H «Κ» στο Φεστιβάλ Βενετίας: Ψυχολογικό θρίλερ γεμάτο τραγούδια αλλά και χορό

H «Κ» στο Φεστιβάλ Βενετίας: Ψυχολογικό θρίλερ γεμάτο τραγούδια αλλά και χορό

Ο νέος «Τζόκερ» εντυπωσιάζει και πάλι, με τον σκηνοθέτη Τοντ Φίλιπς να δηλώνει ότι σκοπός ήταν «να κάνουμε κάτι διαφορετικό που θα μας πήγαινε στα όριά μας»

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΝΕΤΙΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Σημαντικές οι πρεμιέρες των προηγούμενων ημερών, πολύ λαμπεροί και οι σταρ που περπάτησαν στο κόκκινο χαλί της Μόστρα, ωστόσο η πιο πολυαναμενόμενη ταινία του 81ου Φεστιβάλ Βενετίας που οδεύει προς την ολοκλήρωσή του, ήταν αναμφισβήτητα μία: το «Joker: Folie a deux» του Τοντ Φίλιπς και του Χοακίν Φίνιξ.

Σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής αναφέρονται μαζί αφού έτσι, ως δίδυμο, μοιράστηκαν τον Χρυσό Λέοντα το 2019 με τον πρώτο «Joker». Εκεί προσέφεραν στο κοινό την πιο σοκαριστική ίσως απεικόνιση οποιουδήποτε ήρωα κόμικς έχει φτάσει στην οθόνη και θριάμβευσαν. Πώς όμως να αναβιώσει αυτό το αίσθημα της έκπληξης σε ένα σίκουελ; «Αρχικά για τον Χοακίν δεν είναι δεδομένο ότι θα κάνει σίκουελ σε οτιδήποτε και για οποιονδήποτε. Οταν αρχίσαμε να συζητάμε για την ταινία ήταν ξεκάθαρο ότι έπρεπε να νιώσει “φόβο” ξανά, να κάνουμε κάτι διαφορετικό που θα μας πήγαινε στα όριά μας», ανέφερε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Τοντ Φίλιπς.

Και το έκαναν. Ισως όχι τόσο σοκαριστικό αλλά σίγουρα παράξενο, αφού ο νέος «Joker» είναι… μιούζικαλ. Περίπου δηλαδή· στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα αρκετά «βαρύ» ψυχολογικό θρίλερ, γεμάτο όμως από τραγούδια και χορό, στοιχεία επηρεασμένα σίγουρα και από την παρουσία της Lady Gaga στον ρόλο της συμπρωταγωνίστριας, Χάρλεϊ Κουίν. «Ο τρόπος που προσεγγίσαμε τη μουσική στην ταινία ήταν πολύ ξεχωριστός και βαθύς. Δεν θα έλεγα ότι κάναμε μιούζικαλ, περισσότερο η μουσική δίνει στους χαρακτήρες μια γλώσσα ώστε να εκφράσουν αυτά που έχουν ανάγκη, επειδή ο διάλογος δεν είναι αρκετός», δήλωσε η Αμερικανίδα καλλιτέχνις, η οποία κάνει εδώ την τρίτη της κινηματογραφική εμφάνιση έπειτα από τα «A Star is Born» και «House of Gucci».

Στο νέο φιλμ υποδύεται μια δασκάλα μουσικής, η οποία γνωρίζει τον Αρθουρ Φλεκ –έτσι λέγεται κατά κόσμον ο Τζόκερ για όσους δεν θυμούνται– μέσα στη φυλακή όπου βρίσκεται μετά τους φόνους που διέπραξε στην πρώτη ταινία. Κάπου εκεί ξεκινάει ένας μεγάλος έρωτας ή αλλιώς μια «Ψύχωση για δύο» (το «Folie a Deux» του τίτλου), αφού το ζευγάρι θα βυθιστεί γρήγορα σε έναν παραληρηματικό κυκεώνα, γεμάτο τρελά σχέδια, συναισθηματικές μεταπτώσεις και φυσικά πολύ τραγούδι. Ταυτόχρονα αρχίζει και η δίκη του Φλεκ, ο οποίος μέρα με τη μέρα παρασύρεται όλο και πιο βαθιά στη σκοτεινή πλευρά της προσωπικότητάς του.

Εδώ πάντως δεν έχουμε δικαστικό δράμα, αλλά περισσότερο μια παρωδία του, η οποία αφήνει πεδίο δόξας στον Φίνιξ, ώστε να επιδείξει τις αναμφισβήτητες υποκριτικές του ικανότητες – από την άλλη εκεί ίσως έγκειται και η βασική αδυναμία της ταινίας. Στο γεγονός δηλαδή ότι «ερωτεύεται» υπερβολικά τους πρωταγωνιστές της, όπως και την ιδέα του μιούζικαλ, αφήνοντας κατά μέρος τη δράση και τον ρυθμό, που επανέρχονται μόνο στο καταληκτικό κομμάτι. Οσο για τη Lady Gaga, αυτή τη φορά δεν καταφέρνει να κλέψει την παράσταση, όπως είχε κάνει στο «A Star is Born» – κάτι τέτοιο θα ήταν άλλωστε αδύνατο απέναντι στον Φίνιξ. Ωστόσο το κατάφερε στη χθεσινοβραδινή πρεμιέρα καταφθάνοντας όχι με αυτοκίνητο σαν όλους τους υπόλοιπους, αλλά περπατώντας από το (κοντινό) ξενοδοχείο της και δημιουργώντας στην πορεία μικρές εστίες… πάλης ανάμεσα σε άνδρες ασφαλείας, φωτογράφους και τη στρατιά των θαυμαστών της.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT