Επιστροφή στον γαλαξία της αγωνίας

Μια ομάδα νέων αντιμέτωπη με την πιο τρομακτική μορφή ζωής στο σύμπαν

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Alien: Romulus ★★★½
ΘΡΙΛΕΡ (2024), 119΄
Σκηνοθεσία: Φέντε Αλβαρεζ
Ερμηνείες: Κέιλι Σπένι, Ντέιβιντ Τζόνσον, Αρτσι Ρενό

Το θρυλικό franchise επιστημονικής φαντασίας επιστρέφει με ένα απροσδόκητα επιτυχημένο κεφάλαιο, που βρίσκει τον Ρίντλεϊ Σκοτ πλέον σε ρόλο παραγωγού και τον Ουρουγουανό Φέντε Αλβαρεζ να αναλαμβάνει το πηδάλιο του… διαστημόπλοιου. Για να φτάσουμε, βέβαια, εκεί ξεκινάμε από μια αποικία μεταλλωρύχων σε κάποιο σκοτεινό πλανήτη του γαλαξία. Αποφασισμένη να ξεφύγει από την προδιαγεγραμμένη μοίρα της, μια ομάδα νέων αποφασίζει να αποδράσει χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό ενός εγκαταλελειμμένου διαστημικού σταθμού. Μέσα στα βάθη του τελευταίου, ωστόσο, οι νεαροί εξερευνητές θα έρθουν αντιμέτωποι με την πιο τρομακτική μορφή ζωής στο σύμπαν.

Σκηνοθέτης κατά βάσιν ταινιών τρόμου όπως τα «Μην ανασαίνεις» και «Το πρόσωπο του κακού», ο Φέντε Αλβαρεζ ήταν προφανώς αποφασισμένος να επιστρέψει το «Alien» πίσω στις κλειστοφοβικές ρίζες του, και σε μεγάλο βαθμό τα κατάφερε. Γενικότερα εδώ η βίντατζ ατμόσφαιρα κυριαρχεί, με μια στρώση πατίνας να καλύπτει σχεδόν τα πάντα, από υπολογιστές που μοιάζουν βγαλμένοι από τη δεκαετία του 1990 μέχρι κρυοκάψουλες που υπολειτουργούν.

Υπολογιστές βγαλμένοι από τη δεκαετία του 1990 και κρυοκάψουλες που υπολειτουργούν δημιουργούν μια πατίνα που θυμίζει πολύ τις παλαιότερες ταινίες της σειράς.

Φυσικά, όλα αυτά είναι ευπρόσδεκτα ως σκηνικό, καθώς το σασπένς χτίζεται υπομονετικά και με προσοχή στη λεπτομέρεια, μέχρι οι πρωταγωνιστές να έρθουν για πρώτη φορά αντιμέτωποι με το… τέρας και η δράση να ξεκινήσει για τα καλά. Και θεματικά πάντως βρισκόμαστε πολύ κοντά στα αυθεντικά «Alien». Τα θαύματα και οι ευθύνες της επιστήμης, η διττή φύση της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και τα ανθρώπινα διλήμματα κυριαρχούν, σε ένα φιλμ που τα αφήνει όλα αυτά να «αναπνεύσουν» σχετικά ικανοποιητικά, κάτω από τον ορυμαγδό της δράσης. Η τελευταία είναι επίσης καλοστημένη και σε αρκετές περιπτώσεις τοποθετημένη σε «πλαίσια», σαν πίστες βίντεο γκέιμ με διαφορετικά κάθε φορά πλεονεκτήματα και απαιτήσεις, στις οποίες οι πρωταγωνιστές καλούνται να ανταποκριθούν.

Μιλώντας και για τους ήρωες της ταινίας, εκεί κεντρικό ρόλο έχει η νεαρή Ρέιν, ερμηνευμένη από τη βραβευμένη στη Βενετία για την «Πρισίλα» Κέιλι Σπένι. Δίπλα της βρίσκεται ο Αντι, ένας κλασικός «συνθετικός» (δηλαδή ρομπότ) του «Alien», τον οποίο υποδύεται άρτια ο γνωστός μας από το τηλεοπτικό «Industry» Ντέιβιντ Τζόνσον.

Γενικώς εδώ δεν έχουμε μεγάλους σταρ, αλλά μια νέα γενιά πρωταγωνιστών, η οποίοι με τη φρεσκάδα τους ανανεώνουν κάπως ένα, όπως και να το κάνουμε, αρκετά κορεσμένο franchise.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT