΑΡ (1944), 107΄
Σκηνοθεσία: Μπίλι Γουάιλντερ
Ερμηνείες: Φρεντ ΜακΜάρεϊ, Μπάρμπαρα Στάνγουικ

Στο φιλμ νουάρ του Μπίλι Γουάιλντερ, που επανακυκλοφορεί ψηφιακά, ο Γουόλτερ έμπειρος ασφαλιστής, συνάπτει ερωτική σχέση με τη Φίλις, σύζυγο ενός από τους πελάτες του. Εκείνη του προτείνει να τη βοηθήσει να σκοτώσει τον σύζυγο, κάνοντας τον φόνο να φανεί σαν ατύχημα, προκειμένου να εισπράξουν την αποζημίωση από την ασφάλεια ζωής· το σχέδιό τους πηγαίνει καλά, ώσπου ένας επίμονος συνεργάτης του εκλιπόντος μπαίνει στην υπόθεση.

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Επιστρέφει ο εφιάλτης του σύμπαντος-4
Το φιλμ του Μπίλι Γουάιλντερ «Διπλή ταυτότητα» κυκλοφορεί σε ψηφιακή επανέκδοση.
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT