Ενα ακόμη κομμάτι από τον κόσμο του Τσέστερτον

Ενα ακόμη κομμάτι από τον κόσμο του Τσέστερτον

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανακάλυψη ενός άγνωστου χειρογράφου του Τζ. Κ. Τσέστερτον (1874-1936), δημιουργού του «Πατέρα Μπράουν», αποτελεί από μόνο του ένα μυστήριο προς επίλυση. Το γεγονός παρουσιάστηκε ως αξιοσημείωτη είδηση από το βρετανικό περιοδικό μυστηρίου «The Strand Magazine», το οποίο επανεκδόθηκε ως τριμηνιαία έκδοση το 1998 (αναβιώνοντας τον ιστορικό τίτλο που είχε πρωτοεκδοθεί το 1891).

Πρόκειται για ένα δοκίμιο με θέμα το «Ιστορικό Αστυνομικό Μυθιστόρημα». Ο Τσέστερτον, ως ένας ιδιαίτερα ευφυής και πολυπράγμων εκκεντρικός Βρετανός, μεγαλωμένος στη βικτωριανή Αγγλία και με τεράστια φήμη στις αρχές του 20ού αιώνα όταν άρχισε να εκδίδει τη σειρά με τα μυστήρια του Πατέρα Μπράουν, είχε βεβαίως υπογράψει 4.000 δοκίμια, πέρα από τα 80 του βιβλία. Αλλά αυτό το «ένα» που ήταν άγνωστο εξάπτει τη φαντασία καθώς η πορεία του προς τη χειμερία νάρκη επί δεκαετίες είναι και αυτή σαν κομμάτι από βιβλίο του Τσέστερτον.

Το χειρόγραφο εντοπίστηκε στη Βιβλιοθήκη Hesburgh του Πανεπιστημίου της Νοτρ Νταμ στην Ινδιάνα, όπου ο Τσέστερτον είχε δώσει μια διάλεξη το 1930. Παραδόξως πιστοποιήθηκε επίσης ότι ένα αντίγραφο του ιδίου χειρογράφου είχε κατατεθεί στο Αρχείο Τσέστερτον στη Βρετανική Βιβλιοθήκη στο Λονδίνο με την ένδειξη ότι το πρωτότυπο είχε σταλεί στο περιοδικό «Ντετέκτιβ Κλαμπ». Το ενδιαφέρον είναι ότι περιοδικό με τίτλο «Ντετέκτιβ Κλαμπ» δεν υπήρξε ποτέ.

Υπάρχει όμως το περίφημο «Ντετέκτιον Κλαμπ», λέσχη για συγγραφείς αστυνομικής φιλολογίας, της οποίας πρώτος πρόεδρος ήταν ο ίδιος ο Τσέστερτον. Το Κλαμπ ιδρύθηκε το 1930 με ιδρυτικά μέλη τον ανθό της βρετανικής αστυνομικής φιλολογίας, όπως η Αγκαθα Κρίστι, η Ντόροθι Σέγιερς (που είχε γράψει τον όρκο για τα νέα μέλη), ο Φρίμαν Γουίλς Κροφτς, ο Αντονι Μπέρκλεϊ Κοξ, που χάρη στις δικές του ενέργειες γεννήθηκε η λέσχη.

Το θέμα του αγνοημένου επί δεκαετίες χειρογράφου ταιριάζει απόλυτα στον τρόπο σκέψης του Τσέστερτον καθώς θέτει ένα ζήτημα: πώς θα σκεφτόμασταν στον 20ό αιώνα για να επιλύσουμε έναν πραγματικό φόνο που είχε γίνει τον 17ο αιώνα και που αποτέλεσε μυστήριο; H υπόθεση αφορούσε ως άσκηση λογικής τον μυστηριώδη θάνατο του δικαστή σερ Εντμουντ Μπέρι Γκόντφρι (1621-1678).

Ο Τζ. Κ. Τσέστερτον ήταν ένας κόσμος από μόνος του. Στην Ελλάδα έχουν εκδοθεί αρκετά βιβλία του. Από τα πιο πρόσφατα είναι η «Ουτοπία τοκογλύφων και άλλα δοκίμια» σε μετάφραση Κατερίνας Σχινά (και εισαγωγή δική της), που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη με εξώφυλλο την κλασική χρωμολιθόγραφη καρικατούρα του Τσέστερτον στη σειρά του Vanity Fair από το 1912.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT