500 Λέξεις με τον Σταμάτη Κωνσταντινίδη

500 Λέξεις με τον Σταμάτη Κωνσταντινίδη

Το «Πίνοντας καφέ με τον Πλάτωνα», που συνέγραψε με τον Θανάση Λάλα, είναι το δεύτερο μιας σειράς βιβλίων από τις εκδόσεις Αρμός

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Σταμάτης Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971 και σπούδασε φιλοσοφία. Εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση, η συγγραφή προέκυψε «εκ του πλεονάσματος της καρδίας». Το «Πίνοντας καφέ με τον Πλάτωνα», που συνέγραψε με τον Θανάση Λάλα, είναι το δεύτερο μιας σειράς βιβλίων από τις εκδόσεις Αρμός, με στόχο να φέρουν τον λόγο των αρχαίων κλασικών σε κάθε σπίτι.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Διαβάζω διάφορα βιβλία. Το βιβλίο που μου πέφτει από τα χέρια πριν από «την αγκάλη του Μορφέως» είναι πάντα κάποιο λογοτεχνικό – αυτό τον καιρό διαβάζω το «Κιβώτιο» του Αρη Αλεξάνδρου. Διαβάζω όμως παράλληλα «Τα κακομαθημένα παιδιά της Ιστορίας» του Κώστα Κωστή και το «Τι απομένει από τον πατέρα» του Μάσιμο Ρεκαλκάτι.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Οτι σπουδαίο είναι αυτό που σε καλεί κάθε φορά που το διαβάζεις και το μελετάς να ανακαλύπτεις όλο και περισσότερο τα βαθιά και κρυμμένα του νοήματα.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Ξαναδιάβασα ύστερα από πολλές δεκαετίες επισταμένως την «Ιστορία» του Θουκυδίδη με εντελώς διαφορετική ματιά από τη φοιτητική μου ανάγνωση, καθώς θα είναι το τρίτο βιβλίο της σειράς αυτής, «Πίνοντας καφέ», και θα κυκλοφορήσει τα Χριστούγεννα.

Περιγράψτε την ιδανική αναγνωστική συνθήκη.

Το διάβασμα προϋποθέτει μια αριστοκρατική αντίληψη του χρόνου. Ιδανική αναγνωστική συνθήκη είναι αυτή που σου δίνει την πολυτέλεια να διαστέλλεις τον εσωτερικό σου χρόνο και να βυθίζεσαι σε άπατα νερά μένοντας εκτός τόπου και χρόνου.

Υπάρχουν βιβλία για τα οποία να νιώθετε ενοχές που σας άρεσαν;

Καμία ενοχή δεν νιώθω ποτέ για οτιδήποτε μου αρέσει. Το ευχαριστιέμαι και το απολαμβάνω.

Τι είναι αυτό που σας συγκινεί περισσότερο σε ένα βιβλίο;

Το γεγονός ότι μέσα στις σελίδες του μπορεί να περικλείει εκείνο το μυστικό για να σου αλλάξει όλη την υπόλοιπη ζωή σου, να δεις τα πράγματα διαφορετικά.

Ποιο είναι το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσετε;

«Το θάρρος και ο φόβος» του Βίτο Μανκούζο.

Πώς διαμορφώνεται μια ιδανική πολιτεία σύμφωνα με τον Πλάτωνα;

Η ιδανική πολιτεία είναι ένα κράτος δικαίου που διαμορφώνει σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ κυβερνώντων και κυβερνωμένων, σχέσεις που στηρίζονται στην ανάληψη της ευθύνης, στη δικαιοσύνη ως αντίληψη να πράττει κανείς τα οικεία, όσα δηλαδή γνωρίζει καλά, να αντιλαμβάνεται την ελευθερία πρωτίστως ως αυτοπεριορισμό και να αποδέχεται την αριστεία ως προϋπόθεση της κοινωνικής προόδου.

Τι θα αποκομίσει ο αναγνώστης από τη συζήτηση με τον φιλόσοφο που παρουσιάζει το βιβλίο;

Οτι ο φιλοσοφικός στοχασμός θα πρέπει να γίνει τρόπος ζωής του. Πρωτίστως, όμως, θα καταλάβει ότι η ζωή δεν έχει αξία ως ένα απλό βιολογικό γεγονός αλλά ως αναζήτηση του νοήματός της. Αν κάτι μας δίδαξε ο Πλάτων είναι ότι η ζωή δεν είναι μια καρδιά που χτυπάει αλλά το χτυποκάρδι της, η λαχτάρα δηλαδή να ζήσουμε στο αλλιώς, να βάζουμε τον πήχυ ψηλά και να ξεπερνάμε τον εαυτό μας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT