Η μεγάλη συνάντηση των μικρομηκάδων στο φεστιβάλ της Δράμας

Η μεγάλη συνάντηση των μικρομηκάδων στο φεστιβάλ της Δράμας

Αφιερώματα θα γίνουν για το έργο των σκηνοθετών Φρίντας Λιάππα και Κωνσταντίνου Γιάνναρη, ενώ masterclass θα δώσει ο μοντέρ Γιώργος Μαυροψαρίδης

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας και τις διάφορες μορφές σχέσεων θίγουν με τις ταινίες τους οι σκηνοθέτες που συμμετέχουν στο φετινό 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Δράμα.

Στα 7 διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ παρουσιάζονται 148 ταινίες, με εκείνες που συμμετέχουν στο διεθνές και το εθνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα να διεκδικούν τις δύο θέσεις για τη διαδικασία επιλογής των Οσκαρ.

Στο διεθνές διαγωνιστικό, μεταξύ άλλων, θα παρακολουθήσουμε την ιδιόρρυθμη σχέση δύο νέων που τους συνδέουν συγγενικοί δεσμοί στην ταινία «Clamor» της Σαλομέ ντα Σόουζα, την αντιμετώπιση του πένθους από μια έφηβη στο «Numb» της Δέσποινας Κούρτη και την προσωπική εξομολόγηση της σκηνοθέτιδος Μιράντα Στερν για τη σχέση με τη μητέρα της στο «Milk».

Στο εθνικό διαγωνιστικό, μεταξύ των 27 συμμετοχών θα προβληθούν το «Skeleton tree» του Χάρη Ζαλαβρά, με πρωταγωνιστή τον Αλέξανδρο Λογοθέτη, το «Name day» που περιπλέκει το ζήτημα της απώλειας με τις επιλογές ταυτότητας, σε σκηνοθεσία Κώστα Δημητριάδη, και οι «Αλκυονίδες» του Αλέξανδρου Σκούρα, που μας μιλάνε για τα αναπάντεχα ενός γάμου σε μια ορεινή επαρχία. Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής του ελληνικού προγράμματος θα είναι ο μεταφραστής και σκηνοθέτης Αχιλλέας Κυριακίδης και του διεθνούς διαγωνιστικού o διπλά υποψήφιος για Οσκαρ μοντέρ Γιώργος Μαυροψαρίδης, ο οποίος θα δώσει και ένα masterclass.

Tο πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αφιέρωμα στη Φρίντα Λιάππα (1948-1994), προβάλλοντας τέσσερις βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες που γύρισε τη δεκαετία του 1990 («Μια θέση στον ήλιο», «Τρώες», «Caught looking», «North of Vortex»), στον Κωνσταντίνο Γιάνναρη, αλλά και ένα ειδικό αφιέρωμα όπου θα παρουσιαστούν οι ταινίες φοιτητών από την Κινηματογραφική Σχολή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Από τον φετινό προγραμματισμό δεν λείπει το Short Film Hub που φιλοδοξεί να συνδέσει ταλαντούχους σκηνοθέτες, σεναριογράφους και παραγωγούς με τη διεθνή και την εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία, ενώ στον συντονισμό θα συμμετάσχει και ο Φλοριάν Φερνάντεζ, μέλος του Short Film Market του Φεστιβάλ Καννών.

Παράλληλα συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του το Διεθνές Animation, όπου μεταξύ άλλων θα παρακολουθήσουμε την ταινία «Dodeca – the womb» του Ντανιέλε Χαρασανάκη, που παρουσιάζει για πρώτη φορά έργο του στη μεγάλη οθόνη, και το 3D ρέκβιεμ «G3N3SIS» του Αντώνη Ντούσια, που πραγματεύεται την έννοια της γυναίκας-θεάς ή αλλιώς την αιώνια Εύα.

Οσον αφορά το Short & Green, στο πλαίσιό του θα προβληθούν 15 φιλμ, με το «Guardians» να κλείνει το διαγωνιστικό μέρος. Συνολικά θα προβληθούν 211 ταινίες από 39 χώρες σε έξι διαφορετικούς χώρους.

Για τους μικρούς φίλους του φεστιβάλ, το διαγωνιστικό πρόγραμμα KIDDO φέρνει σε επαφή το παιδικό κοινό με την τέχνη του κινηματογράφου – ως θεατές αλλά και σαν σκηνοθέτες.

Στην τελετή έναρξης, που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο ημέρες, ανακοινώθηκαν παρεμβάσεις αναβάθμισης των υποδομών του κινηματογράφου «Ολύμπια» και του Δημοτικού Ωδείου της Δράμας, ύψους 1,46 εκατ. ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT