Eνα αρχαίο κορίτσι στα «νύχια» τού διαβόητου Μπεκίνα

Eνα αρχαίο κορίτσι στα «νύχια» τού διαβόητου Μπεκίνα

Επαναπατρίστηκαν τρεις αρχαιότητες από το ΥΠΠΟ με τη συνδρομή του προξενείου της Ελλάδας στην Ατλάντα των ΗΠΑ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις ελληνικές αρχαιότητες που είχαν απομακρυνθεί από την Ελλάδα «σε άγνωστο χρόνο» και «κατέχονταν από Αμερικανό πολίτη» επαναπατρίστηκαν στις 13 Σεπτεμβρίου από την Ατλάντα των ΗΠΑ, σύμφωνα με μια σχετικά λιτή, ως προς το ιστορικό και τις συνθήκες ανάκτησης των αντικειμένων, ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Το πρώτο αντικείμενο, που χρονολογείται στις αρχές του 4ου π.Χ. αιώνα, είναι τμήμα μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης, όπου εικονίζεται μετωπική γυναικεία μορφή και έχει διαστάσεις 0,55 μ. επί 0,6 μ. Η δεύτερη αρχαιότητα, ένα τμήμα αττικού επιτύμβιου ναΐσκου από πεντελικό μάρμαρο (0,95 μ. επί 0,42 μ.), τοποθετείται γύρω στο 330-320 π.Χ. και εικονίζει όρθιο νεαρό κορίτσι, που φέρει χιτώνα με μανίκια και αττικό πέπλο και του οποίου η κεφαλή κλίνει ελαφρώς δεξιά. Η τρίτη είναι ένα χάλκινο αγαλμάτιο γυμνού άνδρα, ίσως αθλητή. Το αγαλμάτιο (ύψους 0,24 μ.) χρονολογείται ενδεχομένως στα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, «τα τρία αρχαία αντικείμενα παραδόθηκαν στο προξενείο της Ελλάδας στην Ατλάντα», ενώ στον επαναπατρισμό τους συνέβαλε το υπουργείο Εξωτερικών. Ιδιαιτέρως η δεύτερη αρχαιότητα (το τμήμα του ναΐσκου με το όρθιο κορίτσι) ταυτίζεται με εκείνη που διακινήθηκε από τον διαβόητο έμπορο τέχνης Τζιανφράνκο Μπεκίνα στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ενώ απεικονίσεις της περιλαμβάνονται σε κατάλογο έκθεσης του 1982 στη Γενεύη και σε corpus αττικών επιτύμβιων αναγλύφων που δημοσίευσε το 1993 ο Ελβετός αρχαιολόγος Κριστόφ Κλερμόντ.

Μιλώντας στην «Κ», ο ακαδημαϊκός ερευνητής και ειδικός σε θέματα διεθνούς αρχαιοκαπηλίας δρ Χρήστος Τσιρογιάννης σημειώνει ότι έχει σημασία η πλήρης πληροφόρηση για το ιστορικό συλλογής και τις συνθήκες ανάκτησης των αρχαιοτήτων και διευκρινίζει ότι η συγκεκριμένη αρχαιότητα περιλαμβάνεται σε εκείνον ειδικά τον φάκελο του αρχείου Μπεκίνα που αφορά δοσοληψίες του με τον Ελληνοϊταλό Αντόνιο Σαβόκα, γνωστό στο διεθνές κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας με το ψευδώνυμο «Νίνο» και ο οποίος όσο ζούσε είχε συλληφθεί και από τις ελληνικές αρχές.

«Oσο για τον κατάλογο της έκθεσης του 1982 στη Γενεύη», καταλήγει ο δρ Τσιρογιάννης, «κυκλοφόρησε από την ένωση Hellas et Roma και περιλαμβάνει τη συγκεκριμένη αρχαιότητα, όχι όμως ως έκθεμα, αλλά σε ολοσέλιδη καταχώριση στις τελευταίες σελίδες, η οποία μάλιστα διαφημίζει την γκαλερί του Μπεκίνα “Palladion”».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT