500 Λέξεις με την Κωνσταντίνα Μόσχου

Η Κωνσταντίνα Μόσχου εργάστηκε στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Το 2008 εκδίδεται το πρώτο της βιβλίο κι έκτοτε αρθρογραφεί για λογοτεχνικά θέματα. Το ενδέκατο μυθιστόρημά της, «Μέρσι», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις BELL

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κωνσταντίνα Μόσχου εργάστηκε στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Το 2008 εκδίδεται το πρώτο της βιβλίο κι έκτοτε αρθρογραφεί για λογοτεχνικά θέματα. Το ενδέκατο μυθιστόρημά της, «Μέρσι», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις BELL.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

«Οι ανεπιθύμητοι νεκροί» του Κρις Λόιντ, «Δεκαεπτά κλωστές» του Πάνου Δημάκη, «Dementi» της Μαργαρίτας Αλευρίδη και του Λεωνίδα Καραγεώργου.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Στο βιβλίο του Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ «Η άμυνα του Λούζιν» έμαθα πως οι εμμονές παραμορφώνουν την πραγματικότητα, επομένως δεν είναι η καλύτερη άμυνα απέναντι στις δυσκολίες της ζωής.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Πάντοτε αναβάλλω τα πολυσέλιδα βιβλία. Ευτυχώς που είχα αφήσει στην άκρη το «Μόμπι Ντικ» του Χέρμαν Μέλβιλ, για να το ανακαλύψω σήμερα!

Περιγράψτε την ιδανική αναγνωστική συνθήκη.

Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσεις ένα βιβλίο είναι η μοναχικότητα. Να βρίσκεσαι σε ένα περιβάλλον που σε αφήνει να χαθείς μέσα στις σελίδες. Χωρίς φασαρία, χωρίς κάτι να σε αποσπά.

Υπάρχουν βιβλία για τα οποία να νιώθετε ενοχές που σας άρεσαν;

Αντιθέτως, νιώθω ενοχές για αυτά που δεν μου άρεσαν, επειδή αντιλαμβάνομαι τη δημιουργία ως πιο σημαντική από τα προσωπικά μου γούστα.

Τι είναι αυτό που σας συγκινεί περισσότερο σε ένα βιβλίο;

Με συγκινεί το γεγονός ότι κάποιοι συγγραφείς έχουν τόση δύναμη στην πένα τους, ώστε καταφέρνουν να βγάλουν στην επιφάνεια ένα άγνωστο κομμάτι από την ψυχή σου.

Ποιο είναι το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσετε;

Από τα επόμενα, σίγουρα θα είναι το «Ορατή σαν αόρατη» της Ζυράννας Ζατέλη (έστω και καθυστερημένα), και επίσης το νέο βιβλίο του Γιάννη Μακριδάκη «Ιπποπόταμοι συντροφιάς».

Ποιες νέες προκλήσεις θα συναντήσει ο ντετέκτιβ Στάθης Παντελιάς στην τέταρτη περιπέτεια;

Ο ήρωάς μου έχει να αντιμετωπίσει μια περίεργη υπόθεση πλαστογράφησης πινάκων πίσω από την οποία κρύβονται αρκετές εκπλήξεις. Με επίκεντρο την απαγωγή της συζύγου γνωστού Ελληνα εικαστικού, το μυστήριο εξελίσσεται σταδιακά, έτσι ώστε η λύση του γρίφου να μοιάζει με την τεχνική στη ζωγραφική allaprima, σαν η κάθε στρώση ψέματος ή αλήθειας να σκεπάζεται επιδέξια με την επόμενη στρώση, προτού προλάβεις να αντιληφθείς το σωστό ή το λάθος.

Σκιαγραφήστε σε λίγες λέξεις τον Στάθη Παντελιά.

Είναι ένας οικείος χαρακτήρας, έντιμος, χιουμορίστας, ελαφρώς μποέμ, σκληρός με τους άδικους, με ενσυναίσθηση προς τους αδύναμους, άφοβος και τολμηρός, κάποιος που τα καταφέρνει σε δύσκολες συνθήκες με τη λογική και την ιδιαίτερη τακτική του.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT