Κοέν και Μαριάν, ερωτευμένοι στην Υδρα

Κοέν και Μαριάν, ερωτευμένοι στην Υδρα

Η ιστορία αγάπης του Λέοναρντ Κοέν και της Μαριάν Ιλέν στο «So Long, Marianne»

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ο Λέοναρντ Κοέν έφθασε στην Υδρα το 1960 δεν ήταν καν μουσικός. Εγραφε ποιήματα και πεζά, τα οποία δεν διάβαζε σχεδόν κανένας, ένιωθε άσχημος και η αυτοπεποίθησή του ήταν στα τάρταρα. Αυτόν τον νεαρό άνδρα συναντούμε τουλάχιστον στο πρώτο επεισόδιο του «So Long, Marianne», της νέας βιογραφικής σειράς, «εμπνευσμένης από αληθινές ιστορίες», όπως διαβάζουμε στους τίτλους αρχής, που ξεκινάει να προβάλλεται από την προσεχή Κυριακή στην Cosmote TV. Ο τίτλος φανερώνει ότι πρόκειται για τη θρυλική ιστορία αγάπης ανάμεσα στον σπουδαίο Καναδό καλλιτέχνη και στη Μαριάν Ιλέν, στην οποία είναι αφιερωμένο και το ομώνυμο τραγούδι· για να φθάσουμε ωστόσο έως εκεί, η σειρά, που είναι εν πολλοίς γυρισμένη στο νησί του Σαρωνικού με συμπαραγωγό την Tanweer Productions, παίρνει τον χρόνο της.

Καλλιτεχνικός κύκλος

«Ολοι οι ξένοι στην Υδρα είναι είτε συγγραφείς είτε ζωγράφοι», ανακοινώνει στον Κοέν η Αυστραλή συγγραφέας Τσάρμιαν Κλιφτ, ο πρώτος άνθρωπος με τον οποίο πιάνει κουβέντα στο νησί. Πράγματι, κι εκείνος θα γίνει σύντομα μέλος ενός μικρού καλλιτεχνικού κύκλου, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης τον Νορβηγό μυθιστοριογράφο Αξελ Γένσεν και την όμορφη σύντροφό του, Μαριάν Ιλέν που την υποδύεται η Τέα Σόφι Λοχ Νες. Το ειδύλλιο ωστόσο, όπως είπαμε, δεν ξεκινάει αμέσως. Αντιθέτως, αυτό που παρακολουθούμε κυρίως στα πρώτα δύο επεισόδια, σπάζοντας τη γραμμική ροή της αφήγησης, είναι οι ξεχωριστές ιστορίες των δύο μελλοντικών εραστών.

Οι δημιουργοί, ανάμεσά τους και ο διάσημος συγγραφέας Τζο Νέσμπο, αφιερώνουν αρκετό χρόνο ώστε να φωτίσουν επαρκώς όλους τους χαρακτήρες.

Αρχικά εκείνη της Μαριάν, η οποία παρέα με τον Γένσεν ξεκινάει μια περιπέτεια διασχίζοντας την Ευρώπη με αυτοκίνητο, νοσηλεύεται σε ελληνικό νοσοκομείο με κρίση σκωληκοειδίτιδας και καταλήγει στην Υδρα κάνοντας όνειρα για μια καινούργια ζωή – οι φιλοδοξίες της θα μετριαστούν, ωστόσο, από τις συνεχείς απιστίες του συντρόφου της. Από την άλλη, βλέπουμε την ιστορία του Κοέν, ενός νέου στα όρια της κατάθλιψης, ο οποίος ξεχειλίζει από ποιητική δημιουργία, όμως ταυτόχρονα μαραζώνει δουλεύοντας σε εργοστάσιο στο γκρίζο –κυριολεκτικά, αφού το βλέπουμε σε ασπρόμαυρο– Μόντρεαλ.

Υστερα από ένα σύντομο πέρασμα από την Αγγλία φθάνει στην Αθήνα και κατόπιν στην Υδρα, αφού όπως λέει ο ίδιος: «Συνάντησα τον μοναδικό ευτυχισμένο άνθρωπο στο Λονδίνο και ήταν από την Ελλάδα».

Κοέν και Μαριάν, ερωτευμένοι στην Υδρα-1
Ο Αμερικανός ηθοποιός Αλεξ Γουλφ ερμηνεύει ιδανικά τον νεαρό μουσικό, ο οποίος με μια κιθάρα και ελάχιστα άλλα υπάρχοντα φθάνει στο νησί. [NIKOS NIKOLOPOULOS]

Γενικώς η χώρα μας παρουσιάζεται εδώ περίπου σαν ένας παρθένος παράδεισος με ήλιο, θάλασσα και… ρετσίνα, ικανός να γιατρέψει τη θλίψη των βορείων επισκεπτών και να τους εμπνεύσει καινούργιες δημιουργίες. Η μικρή μποέμ κοινότητά τους ξεκινάει από την ταβέρνα «Katsikas» και ριζώνει στην Υδρα σχεδόν όλη τη δεκαετία του 1960, γιορτάζοντας τον ελεύθερο έρωτα, τις ουσίες που διευρύνουν τη συνείδηση και τελικά την ίδια την τέχνη. Από τα καλά εδώ είναι ότι οι δημιουργοί της σειράς, ανάμεσα στους οποίους εμφανίζεται ως σεναριογράφος και ο διάσημος συγγραφέας Τζο Νέσμπο, αφιερώνουν αρκετό χρόνο ώστε να φωτίσουν επαρκώς όλους αυτούς τους περιφερειακούς χαρακτήρες και να μας βάλουν στην ατμόσφαιρα της εποχής.

Δημιουργικός χείμαρρος

Φυσικά στο επίκεντρο παραμένει το ζευγάρι. Ο ντροπαλός Λέοναρντ παίζει για την ομήγυρη ένα όμορφο τραγούδι στην κιθάρα του, την οποία αφήνει κάπως απότομα για να πει συνεσταλμένα: «Εχω ακόμη 455 στίχους, αλλά πρέπει να σταματήσω». Ο έρωτας για τη Μαριάν, και (τελικά) η δική της ανταπόκριση, είναι που θα απελευθερώσει για τα καλά τον δημιουργικό χείμαρρο που έχει μέσα του. Καθοριστικός πάντως για να συμβούν όλα αυτά στη σειρά είναι ο πρωταγωνιστής, Αλεξ Γουλφ. Ο 27χρονος Αμερικανός ηθοποιός, που έγινε γνωστός από τη «Διαδοχή» του Αρι Αστερ, ερμηνεύει με ευαισθησία και αφοσίωση τον Κοέν, καταφέρνοντας να μιμηθεί επιτυχημένα και τη χαρακτηριστική εκφορά του λόγου του – όντας μάλιστα και ο ίδιος μουσικός, τα πηγαίνει εξαιρετικά και στην απόδοση των κομματιών του σπουδαίου προτύπου του.

Κοέν και Μαριάν, ερωτευμένοι στην Υδρα-2
Η Νορβηγίδα ηθοποιός Τέα Σόφι Λοχ Νες υποδύεται τη Μαριάν Ιλέν, η οποία ενέπνευσε και το ομώνυμο τραγούδι της σειράς.

Η σειρά θα προβάλλεται κάθε Κυριακή στις 10 μ.μ. στο Cosmote Series HD, ενώ μετά την προβολή του κάθε νέο επεισόδιο της σειράς θα είναι διαθέσιμο on demand στην πλατφόρμα της Cosmote TV.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT