«Prima Facie» και «Φράνκενσταϊν» στο Πορεία

«Prima Facie» και «Φράνκενσταϊν» στο Πορεία

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τρεις νέες παραστάσεις και δύο επαναλήψεις της προηγούμενης χρονιάς ξεκινάει η χειμερινή σεζόν στο θέατρο Πορεία. Η νέα κεντρική και μεγάλη παραγωγή θα είναι για φέτος η παράσταση «Frankenstein και Eliza», εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα της Μαίρης Σέλλεϋ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου.

Η Ερι Κύργια, που ανέλαβε τη διασκευή του έργου, εστιάζει στη γνωστή ιστορία του Φράνκενσταϊν αλλά και στις απαρχές της τεχνητής νοημοσύνης, θέτοντας σύγχρονους προβληματισμούς, που θα επικοινωνήσει στο κοινό μέσα από την ερμηνεία του Γιάννη Στάνκογλου.«Συζητήσαμε αρκετά με τους συντελεστές για το τι μπορεί να είναι το τέρας σήμερα», σημείωσε η ίδια στη χθεσινή παρουσίαση της παράστασης.

Ως προς τις άλλες δύο νέες συμπαραγωγές, η πρώτη αφορά το διάσημο έργο της Γιασμίνα Ρεζά «Ο θεός της σφαγής», σε σκηνοθεσία Μάνου Βαβαδάκη. Οπως δήλωσε ο ίδιος, παρόλο που πρόκειται για ένα πολυανεβασμένο έργο στην Αθήνα, υπάρχουν πτυχές της ιστορίας των δύο ζευγαριών που αγνοούμε και θα αναδειχθούν μέσα από την παράσταση. Οι δύο κεντρικοί άξονες είναι ο εγκλωβισμός των ηρώων στην παιδική τους ηλικία αλλά και η επιλογή του σκηνοθέτη να δουλέψει στο πεδίο του συμβολισμού.

Η δεύτερη συμπαραγωγή είναι το «Prima Facie», το βραβευμένο με Ολίβιε (2022) και Τόνι (2023) έργο της Σούζι Μίλερ. Θα κάνει την ελληνική του πρεμιέρα στις 29/10, σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου και πραγματεύεται το θέμα της γυναικείας σεξουαλικής κακοποίησης μέσα από έναν μονόλογο που θα ερμηνεύσει η Λένα Παπαληγούρα. Η ηρωίδα, που είναι δικηγόρος, αφού παρενοχλείται σεξουαλικά, ξεκινάει έναν αγώνα απόδειξης του αυτονόητου αλλά και της νομοθετικής ανεπάρκειας. Με αφορμή την παράσταση διοργανώνεται ένα ειδικό εργαστήριο δραματοθεραπείας που αφορά την κακοποίηση.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα ανέβει η κεντρική διασκευασμένη παράσταση «Εγκλημα και τιμωρία» του Ντοστογιέφσκι, αλλά και το έργο «Περλιμπλίν και Μπελίσα» του Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT