Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ασυμβίβαστη καλλιτέχνις και γυναίκα

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ασυμβίβαστη καλλιτέχνις και γυναίκα

Η Κέιτ Γουίνσλετ υποδύεται τη θρυλική φωτογράφο Λι Μίλερ σε έναν οσκαρικό ρόλο

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Lee ★★★
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2023), 116΄
Σκηνοθεσία: Ελεν Κούρας
Ερμηνείες: Κέιτ Γουίνσλετ, Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ

Η Κέιτ Γουίνσλετ υποδύεται τη θρυλική φωτογράφο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, Λι Μίλερ, και βάζει πλώρη για το Οσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου. Το φιλμ ξεκινά με την πρωταγωνίστρια σε προχωρημένη ηλικία να δίνει συνέντευξη σε έναν νεαρό δημοσιογράφο. Μέσα από την αφήγησή της γυρίζουμε πίσω στο 1938, όταν εκείνη περνάει ξέγνοιαστα το καλοκαίρι στη Γαλλία, κάνοντας παρέα με τον Μαν Ρέι και τον Πολ Ελιάρ. Τελικά ο έρωτας θα την οδηγήσει στο Λονδίνο, όπου θα εργαστεί για τη βρετανική Vogue, ωστόσο, ο πόλεμος θα φέρει τα πάνω κάτω. Μετά την απόβαση των συμμάχων στην Ευρώπη, εκείνη θα βρεθεί ξανά στη Γαλλία και αργότερα στη Γερμανία, καταγράφοντας με τον φακό της τη θηριωδία της σύγκρουσης. Η (κατά βάση) διευθύντρια φωτογραφίας Ελεν Κουράς («Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού») σκηνοθετεί εδώ μια επίσης ατμοσφαιρική βιογραφία μιας ασυμβίβαστης γυναίκας και καλλιτέχνιδος, που τρεφόταν από την ανάγκη και το καθήκον. Το φιλμ καταφέρνει να αποδώσει αυτή την αίσθηση μαζί με το βαθιά ανθρώπινο, ειλικρινές βλέμμα της Λι, φιλτραρισμένο φυσικά μέσα από την υπέροχη ερμηνεία της Γουίνσλετ.

Κραυγή σιωπής ★★★
ΘΡΙΛΕΡ (2024), 110΄
Σκηνοθεσία: Τζέιμς Γουάτκινς
Ερμηνείες: Τζέιμς ΜακΑβόι, Μακένζι Ντέιβις

Ο Βρετανός κινηματογραφιστής Τζέιμς Γουάτκινς ενορχηστρώνει ένα ψυχολογικό θρίλερ, που «παίζει» τόσο με τους πρωταγωνιστές του όσο και με το μυαλό του θεατή. Μια οικογένεια συγκρατημένων Αμερικανών γνωρίζει και πιάνει φιλία με μια άλλη οικογένεια πολύ πιο εξωστρεφών Βρετανών στις καλοκαιρινές διακοπές τους στην Ιταλία. Οι δεύτεροι τους καλούν να περάσουν μερικές ημέρες στην απομονωμένη φάρμα τους στην εξοχή, όμως η βουκολική απόδραση θα μετατραπεί σταδιακά σε εφιάλτη. Ακριβώς η λέξη «σταδιακά» είναι το κλειδί ενός φιλμ που παίρνει τον χρόνο του, προτού οδηγηθεί στις δραματικές κορυφώσεις του. Η απειλητική ατμόσφαιρα είναι πανταχού παρούσα εξαρχής, αλλά ο Γουάτκινς δεν παρασύρεται από την εύκολη δράση· αντιθέτως, χτίζει προσεκτικά την ένταση και το ψυχολογικό αποτύπωμα της ταινίας του, παρόλο που οι ανατροπές της είναι μάλλον προβλέψιμες. Βασικό του ατού είναι, φυσικά, ο Τζέιμς ΜακΑβόι, ο οποίος μοιάζει με δύναμη της φύσης, στον ρόλο του ανοικονόμητου, κυρίαρχου αρσενικού, που ακροβατεί ανάμεσα στον ενθουσιασμό και στην παράνοια.

Η πλεξούδα ★★★
ΔΡΑΜΑ (2023), 120΄
Σκηνοθεσία: Λετισιά Κολομπανί
Ερμηνείες: Κιμ Ρέιβερ, Φοτινί Πελουζό

Η ηθοποιός, σκηνοθέτις, σεναριογράφος και συγγραφέας Λετισιά Κολομπανί μεταφέρει στην οθόνη το ομώνυμο δικό της μπεστ σέλερ μυθιστόρημα, σε ένα συγκινητικό φιλμ που εκτυλίσσεται σε τρεις πολύ διαφορετικές μεταξύ τους περιοχές του πλανήτη. Στην Ινδία, η Σμίτα, μια γυναίκα από την κατώτατη κοινωνική τάξη των Ανέγγιχτων, ξεκινά ένα ταξίδι ελπίδας μαζί με τη μικρή της κόρη. Στην Ιταλία, η νεαρή Τζούλια παλεύει να σώσει τη βιοτεχνία του πατέρα της από τη χρεοκοπία όταν εκείνος παθαίνει ένα σοβαρό ατύχημα. Στον Καναδά, τέλος, η επιτυχημένη δικηγόρος Σάρα θα δει τη ζωή της να ανατρέπεται όταν μαθαίνει ότι είναι σοβαρά άρρωστη. Μεταπηδώντας από τη μία στην άλλη, παρακολουθούμε ταυτόχρονα τις τρεις ιστορίες γυναικών, οι οποίες θα συναντηθούν στο φινάλε. Κοινό χαρακτηριστικό των πρωταγωνιστριών είναι ότι δεν το βάζουν κάτω παρά τις δυσκολίες. Αυτή μοιάζει να είναι και η προμετωπίδα ενός φιλμ γεμάτου από γλυκά κλισέ, που όμως ελάχιστα ενοχλούν, ιδίως όσο προχωράμε προς ένα φινάλε το οποίο δύσκολα αφήνει τα μάτια οποιουδήποτε στεγνά.

Υπνοθεραπεία ★★½
ΔΡΑΜΑ (2023), 98΄
Σκηνοθεσία: Ερνστ ντε Γκιρ
Ερμηνείες: Αστα Κάμα Αουγκούστ, Χέρμπερτ Νόρντρουμ

Από τη Σουηδία μας έρχεται ένα φιλμ με θέμα τις κοινωνικές συμβάσεις και το πώς η κατάργησή τους μπορεί να είναι απελευθερωτική όσο και αμήχανη για την πλειονότητα των ανθρώπων. Ο Αντρέ και η Βέρα, νέο ζευγάρι και συνεταίροι σε μια νεοφυή εταιρεία, πρόκειται να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε έναν σημαντικό διαγωνισμό. Η υπνοθεραπεία, όμως, που δοκιμάζει εκείνη για να κόψει το κάπνισμα θα έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις, τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική τους σχέση.

Buzzheart ★★½
ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ (2024), 110΄
Σκηνοθεσία: Ντένης Ηλιάδης
Ερμηνείες: Εβελίνα Παπούλια, Γιώργος Λιάντος

Εχοντας συγκεντρώσει σκηνοθετική εμπειρία και από το εξωτερικό, ο Ελληνας κινηματογραφιστής Ντένης Ηλιάδης («Το τελευταίο σπίτι στα αριστερά») επιστρέφει με ένα καθαρά ψυχολογικό θρίλερ. Ο Αργύρης, ένας ντροπαλός 19χρονος, γνωρίζει την όμορφη Μαίρη και της ζητάει να βγουν. Εκείνη όχι μόνο δέχεται, αλλά τον καλεί και να περάσουν έναν τριήμερο με τους γονείς της στο εξοχικό της οικογένειας στο δάσος. Οι τελευταίοι ωστόσο θα τον υποβάλουν σε μια σειρά από τεστ συμπεριφοράς, προκειμένου να αποφασίσουν αν αποτελεί κατάλληλο ταίρι για την κόρη τους. Ο Ηλιάδης δεν φοβάται να κάνει ταινία «είδους», βάζοντάς μας εξαρχής στην αλλόκοτη ατμόσφαιρά της, προκειμένου στη συνέχεια να μας συστήσει την ακόμη πιο αλλόκοτη συμπεριφορά της οικογένειας. Η κεντρική ιδέα και –σε ένα βαθμό– η εκτέλεση είναι ενδιαφέρουσες, το ίδιο και οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών, αν και ο ρυθμός θα μπορούσε να διατηρείται σε καλύτερα επίπεδα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που μιλάμε για θρίλερ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT