«H έκφραση όσων θες να πεις και δεν ξέρεις πώς»

«H έκφραση όσων θες να πεις και δεν ξέρεις πώς»

Οποιος έχει πάει έστω και μια φορά σε χιπ-χοπ συναυλία, ειδικά των τελευταίων χρόνων, έχει νιώσει μια αύρα μοναδική, ανεπανάληπτη σε οποιαδήποτε άλλη μουσική εμπειρία, πέρα από προσωπικά γούστα και ποιοτικά κριτήρια

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οποιος έχει πάει έστω και μια φορά σε χιπ-χοπ συναυλία, ειδικά των τελευταίων χρόνων, έχει νιώσει μια αύρα μοναδική, ανεπανάληπτη σε οποιαδήποτε άλλη μουσική εμπειρία, πέρα από προσωπικά γούστα και ποιοτικά κριτήρια. Είναι βασικά αυτός ο απτός, άρρηκτος δεσμός μεταξύ σκηνής και πλατείας, καλλιτέχνη και κοινού, που δεν τραγουδάει απλώς μαζί του κάποιους στίχους, αλλά κατά κάποιον τρόπο τους «ενσωματώνει».

«Μιλάμε για ένα μεγάλο σύνολο καλλιτεχνών που λένε την αλήθεια τους και ο κόσμος ουσιαστικά ταυτίζεται με αυτήν, την αγκαλιάζει. Η ελληνική ραπ είναι το φιλαράκι που θα κλάψεις στον ώμο του όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, είναι η έκφραση όσων θες να πεις και δεν ξέρεις πώς. Για πάρα πολλούς ανθρώπους, ειδικά νεότερους, λειτουργεί λυτρωτικά», μας λέει ο Τζιμ Κώτσης, εκ των διοργανωτών του πέμπτου Off the Hook Festival, το οποίο διεξάγεται φέτος 6-7 Σεπτεμβρίου.

Οχι τυχαία, τα δύο κορυφαία ονόματα των αντίστοιχων ημερών είναι αυτά Ελλήνων ράπερ: του Θεσσαλονικιού ΛΕΞ και των Αθηναίων Λόγος Τιμής. Μαζί τους αρκετοί ακόμη σημαντικοί εκπρόσωποι της εγχώριας σκηνής, όπως οι Εθισμός, Σαντάμ, Dani Gambino, αλλά και διάσημοι ξένοι σαν τους Delinquent Habits, τον Beny JR, τους ΙΑΜ και άλλους. Ο κόσμος που αναμένεται να προσελκύσουν όλα αυτά τα ονόματα οδήγησε τους διοργανωτές να μεταφέρουν τις συναυλίες από την Τεχνόπολη, όπου διεξαγόταν τα προηγούμενα χρόνια, στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ και όπως μαθαίνουμε η μέχρι τώρα προπώληση τους δικαιώνει και με το παραπάνω. «Γενικώς φιλοδοξούμε κάθε χρόνο το φεστιβάλ να είναι και μεγαλύτερο. Αλλωστε, η συνεχιζόμενη αύξηση της δημοτικότητας του είδους μοιραία μας οδηγεί εκεί. Δικός μας στόχος είναι να ευχαριστηθεί ο κόσμος όλο το διήμερο, στα πρότυπα μιας φεστιβαλικής κουλτούρας που δεν την έχουμε τόσο πολύ στην Ελλάδα. Να πάει από νωρίς και να περάσει όμορφα ακούγοντας πολλές διαφορετικές εκφάνσεις της αγαπημένης του μουσικής», αναφέρει σχετικά ο κ. Κώτσης.

«Η ελληνική ραπ είναι το φιλαράκι που θα κλάψεις στον ώμο του όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά», λέει ο Τζιμ Κώτσης, εκ των διοργανωτών του Off the Hook Festival.

Αυτή η καλλιτεχνική ποικιλία είναι πράγματι εμφανής, ιδιαίτερα στα σχήματα από το εξωτερικό. Από τη μια υπάρχει o νεαρός Ισπανός Beny JR, που είναι πιο κοντά στην εκρηκτική ρεγκετόν και από την άλλη οι θρυλικοί για το ευρωπαϊκό ραπ, IAM από τη Γαλλία ή ο ανερχόμενος Βρετανός Aitch, που κινείται σε πιο μελωδικά μονοπάτια. Αντιθέτως, πιο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα με τους Ελληνες, όπως ο ΛΕΞ, οι Λόγος Τιμής, ο Εθισμός κ.ά., που εντάσσονται στο πλαίσιο ενός κοινωνικά φορτισμένου χιπ-χοπ, κάπως μελαγχολικού και ταυτόχρονα δυναμικού, το οποίο εκφράζει τεράστιο κομμάτι της νεολαίας. Επίσης δεν είναι από εκείνους που πραγματοποιούν μεγάλες καλοκαιρινές περιοδείες ούτε κυνηγούν τη δημοσιότητα – ειδικά ο πρώτος θα εμφανιστεί ζωντανά στο Off the Hook Festival για πρώτη και τελευταία φορά μέσα στο 2024.

«Γνωρίζουμε ότι ο ΛΕΞ σαν όνομα είναι ουσιαστικά μεγαλύτερος από τα δικά μας λάιβ· υπό την έννοια ότι έχει συγκεντρώσει σε συναυλίες του 25.000-30.000 κοινό. Πιστεύω όμως ότι πείστηκε από την αισθητική μας, αλλά και από το επίπεδο των υπόλοιπων συμμετεχόντων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά θα εμφανιστεί στην ίδια διοργάνωση με τους Λόγος Τιμής, αφού αυτά είναι και τα δύο μεγαλύτερα ονόματα της εγχώριας σκηνής».

Πληροφορίες και εισιτήρια στο offthehook.gr.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT