Με τη νέα χρονιά ξεκινά και πάλι το cash rebate

Με τη νέα χρονιά ξεκινά και πάλι το cash rebate

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χθες, 1η Οκτωβρίου, ήταν η ημερομηνία που είχε ανακοινωθεί ως ορόσημο για την επαναλειτουργία της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων για το σύστημα cash rebate, το οποίο κινητροδοτεί οπτικοακουστικές παραγωγές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ώστε να επενδύσουν στη χώρα μας. Σύμφωνα ωστόσο με σχετική ανακοίνωση του νεοϊδρυθέντος φορέα ΕΚΚΟΜΕΔ (Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας), η επαναλειτουργία παίρνει αναβολή για τις αρχές του 2025, «προκειμένου να εξυπηρετηθούν αποτελεσματικά όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις του παλαιού καθεστώτος», όπως διευκρινίζει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος του νέου φορέα, Λεωνίδας Χριστόπουλος.

Οι «εκκρεμείς αιτήσεις» έχουν να κάνουν με τα εδώ και πολλούς μήνες κατατεθειμένα σχέδια, τα οποία αναμένουν να εξυπηρετηθούν, έχοντας προκαλέσει την εύλογη ανησυχία της κινηματογραφικής κοινότητας που, συν τοις άλλοις, έχει και τις σχετικές υποχρεώσεις προς συνεργάτες από το εξωτερικό. «Το ΕΚΚΟΜΕΔ θα μπορέσει να εγγυηθεί την κινητροδότηση των υπολειπόμενων επενδυτικών του παλαιού καθεστώτος, τα οποία φέρνουν επενδύσεις στη χώρα που αγγίζουν τα 410 εκατ. ευρώ. Και για να έρθουν αυτά τα χρήματα, το σύνολο των κινήτρων αγγίζει τα 160 εκατ. ευρώ. Για εμάς, βασικός στρατηγικός στόχος είναι η επαναλειτουργία του cash rebate τον Ιανουάριο του 2025 με αξιόπιστο βιώσιμο, διαφανή και προβλέψιμο τρόπο», είναι η αναλυτική απάντηση του κ. Χριστόπουλου.

Στη χθεσινή ανακοίνωση, το ΕΚΚΟΜΕΔ κάνει επίσης λόγο για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα του χρηματοδοτικού εργαλείου, αναφέροντας πως μέσα στον τελευταίο χρόνο έχουν πραγματοποιηθεί υπαγωγές 70 επενδυτικών σχεδίων και έχουν αποπληρωθεί άλλα 46 τα οποία ολοκληρώθηκαν, ενώ συνολικά το cash rebate από το 2019 έως σήμερα έχει αποπληρώσει 211 επενδυτικά σχέδια με το ποσό των 130 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν 50 εκατ. τον τελευταίο χρόνο.

Σχετικά με το καινούργιο cash rebate, ο κ. Χριστόπουλος επισημαίνει ότι «για τη δημιουργία των τριών καθεστώτων ενίσχυσης (κινηματογράφος – τηλεόραση, animation – VR/AR και ψηφιακά παιχνίδια) έχουμε συνεργαστεί στενά με όλους όσοι δραστηριοποιούνται στην οπτικοακουστική βιομηχανία, ώστε τα νέα καθεστώτα ενίσχυσης να είναι ακόμη πιο φιλικά και προσιτά τόσο για τους Ελληνες όσο και για τους διεθνείς παραγωγούς».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT