Οταν ο χορός απελευθερώνει

Η ΕΛΣ μπαίνει στον Κορυδαλλό και στήνει ένα τριήμερο φεστιβάλ στο προαύλιο των φυλακών

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μότο του χορευτή-χορογράφου Ηλία Χατζηγεωργίου με τον οποίο συζητούμε για το πρώτο φεστιβάλ χορού που διοργανώνει η Εθνική Λυρική Σκηνή στο Σωφρονιστικό Κατάστημα του Κορυδαλλού με εργαστήρια και παραστάσεις, είναι «ο χορός να μπαίνει σε “δύσκολα” μέρη».

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων της ΕΛΣ και σε συνεργασία με το Flux Laboratory Athens, ο κ. Χατζηγεωργίου επιμελείται καλλιτεχνικά ένα ζωντανό χορευτικό φεστιβάλ στο προαύλιο των φυλακών με τίτλο DANCELLS/ DANCE/ FESTIVAL. Επί τρεις ημέρες οι τρόφιμοι θα παρακολουθήσουν επαγγελματικές παραστάσεις σε μια σκηνή του προαυλίου, με επιμελημένη φωτιστική και ηχητική εγκατάσταση, ενώ παράλληλα θα έρθουν σε επαφή με την παγκόσμια γλώσσα του χορού, η οποία δεν χρειάζεται λόγια για να γίνει κατανοητή.

Ο Ηλίας Χατζηγεωργίου και όλοι οι καλλιτέχνες της διοργάνωσης επιδιώκουν να εργάζονται σε εναλλακτικούς χώρους. Η δημιουργική διαδικασία επικεντρώνεται γύρω από το σώμα και τη δυνατότητα της κίνησης να μεταμορφώνει τους κοινωνικούς κώδικες. Ο ίδιος έχει στο παρελθόν διδάξει κρατουμένους σε εβδομαδιαία εργαστήρια χορού στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνας.

«Τίποτε δεν είναι εύκολο στις συγκεκριμένες συνθήκες», απαντά όταν τον ρωτάμε την εμπειρία του. «Η πρώτη δυσκολία είναι να εξηγήσεις στους υπεύθυνους μιας φυλακής την αξία ή την αναγκαιότητα τέτοιων μαθημάτων. Κι όμως είναι σημαντικό να δείξεις σε ανθρώπους που ζουν έγκλειστοι τι μπορούν να κάνουν με την κίνηση και το σώμα. Επίσης, τι μπορούν να πουν μέσω του σώματος, αν το ελέγξουν. Ο χορός δίνει τη δυνατότητα για άμεση αυτοεκπλήρωση, κάτι που αποτελεί βαθιά ανάγκη στους κοινωνικά απομονωμένους ανθρώπους, και καλλιεργεί δεσμούς εμπιστοσύνης».

«Η κίνηση με το σώμα δίνει τη δυνατότητα για άμεση αυτοεκπλήρωση – κάτι που αποτελεί βαθιά ανάγκη στους κοινωνικά απομονωμένους ανθρώπους», λέει ο χορογράφος Ηλίας Χατζηγεωργίου.

Σε αυτό το πνεύμα κάποιοι από τους τροφίμους του Σωφρονιστικού Καταστήματος –τα 25 άτομα που έχουν επιλεγεί– θα συμμετέχουν σε διαδραστικά εργαστήρια, τα οποία θα διεξάγονται τις πρωινές ώρες. Τα εργαστήρια αποσκοπούν να διδάξουν με δημιουργικό τρόπο στους συμμετέχοντες σύγχρονο χορό, breakdance και hip hop, με εισηγητές τους χορευτές, χορογράφους και τις συλλογικότητες που συμμετέχουν με έργα τους στο φεστιβάλ.

Ειδικότερα, θα παρουσιαστεί το έργο «Where the Boys Are» των Yotam Peled & the Free Radicals, μια δημιουργία που εξερευνά τη διασταύρωση χορού και πολεμικών τεχνών, αλλά με διάθεση παιχνιδιού. Εξετάζοντας και ανακατασκευάζοντας το λεξιλόγιο διαφορετικών πρακτικών μάχης, οι δύο ερμηνευτές μεταμορφώνουν την «αρένα» σε έναν οικείο χώρο και εκθέτουν τις διαφορετικές οπτικές που ρυθμίζουν τις σχέσεις μεταξύ νεαρών ανδρών.

Στο φεστιβάλ θα παρουσιαστεί επίσης το έργο «Fight or Flight», σε χορογραφία Μαίρης Γιαννούλα, αποτέλεσμα της σπουδής της χορογράφου στην U(R)TOPIAS Ακαδημία Χορογραφίας, μια πρωτοβουλία της ομάδας σύγχρονου χορού Αερίτες. Επίσης, το «The Cypher», σε χορογραφία του ίδιου του Χατζηγεωργίου, φέρνει κοντά 6 χορευτές της hip hop και street dance σκηνής και έναν μουσικό.

Οι εκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις της ΕΛΣ που απευθύνονται σε καταστήματα κράτησης σε όλη την Ελλάδα έχουν ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2017 με εργαστήρια μουσικής, χορού και κίνησης σε εβδομαδιαίες συναντήσεις. Φέτος θα συνεχιστεί η συνεργασία με το κατάστημα κράτησης γυναικών της Θήβας, το ειδικό κατάστημα κράτησης νέων στον Βόλο, τις φυλακές Χανίων, ενώ στη λίστα θα προστεθεί και το κατάστημα κράτησης στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

Στις παρεμβάσεις της Λυρικής για ειδικές κοινωνικές ομάδες περιλαμβάνεται επίσης το διαπολιτισμικό φυτώριο όπερας Co-OPERAtive, το οποίο φέτος μπαίνει στον πέμπτο χρόνο και αφορά μεικτές ομάδες εφήβων, Αθηναίων και ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο από όλη την Αττική.

Κάθε χρόνο με τη λήξη του προγράμματος ανεβαίνει στην Εναλλακτική Σκηνή μία παράσταση μουσικού θεάτρου, η οποία συνδημιουργείται από τους εφήβους και την καλλιτεχνική ομάδα στη διάρκεια της σεζόν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT