Αναστολή κατεδάφισης της οικίας Τλούπα

Αναστολή κατεδάφισης της οικίας Τλούπα

Η τύχη της μονοκατοικίας στο κέντρο της Λάρισας όπου έζησαν οι αδελφοί Τλούπα, ο φωτογράφος Τάκης Τλούπας (1920-2003) και ο γλύπτης Φιλόλαος Τλούπας (1923-2010), θα κριθεί τις επόμενες ημέρες

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τύχη της μονοκατοικίας στο κέντρο της Λάρισας όπου έζησαν οι αδελφοί Τλούπα, ο φωτογράφος Τάκης Τλούπας (1920-2003) και ο γλύπτης Φιλόλαος Τλούπας (1923-2010), θα κριθεί τις επόμενες ημέρες. Το πρόσφατο δημοσίευμα της «Κ» είχε αναδείξει τον κίνδυνο κατεδάφισης αυτής της ιστορικής οικίας (ιδιαιτέρως σημαντικής για την πολιτιστική ταυτότητα της Λάρισας) και είχε επίσης επισημάνει την πρωτοβουλία που είχε αναλάβει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων της πόλης. Η δημοσιότητα που δόθηκε (και από τον τοπικό Τύπο) ακριβώς την τελευταία στιγμή, προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του ΥΠΠΟ και της υπουργού Πολιτισμού, κυρίας Λίνας Μενδώνη, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της κατεδάφισης στις 19 Αυγούστου.

Το σπίτι αυτό είναι μια ιδιαίτερα γραφική μονοκατοικία με κήπο, δίπλα στο υπό διαρκή λειτουργία φωτογραφείο Τλούπα, το οποίο συνεχίζει τη δραστηριότητά του με την κόρη του φωτογράφου, Βάνια Τλούπα. Φωτογράφος και η ίδια, είναι κάτοχος του αρχείου του πατέρα της.

Μετά την κινητοποίηση εκ μέρους του ΥΠΠΟ, διατάχθηκε αυτοψία που διενήργησε κλιμάκιο της υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας. Η έκθεση της υπηρεσίας αναμένεται με ενδιαφέρον. Το περιεχόμενο της έκθεσης θα εξεταστεί από το ΥΠΠΟ και η υπουργός θα παραγγείλει τα επόμενα βήματα.

Η οικία Τλούπα ανήκει σε ιδιώτη, στον υιό της Αυγής Τλούπα, αδελφής του Τάκη και του Φιλολάου. Δεν έχει υπάρξει παρατυπία ή έκνομη πράξη. Ολα έχουν εξελιχθεί σύννομα. Το ΥΠΠΟ, αφού ζυγίσει τα δεδομένα, θα εξετάσει τις δυνατότητες που παρέχει η νομοθεσία και θα πράξει αναλόγως, με γνώμονα αφενός την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και αφετέρου την προστασία των δικαιωμάτων του ιδιοκτήτη της οικίας που απορρέουν από το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο.

Ιδανική εξέλιξη θα ήταν η δημιουργία ενός επισκέψιμου χώρου που θα φωτίζει την προσφορά του Τλούπα στη Λάρισα, σε συνεργασία με τους νόμιμους κληρονόμους του και τη διαχειρίστρια του Αρχείου Τλούπα, Βάνια Τλούπα. Η Λάρισα, πόλη που βρίσκεται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα καμπή με την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου και την αναβάθμιση της ταυτότητάς της και του αστικού αποτυπώματός της, έχει απόλυτη ανάγκη να συγκροτήσει σημαντικές στάσεις πολιτισμού. Η φυσιογνωμία της πόλης πρέπει να ενισχυθεί. Και το όνομα «Τλούπας» είναι κομμάτι, όχι μόνο της τοπικής αλλά και της εθνικής κληρονομιάς.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT