«Πόσα χρειάζεσαι Μπιλ; Θα είσαι εντάξει με ένα δισεκατομμύριο;»

«Πόσα χρειάζεσαι Μπιλ; Θα είσαι εντάξει με ένα δισεκατομμύριο;»

Μπέρνι Σάντερς, Lady Gaga, Τζέιμς Κάμερον συνομιλούν με τον Μπιλ Γκέιτς για την αναδιανομή του πλούτου, την ΑΙ, τα fake news σε ντοκιμαντέρ του Netflix

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεχνητή νοημοσύνη, fake news, κλιματική αλλαγή, οικονομικές ανισότητες, πανδημίες: πέντε από τα πιο φλέγοντα ζητήματα –μάλλον λείπει το μεταναστευτικό– παγκόσμιου ενδιαφέροντος παρουσιάζονται από το Netflix σε μια μίνι σειρά με τίτλο «Τι ακολουθεί: Το μέλλον με τον Μπιλ Γκέιτς». Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος γκουρού της τεχνολογίας αναλαμβάνει ο ίδιος την παρουσίαση, ενώ παράλληλα προσφέρει και τις δικές του απόψεις πάνω στα θέματα της σειράς – άλλωστε αποτελεί τάση της εποχής να μιλούν με ύφος… προφήτη οι «μαικήνες» της τεχνολογίας (Μαρκ Ζούκερμπεργκ, Ελον Μασκ, Τζεφ Μπέζος κ.ο.κ.) επί παντός επιστητού.

Ο Γκέιτς πάντως εδώ δεν είναι μόνος του. Για την τεχνητή νοημοσύνη κουβεντιάζει με τον δημιουργό του «Εξολοθρευτή», Τζέιμς Κάμερον· για τα fake news ζητάει τη γνώμη της Lady Gaga, για την οποία κατά καιρούς έχει κυκλοφορήσει μέχρι και ότι είναι… εξωγήινη· για τον πλούτο ανταλλάσσει απόψεις με τον Δημοκρατικό Μπέρνι Σάντερς και τον Ρεπουμπλικανό Μιτ Ρόμνεϊ· και για τις αρρώστιες συμβουλεύεται τον δρα Αντονι Φάουτσι. Αν μη τι άλλο, το καστ των συνομιλητών του είναι εντυπωσιακό, όπως και πολλά από όσα λέγονται κατά τη διάρκεια των 45λεπτων επεισοδίων.

Γιατί λοιπόν μια καλοφτιαγμένη σειρά έχει τόσο χαμηλή βαθμολογία (5,4) στο IMDb; Η απάντηση είναι μάλλον ξανά ο Μπιλ Γκέιτς. Αρκετοί από τους σχολιαστές της πλατφόρμας δεν μπαίνουν καν στην ουσία, θεωρώντας πως οτιδήποτε βγαίνει από το στόμα του συγκεκριμένου ανθρώπου είναι de facto ψέμα. «Είναι ένας σπασίκλας της τεχνολογίας, ο οποίος δεν έχει καν πτυχίο πανεπιστημίου, όμως τώρα έχει εξελιχθεί σε τρελό επιστήμονα, που αγοράζει εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, εκτάρια καλλιεργήσιμης γης. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που λέει ότι οι αγελάδες καταστρέφουν τον κόσμο, προκαλώντας την κλιματική αλλαγή. Θέλει να μας πεθάνει στην πείνα ή να μας βάλει να τρώμε ακρίδες», είναι ένα από τα (όχι και τόσο) ψύχραιμα σχόλια των χρηστών.

Επί της ουσίας βέβαια, είναι οπωσδήποτε ενδιαφέρον να ακούς κάποιον σαν τον Μπιλ Γκέιτς να συζητάει ενθουσιασμένα με τον πρόεδρο και συνιδρυτή της OpenAI, Γκρεγκ Μπρόκμαν, πάνω στις τελευταίες εξελίξεις στην ΑΙ. Κάποιοι θα έλεγαν και αρκετά τρομακτικό συνάμα, ειδικά αν λάβει κανείς υπ’ όψιν την ιστορία του δημοσιογράφου των NY Times, ο οποίος έφτασε να φλερτάρει με το ChatGPT και το τελευταίο να τον συμβουλεύει να παρατήσει τη γυναίκα του για χάρη του. Ο Τζέιμς Κάμερον από την άλλη διατυπώνει το κρίσιμο ερώτημα: καθώς η ΑΙ υποκαθιστά πολλές από τις εργατοώρες των ανθρώπων, με τι θα αντικαταστήσουμε τη δική τους αίσθηση σκοπού και αναγκαιότητας στη ζωή;

Κι αν με τους παραπάνω ο Γκέιτς μοιράζεται σε μεγάλο βαθμό κοινά οράματα και φιλοδοξίες, η κουβέντα γίνεται κάπως πιο αμήχανη όταν ο Μπέρνι Σάντερς του εκθέτει δίχως περιστροφές τις γνωστές του θέσεις περί αναδιανομής, μέσω της οριζόντιας φορολόγησης του πολύ μεγάλου πλούτου. «Πόσα χρειάζεσαι Μπιλ; Θα είσαι εντάξει με ένα δισεκατομμύριο; Θα σου φτάσει να πληρώσεις το νοίκι;», τον προκαλεί μισογελώντας ο ηλικιωμένος πολιτικός, ενώ το χαμόγελο του άλλου παγώνει. Με κάτι τέτοια δεν κατάφερε να πάρει ποτέ το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT