Η μεγάλη διεθνής συζήτηση για το πώς θα πορευτούν οι πόλεις στο μέλλον αγγίζει ένα από τα πιο προκλητικά ζητήματα των αστικών κέντρων: τις στέγες. Στο Παρίσι, που φημίζεται άλλωστε για τις στέγες του, η συζήτηση αφορά τη δημιουργία πράσινων επιφανειών όπου αυτό είναι δυνατόν για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αλλά και την καθιέρωση μιας άλλης αισθητικής τοπίου σε πυκνούς ιστούς. Στην Αθήνα και σε πολλές ακόμη ελληνικές πόλεις θα έπρεπε πρώτα να δημιουργήσουμε σωστές στέγες και μετά να παρέμβουμε αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία της τεχνολογίας και της νέας σκέψης. Η Roofscapes είναι μια startup που ιδρύθηκε το 2020 στη Σχολή Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού του ΜΙΤ από τρεις φοιτητές. Διακρίθηκε αμέσως και απέσπασε διεθνή προσοχή με τις καινοτόμους λύσεις που προτείνει για την αντιμετώπιση των ζητημάτων ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας που απασχολούν τα αστικά κέντρα. Οι στέγες είναι ένα πεδίο αχανές και γοητευτικό, καθώς ορίζουν τη φυσιογνωμία και τον χαρακτήρα μιας πόλης και προβάλλουν ανάμεσα σε ψηλότερα αρχιτεκτονικά ορόσημα.
Η Roofscapes «τρέχει» πολλά πρότζεκτ. Την άνοιξη του 2024 ωστόσο ολοκλήρωσε μια πιλοτική πρόταση για το κέντρο του Παρισιού αρχικά πάνω στη στέγη του πρώην δημαρχείου του 4ου διαμερίσματος, όπου τώρα στεγάζεται η Ακαδημία του Κλίματος. Αυτή η παρέμβαση, που την υποστηρίζει το τμήμα που παρακολουθεί τα ζητήματα γύρω από το κλίμα στον δήμο των Παρισίων, θα μετρήσει τα πρώτα αποτελέσματα. Οι κατασκευές που τοποθετούνται γύρω από τις στέγες (γιατί πρόκειται για επικλινείς κανονικές στέγες) είναι από επεξεργασμένο ξύλο υποδοχής για φυτά. Αισθητήρες θερμοκρασίας παρακολουθούν τις διακυμάνσεις, το νερό συγκρατείται και αναδιοχετεύεται, η ποικιλία των φυτών ευνοούν έντομα πολλαπλασιαστές. Η βιοποικιλότητα υποστηρίζει ένα νέο αστικό οικοσύστημα. Αν φανταστεί κανείς τον πολλαπλασιασμό αυτών των παρεμβάσεων, θα δει χιλιάδες νέα σημεία που μπορούν να γεμίσουν με φυτά. Και αν αυτά μπορούν να γίνουν στο Παρίσι, ας σκεφτούμε πόσο ανάγκη τα έχουμε στην Αθήνα με τα αφόρητα καλοκαίρια και τις χιλιάδες επίπεδες ταράτσες με σκληρές επιφάνειες. Και επειδή στην Ελλάδα τα πράγματα προχωρούν με απελπιστικά αργούς ρυθμούς, ας τολμήσουμε να σκεφτούμε σοβαρά τη μεταμόρφωση των πόλεών μας όχι μόνο για αισθητικούς λόγους αλλά και για λόγους επιβίωσης.
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΛΟΝΔΙΝΟ
Σχέδια Αναγέννησης
Ανακοινώθηκε η νέα έκθεση που θα εγκαινιαστεί την 1η Νοεμβρίου στο Μπάκιγχαμ, στην Τhe King’s Gallery. Η έκθεση θα είναι αφιερωμένη σε έργα σε χαρτί από την ιταλική Αναγέννηση και θα είναι η μεγαλύτερη με αυτή τη θεματική που έχει διοργανωθεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν περίπου 160 σχέδια κορυφαίων δημιουργών, ανάμεσά τους έργα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, του Ραφαήλ (φωτογραφία), του Μικελάντζελο και του Τιτσιάνο.
ΣΑΓΚΑΗ
Γεράσιμος Φλωράτος
Η τρίτη ατομική έκθεση του Ελληνοαμερικανού 38χρονου καλλιτέχνη Γεράσιμου Φλωράτου στη Σαγκάη θα παρουσιάζεται έως τις 12 Οκτωβρίου στην γκαλερί Almine Rech. Ο Φλωράτος, ένας πολύ ιδιαίτερος και δημιουργικός εικαστικός με διεθνή πορεία, ξεχωρίζει για τον δικό του υβριδικό, ανεικονικό, αλλά πλούσια συναισθηματικό κόσμο με έντονη αφηγηματικότητα. Στην πρόσφατη Art Athina είδαμε τη δουλειά του στο περίπτερο της γκαλερί της Ελένης Κορωναίου, η οποία τον εκπροσωπεί στην Ελλάδα.
ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
Γιόνας Κάουφμαν
Στο νέο άλμπουμ του, ο Γιόνας Κάουφμαν δοξάζει τον Πουτσίνι (και πάλι), αλλά αυτή τη φορά με ντουέτα μαζί με αγαπημένους καλλιτέχνες, όπως η Αννα Νετρέμπκο. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο από τη Sony Classical και έχει τίτλο «Puccini: Love Affairs». Είναι φόρος τιμής στον Ιταλό συνθέτη, του οποίου την 100ή επέτειο από τον θάνατό του τιμάει φέτος όλος ο μουσικός κόσμος. Ο Κάουφμαν είχε σημειώσει τεράστια επιτυχία το 2015 με το άλμπουμ «Nessun Dorma».
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Κάσι Ναμόντα
Η νέα έκθεση έργων της 36χρονης Κάσι Ναμόντα (Cassi Namoda) από τη Μοζαμβίκη είναι η δεύτερη που διοργανώνεται σε συνεργασία με την γκαλερί Xavier Hufkens. Με έδρα τη Νέα Υόρκη, η Ναμόντα παρουσιάζει τώρα στις Βρυξέλλες (έως 23 Νοεμβρίου) τη νέα της δουλειά με έργα ζωγραφισμένα στην Ευρώπη και στη Μοζαμβίκη. Με έντονα χρώματα και καθαρές γραμμές, η θερμή αφήγηση της Ναμόντα την έχει κατατάξει ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα καλλιτεχνών με προέλευση από την Αφρική.
ΡΩΜΗ
Φερνάντο Μποτέρο
Ενα χρόνο μετά τον θάνατο του Κολομβιανού καλλιτέχνη Φερνάντο Μποτέρο, διοργανώνεται στη Ρώμη μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις αφιερωμένες στο έργο του. Η έκθεση, με 120 έργα, παρουσιάζεται σε ένα από τα λαμπρά ιστορικά μέγαρα της Ρώμης, το Παλάτσο Μποναπάρτε, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δουν και μερικές δημιουργίες που δεν έχουν ποτέ έως τώρα παρουσιαστεί. Η έκθεση, με την επιμέλεια της κόρης του ζωγράφου και γλύπτη, Λίνα Μποτέρο, θα διαρκέσει έως τις 19 Ιανουαρίου.