Επέτειος για τον Εμίλ Κλάους, τον ιμπρεσιονιστή του Βελγίου

Επέτειος για τον Εμίλ Κλάους, τον ιμπρεσιονιστή του Βελγίου

Το 2024 τιμάται η επέτειος των 100 χρόνων από τον θάνατο του Βέλγου ζωγράφου Εμίλ Κλάους (1849-1924), που θεωρείται από τους σημαντικότερους ιμπρεσιονιστές της χώρας και ένας δημιουργός μεγάλης συγκινησιακής ικανότητας

επέτειος-για-τον-εμίλ-κλάους-τον-ιμπρε-563224297

Το 2024 τιμάται η επέτειος των 100 χρόνων από τον θάνατο του Βέλγου ζωγράφου Εμίλ Κλάους (1849-1924), που θεωρείται από τους σημαντικότερους ιμπρεσιονιστές της χώρας και ένας δημιουργός μεγάλης συγκινησιακής ικανότητας. Ο Εμίλ Κλάους συνδέεται στη μνήμη πολλών με την πόλη Deinze στην ανατολική Φλάνδρα, και έδρας του μουσείου όπου φυλάσσονται πολλά έργα του Κλάους. Ο ίδιος είχε γεννηθεί στο δυτικό κομμάτι της Φλάνδρας, αλλά για την πόλη Deinze και τη γύρω περιοχή το 2024 είναι Ετος Εμίλ Κλάους με επίκεντρο την έκθεση που εγκαινιάζεται στις 27 Σεπτεμβρίου. Ειδικό ενδιαφέρον έχει επίσης η επετειακή έκδοση (οριστικός κατάλογος και ανάλυση του έργου του). Ο Κλάους συνδέεται επίσης και με το ύφος του «λουμινισμού», ένα κράμα ρεαλιστικής, συμβολιστικής και υπερβατικής απόδοσης κυρίως τοπίων, αν και υπήρξε ονομαστός και για τις προσωπογραφίες του, όπως αυτή της φωτογραφίας μας, στην οποία απεικονίζεται η σύζυγός του Charlotte Dufaux. Mετά τον γάμο του, εγκαταστάθηκε στην Αστένε, περιοχή που βρίσκεται πλέον στα περίχωρα της Deinze. O Κλάους έγινε ο «Δάσκαλος της Αστένε» και ο «Πρίγκιπας του λουμινισμού». Εξελίχθηκε σε μια προσωπικότητα μεγάλης επιρροής και οργάνωσε γύρω από το έργο του όλο το πολιτισμικό υπόβαθρο της ανατολικής Φλάνδρας στα τέλη του 19ου αιώνα. Είναι ο κατ’ εξοχήν εκφραστής ενός ιδιότυπου ρεαλισμού εκείνης της εποχής με έντονα ιδιοσυγκρασιακά στοιχεία. Σήμερα, στο Μουσείο της πόλης Deinze, η νέα επετειακή έκθεση θα συμβάλει σε μια εκ νέου αξιολόγηση και ιεράρχηση του έργου του μέσα στο γενικό σώμα της ιστορίας της τέχνης του Βελγίου αλλά και της Ευρώπης γενικότερα, καθώς το έργο του Κλάους διατηρεί συγγένειες και με άλλα εθνικά ρεύματα, στην κόψη ρεαλισμού και συμβολισμού, όπως ήταν η περίπτωση αντίστοιχων ρευμάτων στην Ιταλία. Ενα από τα πιο διάσημα έργα του, «Η συλλογή των παντζαριών» (στη σειρά των έργων του με γεωργικές εργασίες), δωρίστηκε από τη χήρα του το 1942 στο Μουσείο της Deinze, το οποίο κατά κανόνα συλλέγει έργα καλλιτεχνών που έχουν σχέση με την ευρύτερη περιοχή. Η δωρεά αυτή ήταν η αρχή της δημιουργίας του μουσείου, που οργανώνει τώρα τη μεγάλη αναδρομική. Ολοι αυτοί οι ζωγράφοι της Ευρώπης που στη διάρκεια της περιόδου 1870-1930 δημιούργησαν τοπικές σχολές αλλά και έναν μύθο γύρω από το όνομά τους εξετάζονται πλέον με νέο φως επανεκτίμησης.

Επέτειος για τον Εμίλ Κλάους, τον ιμπρεσιονιστή του Βελγίου-1
Φωτ. RIJKSMUSEUM AMSTERDAM

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Φρανς Χαλς

Ενα φθινοπωρινό ταξίδι στο Βερολίνο συμπληρώνεται με την επίσκεψη στην Πινακοθήκη της γερμανικής πρωτεύουσας και στη μεγαλειώδη έκθεση με τα 80 έργα του κορυφαίου Ολλανδού ζωγράφου του 17ου αιώνα Φρανς Χαλς (1582/3-1666). Η έκθεση έχει ήδη παρουσιαστεί στο Λονδίνο και στο Αμστερνταμ και είχε προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον, αλλά στο Βερολίνο εμπλουτίζεται και με έργα συγχρόνων του Φρανς Χαλς. Η είσοδος στην έκθεση, που θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 3 Νοεμβρίου, κοστίζει 20 ευρώ.

Επέτειος για τον Εμίλ Κλάους, τον ιμπρεσιονιστή του Βελγίου-2
Φωτ. PARIS MATCH

ΠΑΡΙΣΙ

Paris Match, οι φωτογραφίες

Εως τις 31 Οκτωβρίου, ορισμένες από τις φωτογραφίες αρχείου του Paris Match θα εκτίθενται υπαιθρίως στο La Vallée Village, στα περίχωρα του Παρισιού και κοντά στην Ντίσνεϊλαντ. Εκεί, σε αυτήν την «πόλη» που φτιάχτηκε για ψώνια, διασκέδαση και φαγητό, το ανθεκτικό γαλλικό περιοδικό, συνυφασμένο με τις ωραίες φωτογραφίες των σταρ, επιλέγει μερικά ελκυστικά ενσταντανέ. Στη φωτογραφία, η Μαρία Κάλλας στο μπαλκόνι του διαμερίσματός της στο Παρίσι (λεωφόρος Georges-Mandel), τον Μάιο του 1969.

Επέτειος για τον Εμίλ Κλάους, τον ιμπρεσιονιστή του Βελγίου-3
Φωτ. SUCCESSION PICASSO / DACS

ΛΟΝΔΙΝΟ

Πικάσο, τα τυπώματα

Η νέα έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο θα είναι αφιερωμένη στον Πάμπλο Πικάσο και στα χαρακτικά του, όπως και σε κάθε είδους τυπώματα. Η έκθεση «Picasso printmaker» θα εγκαινιαστεί στις 7 Νοεμβρίου (διάρκεια έως 30/3) και εστιάζει στην παραγωγή των χαρακτικών του (πάνω από 2.400) που μαζί με τη ζωγραφική, τα γλυπτά και τα σχέδια συγκροτούν έναν ιδιαίτερο κόσμο. 
Ο Πικάσο ασχολήθηκε με τα χαρακτικά έως τα ώριμα χρόνια του στον νότο της Γαλλίας.

Επέτειος για τον Εμίλ Κλάους, τον ιμπρεσιονιστή του Βελγίου-4
Φωτ. NEWLANDS HOUSE GALLERY

ΣΑΣΕΞ

Λεονόρα Κάρινγκτον

Η περίπτωση της Λεονόρα Κάρινγκτον (1917-2011), Αγγλίδας σουρεαλίστριας ζωγράφου, γλύπτριας, συγγραφέως, ακτιβίστριας, που έζησε σχεδόν όλη τη ζωή της στο Μεξικό, εξετάζεται ως μια εξαιρετική περίπτωση δημιουργού. Η έκθεση έργων της σε μια από τις καλές γκαλερί της βρετανικής περιφέρειας, τη Newlands House Gallery, στο Πέτγουερθ του Δυτικού Σάσεξ, έως τις 26 Οκτωβρίου, επιβεβαιώνει τη διεθνή τάση για τη δημιουργία ενός μύθου γύρω από το όνομά της στα πρότυπα της Φρίντα Κάλο.

Επέτειος για τον Εμίλ Κλάους, τον ιμπρεσιονιστή του Βελγίου-5
Φωτ. ANTHONY HOPKINS

ΠΟΡΤΡΕΤΑ

Αντονι Χόπκινς

Πάνω από 5 εκατομμύρια ακολούθους έχει ο λογαριασμός του 87χρονου Αντονι Χόπκινς στο Instagram. Τροφοδοτείται συχνά με σκηνές και αφίσες από ταινίες του αλλά και από σύγχρονα πορτρέτα του και σκηνές από την καθημερινότητά του. Το διεθνές κοινό τον ακολουθεί με σεβασμό. Το εικονιζόμενο πορτρέτο με το ψαθάκι Παναμά και το λουλουδιαστό πουκάμισο ανέβηκε στον λογαριασμό του πριν από λίγες ημέρες και απέσπασε χιλιάδες επαινετικά σχόλια για το στυλ του αγέρωχου ηθοποιού.

Φωτ. Εμίλ Κλάους (1849-1924), «Το πορτρέτο της Charlotte Dufaux». [MUDEL COLLECTION]

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT