Μαζική έξοδος στα βιβλιοπωλεία

Η εγχώρια φθινοπωρινή «σοδειά» είναι ζηλευτή κι ας κρύβονται συχνά τα καλά βιβλία στο ράφι της υπερπροσφοράς

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αστυνομική λογοτεχνία, ιστοριογραφία, ελληνική και ξένη πεζογραφία, ποίηση, σύγχρονοι κλασικοί συγγραφείς, Ελληνες και ξένοι, πολιτικό δοκίμιο, βιογραφίες και μαρτυρίες, επιστήμες, λογοτεχνικές μελέτες και άλλες μη μυθοπλαστικές αφηγήσεις και έρευνες, παιδικό βιβλίο, κόμικς – οι κατηγορίες και τα είδη των νέων τίτλων βιβλίων που αναμένονται να κυκλοφορήσουν μέσα σε αυτό το τρίμηνο δύσκολα εξαντλούνται.

Ακόμη πιο δύσκολα εξαντλούνται τα ίδια τα βιβλία. Η ελληνική εκδοτική παραγωγή είναι αξιοζήλευτη, με φροντισμένες εκδόσεις και προσεγμένες μεταφράσεις. Εχει, βέβαια, και την υπερβολή του όλο αυτό. Κάθε χρόνο αναρωτιόμαστε σε ποιον βαθμό απορροφούνται όλοι αυτοί οι τίτλοι που κάθε τόσο κατακλύζουν τις προθήκες των βιβλιοπωλείων, σε τέτοιο βαθμό ώστε βιβλίο με κυκλοφορία περίπου μόλις δύο μηνών να θεωρείται «παλιό».

Απαράδεκτη αντίληψη, φυσικά, καθώς το βιβλίο δεν εξυπακούεται ότι διαβάζεται όλο μέσα σε δύο ώρες, όπως όταν βλέπουμε μια ταινία, ούτε μέσα σε μερικά λεπτά, όπως όταν ακούμε μουσικές και τραγούδια – το βιβλίο απαιτεί χρόνο και απαιτεί ακόμη συγκέντρωση, προσοχή και μια στοιχειώδη εσωτερική ηρεμία. Αυτές όμως είναι καταστάσεις και συνθήκες που σπανίζουν στις μέρες μας.

Επιλογές τίτλων από την κατηγορία της ιστορίας και από εκείνες της αστυνομικής λογοτεχνίας, του νουάρ μυθιστορήματος και του μυστηρίου.

Πράγμα που καθιστά την ανάγνωση, εν μέσω οθονών και καταιγισμών ειδήσεων και πληροφοριών, ειδική διαδρομή, αν όχι και ανώμαλη. Το βέβαιο είναι ότι το βιβλίο δεν τελειώνει στους δύο ή τρεις μήνες. Κι αυτό πρέπει να το καταλάβουμε – οι επαγγελματίες του χώρου κυρίως. Οι νόμοι της αγοράς είναι αδυσώπητοι, αλλά και η ανάγνωση αξιώνει τους δικούς της χρόνους. Ομως, ας μην γκρινιάζουμε. Η εγχώρια εκδοτική παραγωγή είναι όντως ζηλευτή κι ας χάνονται συχνά τα καλά βιβλία μέσα στον γενικό ορυμαγδό των εκδόσεων. Εάν είναι κάτι άξιο λόγου θα βρεθεί, αργά ή γρήγορα. Και η αλήθεια είναι ότι περιμένουμε να δούμε πολλά αξιόλογα, ενδιαφέροντα, συναρπαστικά ακόμη νέα βιβλία.

Σήμερα στην «Κ» κάνουμε μια εκκίνηση με σύντομες παρουσιάσεις των τίτλων που αναμένονται προσεχώς. Εστιάζουμε σε μερικές πρώτες επιλογές τίτλων από την κατηγορία της ιστορίας και από εκείνες της αστυνομικής λογοτεχνίας, του νουάρ μυθιστορήματος και του μυστηρίου. Θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες παρουσιάσεις μέσα σ’ αυτόν τον μήνα, στοχεύοντας έτσι στο να έχουμε μια όσο το δυνατόν πιο συνεκτική εικόνα των βιβλίων που πρόκειται να κυκλοφορήσουν από τώρα έως και τα τέλη της χρονιάς. Μείνετε σε εγρήγορση και σημειώστε όσα σας ενδιαφέρουν.

Μαζική έξοδος στα βιβλιοπωλεία-1
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT