«Ο Σαίξπηρ είναι ο τύπος πάνω από την τηλεόραση»

«Ο Σαίξπηρ είναι ο τύπος πάνω από την τηλεόραση»

ο-σαίξπηρ-είναι-ο-τύπος-πάνω-από-την-τη-563192716

Ο Στίβεν Γουάντλοου δεν είναι ούτε συλλέκτης, ούτε οικονομικά επιφανής, αλλά έχει στην ιδιοκτησία του –όπως υποστηρίζει σε ξένα μέσα ενημέρωσης– το μόνο πορτρέτο του Γουίλιαμ Σαίξπηρ που φιλοτεχνήθηκε όσο ο σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας βρισκόταν εν ζωή.

Πρόκειται για ένα έργο που κληρονόμησε από την οικογένειά του και πέρασε πάνω από μία δεκαετία, συνεργαζόμενος με ειδικούς, προσπαθώντας να το αποδείξει.

Το έργο βρέθηκε στο σπίτι της οικογένειας Γουάντλοου τη δεκαετία του 1960, όταν ο πατέρας του Στίβεν το αγόρασε σε ένα υπαίθριο παζάρι. Εως το 2012 κρεμόταν στο σαλόνι της οικογένειας χωρίς να «κινεί υποψίες», μέχρι που ο πατέρας του Γουάντλοου, ο οποίος παρακολουθούσε ένα ντοκιμαντέρ για τον Σαίξπηρ, τηλεφώνησε στον γιο του και του είπε ότι ο θεατρικός συγγραφέας «μοιάζει με τον τύπο μας πάνω από την τηλεόραση».

Το UCL μελετώντας τον πίνακα αποκάλυψε πως η περίοδος συμπίπτει με την περίοδο που ο Σαίξπηρ ήταν πράγματι 31 ετών, ενώ ιστορικοί τέχνης έχουν τεκμηριώσει μερικούς από αυτούς τους ισχυρισμούς.

Παράλληλα, το εργαστήριο Lumiere Technology συνέκρινε επίσης το πορτρέτο με το γνωστό χαρακτικό του Μάρτιν Ντρέσχαουτ και αποκάλυψε ότι το στόμα και τα μάτια του Σαίξπηρ ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους.

Παρ’ όλα αυτά η ακαδημαϊκή κοινότητα παραμένει δύσπιστη, κάτι που ίσως αποδίδεται στο προφίλ του ιδιοκτήτη του έργου. Ενα από τα επιχειρήματα είναι πως ένας Σαίξπηρ με μαλλιά και δίχως γένια, μάλλον δεν θα μπορούσε να είναι «πραγματικός».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT