Βραβευμένοι μουσικοί ανοίγουν το νέο τζαζ φεστιβάλ της Αθήνας

Βραβευμένοι μουσικοί ανοίγουν το νέο τζαζ φεστιβάλ της Αθήνας

Για τρεις ημέρες, με δύο συναυλίες την ημέρα από την εγχώρια και τη διεθνή σκηνή, το Jazzét Festival φιλοδοξεί να γίνει ετήσιος θεσμός

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι ακούμε τζαζ χαιρόμαστε με το γεγονός ότι αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται οι ευκαιρίες να παρακολουθήσουμε ζωντανά στη σκηνή το είδος της μουσικής που αγαπάμε. Ετσι, στα μέχρι τώρα γνωστά ραντεβού μας έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη, μια κίνηση σημαντική για την προώθηση της τζαζ μουσικής στην Ελλάδα και για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής κοινότητας.

Το Jazzét Festival, το 1ο Διεθνές Ελληνικό Τζαζ Φεστιβάλ, που ξεκινάει την προσεχή Παρασκευή (13/9), είναι μια τριήμερη μουσική γιορτή που φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ετήσιος πολιτιστικός θεσμός. Φιλοξενεί σχήματα και καλλιτέχνες από την εγχώρια και την παγκόσμια τζαζ σκηνή, εστιάζοντας σε Ελληνες δημιουργούς με διεθνείς συνεργασίες.

Με τον κιθαρίστα και συνθέτη Λευτέρη Χριστοφή στην καλλιτεχνική διεύθυνση και τον γνωστό ραδιοφωνικό παραγωγό Ιλάν Σολομών –που υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος και διευθυντής προγράμματος στον περίφημο Jazz FΜ 102.4– να συμβάλλει στην παρουσίαση, το νέο φεστιβάλ φαίνεται ότι διαθέτει γερές βάσεις.

Το πρόγραμμα, με δύο συναυλίες κάθε μέρα, φιλοξενεί καταξιωμένα ονόματα της ξένης και ελληνικής σκηνής δίνοντας βήμα στους καλλιτέχνες να εκφραστούν, να πειραματιστούν και να συνδεθούν με το κοινό τους – γιατί όχι μάλιστα να δημιουργήσουν ένα νέο ακροατήριο που θα εξοικειωθεί με αυτό το ζωντανό, δυναμικό μουσικό είδος.

Για όσους λοιπόν αναζητούν γνώριμες φωνές σε νέο ρεπερτόριο, η συναυλία «Elly loves Jazz» (15/9, 9 μ.μ.) είναι ιδανική επιλογή. Η Ελλη Πασπαλά, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και κρατά ζωντανούς μέσα της τους ήχους της αμερικανικής μουσικής, με την αισθαντική φωνή της θα ερμηνεύσει τραγούδια που σφράγισαν μύθοι της τζαζ, από την Ελλα Φιτζέραλντ και την Μπίλι Χόλιντεϊ έως τον Νατ Κινγκ Κόουλ και τον Φρανκ Σινάτρα. Τη συνοδεύει ένα κουαρτέτο που αποτελείται από κορυφαίους τζαζίστες: τον Ντέιβιντ Λιντς στο τενόρο, το σοπράνο σαξόφωνο και το φλάουτο, τον Τάκη Φαραζή στο πιάνο, τον Πέτρο Βαρθακούρη στο κοντραμπάσο και τον Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη στα τύμπανα.

Μια νεότερη παρουσία είναι η Katerina Pipili, πολυδιάστατη μουσικός, συνθέτρια και ερμηνεύτρια με πλούσιο υπόβαθρο στην κλασική και τζαζ μουσική. Η καλλιτέχνις, που πλέον ζει και εργάζεται στο Παρίσι, επιστρέφει στην Ελλάδα για μία συναυλία με το κουαρτέτο της (14/9), με αφορμή τον επερχόμενο δίσκο της.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει κάποιες από τις προσωπικές συνθέσεις της και να απολαύσει για πρώτη φορά ανερχόμενους μουσικούς της γαλλικής σκηνής. «Το Jazzét Festival προσφέρει ένα περιβάλλον δημιουργικής ανταλλαγής και αλληλεπίδρασης, όπου μπορούμε όλοι να μοιραστούμε τις ιδέες μας, να πειραματιστούμε και να εξελιχθούμε», λέει η ίδια με αφορμή τη συμμετοχή της στη διοργάνωση.

Την ίδια ημέρα θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τη μουσική του σχήματος Galassio, το οποίο ενώνει τον γνωστό, έμπειρο Νορβηγό κοντραμπασίστα Αριλντ Αντερσεν, τον βραβευμένο με επτά Grammy Αμερικανό ντράμερ Πολ Βέρτικο και τον κιθαρίστα Λευτέρη Χριστοφή. Το Galassio αυτές τις μέρες ηχογραφεί το πρώτο του άλμπουμ στην Αθήνα και υπόσχεται μια φρέσκια προσέγγιση στη σύγχρονη τζαζ σκηνή, γεφυρώνοντας το παλιό με το νέο, επικεντρώνοντας στον αυτοσχεδιασμό και στην αλληλεπίδραση των μουσικών.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ διοργανώνεται υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας με πορτρέτα μουσικών από τον φωτογράφο Τζον Ντ. Καρνεσιότις.

Το Jazzét Festival παρουσιάζεται στο Θέατρο Πέτρας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT