Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Οι διαστάσεις της αλήθειας και του ψέματος

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Οι διαστάσεις της αλήθειας και του ψέματος

«Μια συνηθισμένη υπόθεση». Ο ηθοποιός Ντανιέλ Οτέιγ σκηνοθετεί ένα καλοστημένο δικαστικό δράμα

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια συνηθισμένη υπόθεση ★★★
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ (2023), 115΄
Σκηνοθεσία: Ντανιέλ Οτέιγ
Ερμηνείες: Ντανιέλ Οτέιγ, Γκρεγκορί Γκαντεμπουά

Ο διακεκριμένος Γάλλος ηθοποιός Ντανιέλ Οτέιγ σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί σε ένα καλοστημένο δικαστικό δράμα, που έχει αρκετά έντονα και τα στοιχεία του αστυνομικού θρίλερ. Ενας πατέρας πέντε παιδιών (Γκρεγκορί Γκαντεμπουά) βρίσκεται ξαφνικά κατηγορούμενος για τη δολοφονία της αλκοολικής συζύγου του. Την υπεράσπισή του αναλαμβάνει ένας βετεράνος δικηγόρος (Οτέιγ), ο οποίος πείθεται εξαρχής για την αθωότητα του πελάτη του. Καθώς η υπόθεση πλησιάζει στην τελική της έκβαση, το ζήτημα γίνεται όλο και πιο προσωπικό για εκείνον, ενώ οι εντάσεις στη δικαστική αίθουσα ανεβαίνουν. Ο Οτέιγ βασίζεται (ορθώς) στις καλές ερμηνείες, τόσο του ιδίου όσο και του Γκρεγκορί Γκαντεμπουά, προκειμένου να ρίξει το βάρος περισσότερο στους χαρακτήρες και λιγότερο στην ίδια την υπόθεση, η οποία άλλωστε τιτλοφορείται ως… συνηθισμένη. Από την άλλη, αυτό που έχει πραγματικό ενδιαφέρον είναι το πώς η αλήθεια και το ψέμα αποκτούν διαφορετικές διαστάσεις, καθώς οι πρωταγωνιστές σκέφτονται και δρουν κυρίως με βάση το ανθρώπινο ένστικτο και λιγότερο με γνώμονα τη δικαιοσύνη, την οποία (υποτίθεται ότι) υπηρετούν.

Κώδικας Κινδύνου ★★½
ΘΡΙΛΕΡ (2024), 102΄
Σκηνοθεσία: Ζόι Κράβιτς
Ερμηνείες: Ναόμι Ακι, Τσάνινγκ Τέιτουμ

Η ηθοποιός Ζόι Κράβιτς περνάει για πρώτη φορά πίσω από την κάμερα για να σκηνοθετήσει το… φεμινιστικό «Get Out», συνυπογράφοντας το σενάριο με τον Ε. Τ. Φέιγκενμπαουμ του τηλεοπτικού «High Fidelity». Ο δισεκατομμυριούχος Σλέιτερ Κινγκ (Τσάνινγκ Τέιτουμ) συναντά τη σερβιτόρα Φρίντα (Ναόμι Ακι) σε ένα γκαλά και η μεταξύ τους έλξη είναι φανερή. Εκείνος την προσκαλεί να περάσει μερικές μέρες με τον ίδιο και μια παρέα φίλων στο ιδιωτικό νησί του, ωστόσο οι αρχικά παραμυθένιες διακοπές παίρνουν τρομακτικές διαστάσεις όταν η κοπέλα θα κάνει μια απίστευτη ανακάλυψη. Η Κράβιτς μας βομβαρδίζει αρχικά με τις εικόνες ενός ατελείωτου υπερπολυτελούς πάρτι –μαζί με κάποιες ιδιοφυείς ποπ παρατηρήσεις– έτσι ώστε η μεταστροφή του δεύτερου μέρους να γίνει ακόμα πιο σοκαριστική. Φυσικά τα δυσοίωνα σημάδια βρίσκονται εκεί εξαρχής σε μια πλοκή, η οποία πάντως δεν προσανατολίζεται τόσο στην αληθοφάνεια όσο στην «αποστολή» του φιλμ. Αυτή είναι προφανώς να αναδειχθεί η κακοποιητική φύση κάποιων(;) ανδρών και όλοι οι τρόποι με τους οποίους εκείνοι μπορούν να ξεγελάσουν, να εκμεταλλευθούν και γενικώς να βλάψουν μια γυναίκα.

Απληστοι άνθρωποι ★★½
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ (2024), 112΄
Σκηνοθεσία: Πότσι Πονσιρόλι
Ερμηνείες: Τζέσεφ Γκόρντον Λέβιτ, Χιμές Πατέλ

Διασκεδαστικό όσο και χαώδες, το φιλμ του Πότσι Πονσιρόλι («Old Henry») έρχεται για να ταράξει τα ήρεμα νερά μιας μικρής νησιωτικής κοινότητας. Εκεί καταφθάνει με μετάθεση ο Γουίλ (Χιμές Πατέλ), συγκροτημένος αστυνομικός και οσονούπω πατέρας, στον οποίο θα ανατεθεί ως συνεργάτης ο φωνακλάς και ανοικονόμητος Τέρι (Τζόσεφ Γκόρντον Λέβιτ). Με το καλημέρα οι δυο τους θα βρεθούν άσχημα μπλεγμένοι σε μια υπόθεση, η οποία περιλαμβάνει το πτώμα μιας πλούσιας κυρίας και ένα εκατομμύριο δολάρια σε μετρητά. Καθώς εκείνοι παίρνουν τη μια κακή απόφαση μετά την άλλη, στο «παιχνίδι» μπαίνουν και άλλοι χαρακτήρες, με τη φιλήσυχη κοινότητα να γίνεται άνω κάτω. Το μαύρο χιούμορ και μερικές πραγματικά απολαυστικές σεκάνς είναι τα δυνατά σημεία ενός γενικότερα διασκεδαστικού φιλμ, το οποίο πάντως δεν ξεφεύγει σχεδόν καθόλου από τις επιφανειακές παρατηρήσεις του, ώστε να αποκτήσει περισσότερο ενδιαφέρον.

Μικρά πράγματα που πήγαν λάθος ★★½
ΔΡΑΜΑ (2023), 92΄
Σκηνοθεσία: Χάρης Βαφειάδης
Ερμηνείες: Θάνος Τοκάκης, Μιχάλης Συριόπουλος

Ντεμπούτο στις μεγάλου μήκους για τον Χάρη Βαφειάδη, ο οποίος ενώνει δύο διαφορετικές οικογενειακές ιστορίες, προκειμένου να μιλήσει για τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Ο Φάνης (Θάνος Τοκάκης), παλιός νικητής ριάλιτι και νυν χωρισμένος πατέρας με συνωμοσιολογικές τάσεις, προσπαθεί να έρθει πιο κοντά με την κόρη του. Ο Παύλος (Μιχάλης Συριόπουλος) έχει φαινομενικά την τέλεια ζωή, με την τέλεια μεσοαστική οικογένεια. Οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν με αφορμή το ατύχημα που έχει το σκυλάκι του δεύτερου.

Ο Βαφειάδης καταφέρνει όντως να αναδείξει διαφορετικές πτυχές του σύγχρονου Ελληνα –ειδικά του άνδρα– χρησιμοποιώντας αρκετό μαύρο χιούμορ και αποσπώντας μια πολύ καλή ερμηνεία από τον πρωταγωνιστή, Θάνο Τοκάκη. Οι δύο παράλληλες αφηγήσεις δένουν αποτελεσματικά, αν και το σύνολο χάνει κάπως σε επίπεδο ρυθμού.

Μαζί ξανά ★★½
ΔΡΑΜΑ (2023), 115΄
Σκηνοθεσία: Στεφάν Μπριζέ
Ερμηνείες: Γκιγιόμ Κανέ, Αλμπα Ρορβάκερ

Ο θιασώτης του κοινωνικού ρεαλισμού Στεφάν Μπριζέ υπογράφει ένα διαφορετικής υφής φιλμ πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις. Ο διάσημος ηθοποιός Ματιέ καταφεύγει σε ένα πολυτελές παραθαλάσσιο σπα, προκειμένου να ξεπεράσει ένα βαθύ ψυχολογικό αδιέξοδο. Στην ίδια περιοχή ωστόσο μένει και η Αλίς, παλιός μεγάλος του έρωτας, με τους δυο τους να συναντιούνται ξανά, προσπαθώντας να καταλάβουν αν είναι ικανοί για μια καινούργια αρχή.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT