Ογκουστίν Χάντελιχ: «Μου αρέσει όπως έπαιζε σκοτεινές συνθέσεις»

Ογκουστίν Χάντελιχ: «Μου αρέσει όπως έπαιζε σκοτεινές συνθέσεις»

Ο σολίστ Ογκουστίν Χάντελιχ μιλάει στην «Κ» με αφορμή το αφιέρωμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στον βιολονίστα Λεονίντ Κόγκαν

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η απίστευτη τεχνική του Κόγκαν στο βιολί και η στιβαρή μουσικότητά του τον είχαν αναγάγει σε θρύλο ήδη κατά τη διάρκεια της ζωής του», λέει στην «Κ» ο διάσημος βιρτουόζος του βιολιού Ογκουστίν Χάντελιχ. «Προσωπικά μου αρέσει ο τρόπος που έπαιζε σκοτεινές, μελαγχολικές μουσικές συνθέσεις», προσθέτει. Ο βραβευμένος με Γκράμι 40χρονος σολίστ θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το κοντσέρτο για βιολί, έργο 47 του Σιμπέλιους, ολοκληρώνοντας το μεγάλο αφιέρωμα που διοργανώνει αυτές τις ημέρες το Μέγαρο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ρωσοεβραίου βιολονίστα Λεονίντ Κόγκαν. Ο Κόγκαν ήταν ένας από τους σπουδαιότερους σολίστες του 20ού αιώνα, ο οποίος επηρέασε με την τεχνική του πολλές γενιές μουσικών που αγάπησαν το βιολί. Εχει ιστορικό ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Κόγκαν συνέπραξε με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στις 4 Σεπτεμβρίου του 1982 σε μια συναυλία στο Θέατρο Δάσους και δύο μέρες μετά η συναυλία επαναλήφθηκε στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Κάρολου Τρικολίδη. Ο Κόγκαν πέθανε λίγο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 1982, σε ένα ταξίδι με τρένο από τη Μόσχα στο Γιάροσλαβ, προδομένος από την καρδιά του.

Μια από τις μαθήτριές του ήταν η καταξιωμένη σολίστ Βικτόρια Μάλοβα, η οποία αυτομόλησε με έναν κινηματογραφικό τρόπο από τη σοβιετική Ρωσία λίγο μετά τον θάνατο του δασκάλου της. Η Μάλοβα βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και έδωσε μια συναυλία στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Κόγκαν, όπως και ο Ελληνας βιρτουόζος Λεωνίδας Καβάκος, παρουσιάζοντας έργα Μπραμς και Σοστακόβιτς με την Transylvania State Philharmonic Orchestra. «Δεν με διόρθωνε, ούτε μου έδινε συμβουλές. Απλώς παίζαμε μαζί βιολί. Δεν υποδείκνυε τι κάνω λάθος ή τι κάνω σωστά, απλώς έπαιζε μαζί μου», είπε η Μάλοβα στην ημερίδα που διοργάνωσε το Μέγαρο Μουσικής για τον Κόγκαν.

Ο Χάντελιχ, γεννημένος το 1984, ένα παιδί-θαύμα της κλασικής μουσικής που άρχισε να συνθέτει και να παίζει βιολί από πολύ μικρή ηλικία και που κατάφερε να ξεπεράσει τον βαρύ τραυματισμό του από μια πυρκαγιά που έκαψε το οικογενειακό του σπίτι το 1999, θα παρουσιάσει το κοντσέρτο του Γιαν Σιμπέλιους με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. «Το κοντσέρτο έχει πλούσιο χρώμα, υφή και χαρακτήρα, στοιχεία που είναι σχετικά μοναδικά στο ρεπερτόριο του βιολιού. Αναμειγνύονται αρμονικά δύο πολύ διαφορετικές φόρμες, ένα συμφωνικό ποίημα και ένα ρομαντικό κοντσέρτο», μας λέει. Ο Φινλανδός συνθέτης, προσθέτει, είναι φοβερός αφηγητής. «Το πρώτο μέρος είναι γεμάτο από μουσικές εικόνες απότομων βράχων, ομιχλωδών δασών και επικών μαχών. Προσωπικά, βλέπω στα πρώτα μέτρα του βιολιού έναν παθιασμένο, ρομαντικό πρωταγωνιστή που πετάει πάνω από την ομίχλη της ορχηστρικής υφής και μάχεται απέναντι στον κόσμο. Αμέσως καταλαβαίνει κανείς ότι αυτό δεν θα είναι απλώς μια ιστορία, αλλά ένα έπος».

Αφιέρωμα Λεονίντ Κόγκαν: Συναυλία ΚΟΘ και Ογκουστίν Χάντελιχ με έργα Βάγκνερ, Σιμπέλιους, Ντεμπισί, Στραβίνσκι. Κυριακή 6 Οκτωβρίου, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Διεύθυνση ορχήστρας: Ζαν-Κλοντ Καζαντεσί.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT