HOME CINEMA: Οικογενειακά δράματα και ερωτικά τρίγωνα

HOME CINEMA: Οικογενειακά δράματα και ερωτικά τρίγωνα

Ενα οικογενειακό δράμα με τρεις από τις πιο ξεχωριστές ερμηνεύτριες του σύγχρονου αμερικανικού σινεμά στους πρωταγωνιστικούς ρόλους έφτασε πρόσφατα στην πλατφόρμα του Netflix

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τρεις κόρες του ★★★
ΔΡΑΜΑ (2024), 101΄
Σκηνοθεσία: Αζέιζελ Τζέικομπς
Ερμηνείες: Κάρι Κουν, Νατάσα Λιόν, Ελίζαμπεθ Ολσεν

Ενα οικογενειακό δράμα με τρεις από τις πιο ξεχωριστές ερμηνεύτριες του σύγχρονου αμερικανικού σινεμά στους πρωταγωνιστικούς ρόλους έφτασε πρόσφατα στην πλατφόρμα του Netflix. Οι Κάρι Κουν, Ελίζαμπεθ Ολσεν και Νατάσα Λιόν υποδύονται αντίστοιχα την Κέιτι, την Κριστίνα και τη Ρέιτσελ, τρεις αδελφές που συγκεντρώνονται στο διαμέρισμα του ετοιμοθάνατου (από καρκίνο) πατέρα τους στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να τον συντροφεύσουν στις τελευταίες ημέρες της ζωής του. Η έπειτα από πολλά χρόνια συμβίωση, ωστόσο, θα φέρει στην επιφάνεια παρεξηγήσεις, απωθημένα και πείσματα του παρελθόντος, με την ένταση να ανεβαίνει μαζί με τις φωνές δίπλα στο δωμάτιο του αρρώστου.

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Αζέιζελ Τζέικομπς προσπαθεί –και σε μεγάλο βαθμό πετυχαίνει– να μη φορτώσει με υπερβολικό δραματικό βάρος την ταινία του, διανθίζοντάς την και με κάποια κωμικά στοιχεία. Στο τελευταίο τον βοηθά πολύ το γνήσιο κωμικό ταλέντο της Νατάσα Λιόν («Poker Face»), ενώ και οι άλλες δύο πρωταγωνίστριες στέκονται στο ύψος τους, προκειμένου να συνθέσουν την απαραίτητη δυναμική ισορροπία μεταξύ των χαρακτήρων. Η τελευταία είναι εδώ προφανώς πολύ σημαντική, μαζί με κάποιες εύστοχες παρατηρήσεις πάνω στις κοινωνικές συμβάσεις που συχνά ταλαιπωρούν ακόμη και τις πιο στενές ανθρώπινες σχέσεις.

Γυρίσματα της τύχης ★★★
ΚΟΜΕΝΤΙ (2023), 93΄
Σκηνοθεσία: Γούντι Αλεν
Ερμηνείες: Λου ντε Λαάζ, Μελβίλ Πουπό

HOME CINEMA: Οικογενειακά δράματα και ερωτικά τρίγωνα-1
Ενα ερωτικό τρίγωνο με οδηγό την τύχη, στοιχεία θρίλερ και την υπογραφή του Γούντι Αλεν.

Η πεντηκοστή –και πιο πρόσφατη– ταινία της σπουδαίας καριέρας του Γούντι Αλεν είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα της Nova (EON). Στο εξ ολοκλήρου γαλλόφωνο φιλμ, η Φανί (Λου ντε Λαάζ) και ο Ζαν (Μελβίλ Πουπό) ζουν έναν ευτυχισμένο γάμο σε εύπορο προάστιο του Παρισιού. Οταν όμως εκείνη συναντά τυχαία στον δρόμο τον Αλέν (Νιλς Σνάιντερ), έναν παλιό συμμαθητή της, ο έρωτας θα τη χτυπήσει δυνατά.

Η εξωσυζυγική σχέση που θα ακολουθήσει μοιάζει με ανέλπιστο δώρο, αλλά ο απατημένος σύζυγος δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί την καινούργια κατάσταση. Ο Αλεν προβάλλει εδώ ως κεντρικό το στοιχείο της τυχαιότητας, με το οποίο θα ντύσει μία από τις τυπικές ρομαντικές κομεντί του. Το ερωτικό τρίγωνο που σχηματίζεται είναι από μόνο του αρκετά «ζουμερό», ώστε να κρατήσει το ενδιαφέρον του θεατή, μαζί με το γνωστό γουντιαλενικό χιούμορ και την άρτια ερμηνεία της πρωταγωνίστριας, Λου ντε Λαάζ.

Η τύχη και τα γυρίσματά της, ωστόσο, μπαίνουν στη θέση του οδηγού, ιδιαίτερα στο δεύτερο κομμάτι της ταινίας, όπου αυτή αποκτά και χαρακτηριστικά θρίλερ, δίχως πάντως να φτάσει ποτέ στα δραματικά επίπεδα του (αξεπέραστου) «Match Point».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT