Εθνικό Θέατρο: «Φάουστ» και «Καρυάτιδα!»

Εθνικό Θέατρο: «Φάουστ» και «Καρυάτιδα!»

Το Εθνικό Θέατρο ανακοίνωσε 17 νέες παραγωγές και ανακαίνιση του Rex το 2025

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκπληξη ακόμα και σε συνεργάτες του προκάλεσε χθες ο Γιάννης Μόσχος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, όταν στην παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος για το 2024-2025, ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει την ανανέωση της θητείας του, που λήγει στις 22 Δεκεμβρίου.

«Ηρθε η ώρα να παραδώσω τη σκυτάλη. Πρόθεσή μου είναι να μη διεκδικήσω την ανανέωση της θητείας μου. Θα είμαι εδώ, στο πλάι του επόμενου διευθυντή ή διευθύντριας, για να βοηθήσω τη μετάβαση. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει συνέχεια στο Εθνικό Θέατρο και θα βοηθήσω με κάθε τρόπο ώστε η μετάβαση να είναι ομαλή», είπε ο κ. Μόσχος. Η απόφασή του, εξήγησε, ήταν σύνθετη και δύσκολη. Ωστόσο, πρόσθεσε, δεν θα πρέπει να δώσει αφορμή για σεναριολογία. «Επισήμως δεν είχα κάποια ενημέρωση», είπε απαντώντας στο ερώτημα αν γνώριζε κάτι από το υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με την ανανέωση ή μη της θητείας του.

Για «μεγάλη έκπληξη» έκανε λόγο και ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Ιάσων Φωτήλας, ενώ σε ερώτησή μας για την επόμενη ημέρα στο Εθνικό Θέατρο σημείωσε με νόημα ότι τέτοια συζήτηση πρέπει να γίνει στην ώρα της. Απαντώντας σε δημοσιογραφικές επισημάνσεις για τα στενά χρονικά περιθώρια που απομένουν, ο υφυπουργός τόνισε ότι «γνωρίζουμε ποιοι είναι οι χρόνοι και τους σεβόμαστε». Ανοιχτό όμως παραμένει το ερώτημα για τον τρόπο που θα επιλεγεί ο επόμενος διευθυντής ή διευθύντρια του θεάτρου.

Η «Κ» ζήτησε λεπτομέρειες και για το χρονοδιάγραμμα της ανακαίνισης του Θεάτρου Rex, με τον υφυπουργό να απαντά ότι θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2025. Νωρίτερα, ο κ. Μόσχος είχε αναφέρει ότι οι ανάγκες που θα προκύψουν από το κλείσιμο του Rex, θα καλυφθούν από άλλους χώρους του Κτιρίου Τσίλλερ, από το «Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παπά», από συμπαραγωγές με την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Θέατρο Τέχνης, καθώς και από το Θέατρο Χώρος στον Βοτανικό.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Γιάννης Μόσχος δήλωσε ότι δεν θα διεκδικήσει την ανανέωση της θητείας του που λήγει τον Δεκέμβριο, προκαλώντας έκπληξη στους συνεργάτες του.

Οσον αφορά το καλλιτεχνικό του πρόγραμμα για τη σεζόν 2024-2025, αυτό κάθε άλλο παρά επισκιάστηκε από τις ανακοινώσεις του κ. Μόσχου. Ο ίδιος έκανε λόγο για μια «ευρεία βεντάλια επιλογών», η οποία περιλαμβάνει 17 νέες παραγωγές και δύο επαναλήψεις, μεταξύ των οποίων το τόσο επιτυχημένο «Goodbye, Lindita», που θα ανέβει τα σκαλοπάτια της Κεντρικής Σκηνής (16.10.24). Στην Κεντρική Σκηνή θα δούμε επίσης το μπρεχτικό «Μάνα Κουράγιο» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού με πρωταγωνίστρια την Μπέτυ Αρβανίτη (28.11.24), καθώς και τον Μιχάλη Βαλάσογλου ως «Φάουστ» του Γκαίτε υπό τις οδηγίες του Aρη Μπινιάρη (13.3.25), ενώ στη σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» ο ίδιος ο Μόσχος θα σκηνοθετήσει το έργο του Μάθιου Λόπεζ «Η κληρονομιά μας» (7.2.25) και η Ελένη Ευθυμίου θα παρουσιάσει το «Στο σώμα της», που έγραψε μαζί με τις Σοφία Ευτυχιάδου και Νεφέλη Μαϊστράλη.

Στη (νέα) «Πλαγία Σκηνή» του Τσίλλερ ο Γιάννης Μαυριτσάκης θα ανεβάσει το έργο του «Πού οφείλεται τόση όρεξη για ζωή» (27.3.25), ενώ στη σκη-νή «Μαρίκα Κοτοπούλη» ο Αλέξανδρος Μυλωνάς θα σκηνοθετήσει τον Γιάννη Μπέζο στο «Σχολείο των Γυναικών» του Μολιέρου (30.10.24).

Στο θέατρο «Χώρος» θα παρουσιαστεί το έργο του Γιώργου Καπουτζίδη «Η Καρυάτιδα!» –με την επεισοδιακή επιστροφή της από το Βρετανικό Μουσείο– σκηνοθετημένο από την Κατερίνα Μαυρογεώργη (5.2.25) και ο «Τελευταίος Ασπροκόρακας» του Αλέξη Σολομού σε σκηνοθεσία της Eλενας Μαυρίδου (20.11.24), ενώ στην Πειραματική Σκηνή, που φέτος διευθύνεται από την Ελένη Ευθυμίου, θα παρακολουθήσουμε μια διασκευή της «Λυγερής» του Καρκαβίτσα, ένα έργο με τίτλο «Πανδώρα» που εμπνέεται από τον γνωστό μύθο, το βιωματικό «ΜΑ ΓΚΡΑΝ’ΜΑ» και τον ιψενικό «Εχθρό του λαού». Από τις συμπαραγωγές ξεχωρίζουν το «Ματαρόα στον ορίζοντα» της Eλσας Ανδριανού σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή (14.12.24, σε συμπαραγωγή με την ΕΛΣ) και το «Philoxenia» της Αλεξάνδρας Κ*, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη (19.2.25, σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης). Το Μικρό Εθνικό ανεβάζει μεταξύ άλλων τα «Γενέθλια» της Ζωρζ Σαρρή, ενώ επαναφέρει τον θεσμό του «Επισκεπτηρίου», για ανθρώπους που αδυνατούν να έρθουν στο θέατρο. Tο πλήρες πρόγραμμα βρίσκεται στο n-t.gr.

Τέλος, ο κ. Μόσχος σημείωσε ότι η αύξηση των εσόδων του οργανισμού την περίοδο Σεπτεμβρίου 2023 – Σεπτεμβρίου 2024 έφτασε το 70% σε σχέση με πέρυσι (4.417.833 ευρώ έναντι 2.595.211 ευρώ). Επίσης, έκανε αναφορά στην ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου του Εθνικού Θεάτρου (θα συμπεριληφθούν και οι παραστάσεις της τελευταίας 20ετίας), καθώς και στο Διεθνές Θεατρικό Συνέδριο της European Theatre Convention, που τον Απρίλιο του 2025 θα διοργανωθεί για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT