Αγνωστος Ρέμπραντ σε σοφίτα στις ΗΠΑ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μυστηριώδες πορτρέτο που απεικονίζει μια έφηβη κοπέλα ντυμένη με αυστηρή μαύρη ενδυμασία και αποδίδεται στον Ρέμπραντ πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι περίπου 1,5 εκατ. δολαρίων.

Το πορτρέτο ανακαλύφθηκε σε μια σοφίτα από τον ιδρυτή και δημοπράτη του Thomaston Place Auction Galleries Κάγια Βίγιου, στο Μέιν της Αμερικής. Οπως δήλωσε σε ξένα ειδησεογραφικά μέσα, έπεσε κατά τύχη πάνω στο πορτρέτο που ήταν στοιβαγμένο ανάμεσα σε άλλους πίνακες κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης επίσκεψης στο σπίτι οικογένειας που κατείχε πολλά έργα.

Το έργο φαίνεται να βρισκόταν εκεί ήδη από τη δεκαετία του ’20 και η δημιουργία του χρονολογείται στις αρχές του 1630, περίοδο κατά την οποία ο καλλιτέχνης επέβλεπε παραγγελίες πορτρέτων στο στούντιο του εμπόρου τέχνης Χέντριχ Αϊλενμπουρχ στο Αμστερνταμ.

Στο πίσω μέρος του έργου βρέθηκε κολλημένη μία ετικέτα που αυξάνει τις πιθανότητες το πορτρέτο να έχει φιλοτεχνηθεί από τον ίδιο τον Ρέμπραντ. Στην ετικέτα αναφέρεται ότι ο πίνακας είχε κάποτε δανειστεί στο Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφειας. Το μουσείο από την πλευρά του δήλωσε ότι ένα τέτοιο στοιχείο δεν αρκεί για να αποδειχθεί η αυθεντικότητα του έργου, ενώ παράλληλα οι εκπρόσωποί του δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν σε ποια ακριβώς έκθεση περιλαμβανόταν ο πίνακας.

Κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας, οι προσφορές ξεκίνησαν από τα 32.500 δολάρια και η τιμή αυξήθηκε γρήγορα λόγω διαρκών προσφορών από 11 ενδιαφερόμενους. Παρά τις παρατεταμένες αμφιβολίες και ερωτήσεις σχετικά με τη γνησιότητά του, τελικά το «Πορτρέτο ενός κοριτσιού» κατέληξε στη συλλογή ενός συλλέκτη από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομα του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου εμπλέκεται σε τέτοιου είδους συζητήσεις, καθώς κατά καιρούς έχουν ανακαλυφθεί έργα αμφιβόλου προελεύσεως που όμως φέρουν στοιχεία της τεχνοτροπίας του Ρέμπραντ.

Τα μυστήρια που αιωρούνται γύρω από τους πίνακες του ζωγράφου ενέπνευσαν μάλιστα τον ιστορικό τέχνης και συγγραφέα Ολιβερ Μπανκς, ο οποίος έγραψε το 1980 ένα βιβλίο που κινείται μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας με τίτλο «Ο χαμένος Ρέμπραντ» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγρα.

Ακόμη δύο Ρέμπραντ πάντως ανακαλύφθηκαν πέρυσι και πουλήθηκαν έναντι 14 εκατ. δολαρίων. Τότε θεωρήθηκαν οι τελευταίοι του ζωγράφου, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται μια σοφίτα έκρυβε ένα ακόμη μυστήριο της τέχνης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT