Η πραγματική «Μις Μανιπένι» και οι γυναίκες «Μποντ»

Η πραγματική «Μις Μανιπένι» και οι γυναίκες «Μποντ»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν η Καθλίν Πέτιγκριου, ανώτερη γραμματέας της MI6, συνταξιοδοτήθηκε, ένας νεαρός συγγενής τη ρώτησε χαριτολογώντας αν στην υπηρεσία όπου εργαζόταν ήταν κάτι σαν τη Μις Μανιπένι των μυθιστορημάτων του Ιαν Φλέμινγκ. Του απάντησε: «Ημουν η Μις Μανιπένι. Αλλά με περισσότερη δύναμη».

Αυτή τη μαρτυρία και άλλα πολλά στοιχεία που φέρνουν στο προσκήνιο τις ξεχασμένες γυναίκες κατασκόπους των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών αποκαλύπτει, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, το βιβλίο «Her Secret Service. The Forgotten Women of British Intelligence», που υπογράφει η δρ Κλερ Χάμπαρντ-Χολ. Η συγγραφέας με συστηματική έρευνα ρίχνει φως στη συνεισφορά γυναικών κατασκόπων που εργάστηκαν για την MI6 στις αρχές του 20ού αιώνα και εδραιώνει τη θέση τους στην Ιστορία χρησιμοποιώντας απόρρητα στοιχεία και πρόσφατα ανακαλυφθέντα έγγραφα.

Μία από αυτές τις γυναίκες ήταν η Καθλίν Πέτιγκριου, η οποία υπηρέτησε υπό τις διαταγές πέντε διαδοχικών αρχηγών της MI6. Εκεί τη συνάντησε ο Φλέμινγκ, ο οποίος –στο πρώτο του σχέδιο του μυθιστορήματος «Casino Royale»– ονόμασε την κατοπινή Μανιπένι «Miss “Petty” Pettaval». Ωστόσο, λίγα γνωρίζαμε έως τώρα για τη δουλειά που έκανε και τον ρόλο που έπαιξε σε μερικές από τις μεγαλύτερες κατασκοπευτικές επιχειρήσεις στη βρετανική ιστορία. Οπως σχολιάζει η συγγραφέας, στην πραγματικότητα η άσημη γραμματέας, με την οποία ο Τζέιμς Μποντ ανταλλάσσει αστεία, υπήρξε το κέντρο όπου διασταυρώνονταν οι πληροφορίες της δράσης του μυστικού κράτους της Βρετανίας. «Ολα είχαν περάσει από γραφείο της», λέει στην Guardian η Χάμπαρντ-Χολ.

Η Πέτιγκριου, κόρη ενός καταστηματάρχη, γεννήθηκε στο νοτιοανατολικό Λονδίνο το 1898. Δεν παντρεύτηκε ποτέ, ούτε έκανε παιδιά. Η συγγραφέας μπόρεσε να εντοπίσει την 37χρονη καριέρα της στην MI6 διαπιστώνοντας ότι, για λόγους ασφαλείας, εκείνη πληκτρολογούσε τα αρχικά της στην επάνω αριστερή γωνία των μυστικών εγγράφων που έγραφε, μερικά από τα οποία έχουν πλέον αποχαρακτηριστεί και βρίσκονται στα δημόσια αρχεία του κράτους. Αυτά τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της σε ειδικό κλάδο κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, παρακολουθώντας αστυνομικές ανακρίσεις Γερμανών μυστικών κατασκόπων, συμπεριλαμβανομένης της Μάτα Χάρι, της διαβόητης «μοιραίας γυναίκας που πήγαινε άνδρες στο κρεβάτι για να αποσπάσει τα μυστικά τους και τελικά συνελήφθη και εκτελέστηκε», σύμφωνα με τη Χάμπαρντ-Χολ.

Αργότερα συμμετείχε στη μεταφορά μηνυμάτων, όπως εκείνα που ο Αλαν Τούρινγκ και η ομάδα του αποκωδικοποιούσαν χρησιμοποιώντας τη μηχανή Enigma. Επιπλέον επέβλεπε την ασύρματη επικοινωνία μεταξύ του αρχηγείου και των πρακτόρων της MI6 που δρούσαν στο εξωτερικό κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, συνοδεύοντας τον Στιούαρτ Μέντζις, αρχηγό της MI6, σε άκρως απόρρητες συναντήσεις εν καιρώ πολέμου με τον Ουίνστον Τσώρτσιλ.

Αλλες γυναίκες και κάποιες συναρπαστικές ιστορίες που αφηγείται το βιβλίο αφορούν την Αγκνες Μπλέικ, η οποία εντάχθηκε στην MI6 ως η πρώτη γυναίκα πράκτοράς της το 1909, και τη Γουίνιφρεντ «Γουίνι» Σπινκ, την πρώτη γυναίκα πράκτορα που εστάλη στη Ρωσία για να καταγράψει από κοντά την επανάσταση των μπολσεβίκων το 1917.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT