«Οχι» στην έκθεση κατά συλλογές στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

«Οχι» στην έκθεση κατά συλλογές στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

«Πέρασε» το πρώτο σχέδιο μουσειολογικών αρχών για το ΕΑΜ από το Συμβούλιο Μουσείων αλλά με πολλούς αστερίσκους

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον προβληματισμό αρκετών μελών του Συμβουλίου Μουσείων προκάλεσε στη χθεσινή, έκτακτη συνεδρίασή του η παρουσίαση των βασικών μουσειολογικών αρχών της νέας έκθεσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η οποία θα συμπληρώσει το έργο της επέκτασης και αναβάθμισης του ιδρύματος βάσει της πρότασης των αρχιτεκτονικών γραφείων Τσίπερφιλντ-Τομπάζη.

Ενδεικτικά, οι παρατηρήσεις που ακούστηκαν, αφορούσαν μεταξύ άλλων τη διατήρηση της γραμμικής παρουσίασης της έκθεσης κατά συλλογές (η οποία, όπως σημειώθηκε, δεν συμβάλλει πλήρως στην κατανόηση του κοινωνικού και πολιτικού πλαισίου), τη γενική επιλογή του ανθρώπου ως επίκεντρου της νέας έκθεσης (το οποίο ταιριάζει περισσότερο σε περιοδικές εκθέσεις), αλλά και τον ασαφή χαρακτήρα της πρότασης πρακτικής εφαρμογής των προς συζήτηση βασικών αρχών, οι οποίες μάλιστα, όπως σχολιάστηκε, θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σχεδόν σε οποιοδήποτε μουσείο.

Οι βασικές μουσειολογικές αρχές του ΕΑΜ έτυχαν τελικά της ομόφωνης θετικής γνωμοδότησης του Συμβουλίου Μουσείων, αφού επισημάνθηκε η δυσκολία και το εύρος του εγχειρήματος, το οποίο μάλιστα βρίσκεται, όπως τονίστηκε, σε πρώιμο στάδιο. Σύμφωνα με τους όρους που τέθηκαν από το συμβούλιο, η μουσειολογική προμελέτη που θα ακολουθήσει, θα πρέπει να περιλαμβάνει σαφή διάρθρωση των ενοτήτων της έκθεσης του ΕΑΜ, ενδεικτικό κατάλογο των προς έκθεση αρχαιοτήτων και διερεύνηση της δυνατότητας να μην ακολουθηθεί η παρουσίαση των αρχαιοτήτων κατά συλλογές.

Σχεδιασμένες από ομάδα εργασίας με συντονίστρια τη γενική διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, δρα Αννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου και με τη συνεργασία εξωτερικών επιστημονικών συμβούλων, οι βασικές μουσειολογικές αρχές του ιδρύματος που συζητήθηκαν χθες διακρίνουν στην εκθεσιακή αφήγησή του δύο πόλους: την επισκόπηση του αρχαιοελληνικού πολιτισμού με τον άνθρωπο στο επίκεντρο, καθώς και την αφήγηση της αρχαιότητας μέσω των ιστορικών συλλογών του μουσείου. Ως αυτόνομες εκθεσιακές ενότητες θα παρουσιαστούν η Αιγυπτιακή και η Κυπριακή Συλλογή, ενώ μία διακριτή εκθεσιακή ενότητα θα αποτελέσει η ιστορία του ίδιου του ΕΑΜ, μέσα από ιστορικά τεκμήρια και αντικείμενα που θα εκτεθούν για πρώτη φορά.

Αναμένεται επίσης να αυξηθούν οι περιοδικές εκθέσεις, να ενισχυθεί μερικώς η Προϊστορική Συλλογή, η Συλλογή των Αγγείων και εκείνη των Γλυπτών (με αντικείμενα από τις αποθήκες) και να ανανεωθεί ριζικά το εποπτικό υλικό του μουσείου, ενώ προτάθηκε να δημιουργηθούν νέες θεματικές (για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, την εξέλιξη του κοσμήματος, τον αθλητισμό κ.ά.) και να γίνουν «ορατές» στο κοινό οι αποθήκες και τα εργαστήρια του μουσείου (τα τελευταία ειδικά θα γίνουν και επισκέψιμα).

Την ομόφωνα θετική γνωμοδότηση του συμβουλίου έλαβαν και οι βασικές μουσειολογικές αρχές της νέας έκθεσης του Επιγραφικού Μουσείου, οι οποίες επίσης συζητήθηκαν. Σε αυτές περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων και η αύξηση των εκθεσιακών χώρων του ιδρύματος, καθώς και η οργάνωση της έκθεσής του με άξονες την ιστορία, τις ανθρωπιστικές επιστήμες, την πολιτική οργάνωση και τοπογραφία της Αττικής.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT