Βρετανικό ντοκιμαντέρ για την ελληνική κρίση χρέους

Βρετανικό ντοκιμαντέρ για την ελληνική κρίση χρέους

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο ντοκιμαντέρ γύρω από την ελληνική οικονομική κρίση, που παρουσιάζει την Ελλάδα ως θύμα της τρόικας και τιμωρητικών δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους του Ηνωμένου Βασιλείου στις 25 Σεπτεμβρίου, με τίτλο «Public enemy – A Greek tragedy» της Ελίσα Μαντέν.

Στο ντοκιμαντέρ, σύμφωνα με τον Guardian, εμφανίζονται οι πρωταγωνιστές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ του 2015, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Γιάνης Βαρουφάκης και άλλοι πρώην υπουργοί, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κ.ά. Μιλούν για τα μέτρα λιτότητας και την τρόικα και τονίζουν πως η ελληνική δημοκρατία ήταν δευτερεύουσας σημασίας για τις Βρυξέλλες. «Ο τραγωδός του 21ου αιώνα», όπως αποκάλεσε ο Guardian τον Γιάνη Βαρουφάκη, τονίζει ότι η κρίση του χρέους, που υποτίθεται πως επιλύθηκε, άφησε σοβαρά κοινωνικά και ψυχολογικά κατάλοιπα στους Ελληνες και δεν επήλθε «κάθαρση», όπως στις αρχαίες τραγωδίες.

Οπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, ίσως η πραγματική ελληνική τραγωδία να είναι ο πειρασμός να ερμηνευθούν όλα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα μέσα από το ιστορικό της παρελθόν. Επισημαίνεται επίσης ότι στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται κυρίως η μία πλευρά της υπόθεσης καθώς οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απέσυραν τη συμμετοχή τους την τελευταία στιγμή. Στο ντοκιμαντέρ συμπεριλαμβάνονται πλάνα από κοινωνικές και καλλιτεχνικές διαμαρτυρίες, που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια των δύσκολων χρόνων της κρίσης. Στην παραγωγή συμμετείχε επίσης και το τμήμα κινηματογραφικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Εξετερ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT