Πράσινο φως στη συναυλία μνήμης για τα Τέμπη – Ο προβληματισμός και η γνωμοδότηση

Πράσινο φως στη συναυλία μνήμης για τα Τέμπη – Ο προβληματισμός και η γνωμοδότηση

Στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων συζητήθηκε το θέμα του αντιτίμου, το οποίο είχε προκαλέσει αντεγκλήσεις μεταξύ των οικογενειών των θυμάτων

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη διάρκεια (πάνω από τρεις ώρες), έντονη συναισθηματική φόρτιση και ενδελεχής εξέταση του υπό έγκριση αιτήματος ήταν τα χαρακτηριστικά της χθεσινής συζήτησης μετά την οποία το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων έδωσε τελικά την ομόφωνα θετική γνωμοδότησή του στο αίτημα του Συλλόγου Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών 28-02-2023 για τη διοργάνωση συναυλίας μνήμης στο Καλλιμάρμαρο στις 11 Οκτωβρίου.

Η εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης στάθηκε μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι ενώ το τελευταίο στοιχείο του φακέλου του σχετικού αιτήματος προσκομίστηκε στο Συμβούλιο μόλις στις 2 Οκτωβρίου, τις προηγούμενες ημέρες, ο Σύλλογος –που τονίστηκε ότι δεν εκπροσωπεί το σύνολο των οικογενειών των θυμάτων– έκανε λόγο στα ΜΜΕ για «μπλοκάρισμα» της συναυλίας από το υπουργείο Πολιτισμού. Κυρίως όμως, τα μέλη του ΚΣΝΜ προβλημάτισε το αντίτιμο (15 ευρώ) της συναυλίας και ο σκοπός της, ο οποίος, σύμφωνα με το κατατεθειμένο αίτημα, είναι η απότιση φόρου τιμής στα θύματα της τραγωδίας και η οικονομική ενίσχυση των οικογενειών τους, τη στιγμή που η πρόεδρος του Συλλόγου (και μητέρα θύματος) Μαρία Καρυστιανού είχε αναφέρει σε δημόσιες δηλώσεις της ότι τα έσοδα πρόκειται να διατεθούν και για δικαστικούς αγώνες στο εξωτερικό.

Κατά την παρουσίαση του θέματος σημειώθηκε ότι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η διαχειρίστρια αρχή του Παναθηναϊκού Σταδίου, έχει ήδη παραχωρήσει το μνημείο στον Σύλλογο ατελώς (ως ένδειξη ελάχιστης αλληλεγγύης), με ιδιωτικό συμφωνητικό, το οποίο προβλέπει επίσης ότι με τα έσοδα της συναυλίας θα βοηθηθούν οι οικογένειες των θυμάτων καθώς και ότι η εκδήλωση δεν θα έχει πολιτική χροιά.

Κατά την εξέταση των παραστάσεων, νομικός εκπρόσωπος πέντε οικογενειών θυμάτων που δεν συμμετέχουν στον συγκεκριμένο Σύλλογο τόνισε ότι το αντίτιμο της συναυλίας στο Καλλιμάρμαρο τής προσδίδει εισπρακτικό χαρακτήρα, που αποκρύφθηκε στο αίτημα προς την ΕΟΕ και με τον οποίο δεν συμφωνούν οι εντολείς του, ενώ σημείωσε επίσης ότι χρησιμοποιούνται τα ονόματα των νεκρών για να ωφεληθεί ένα σωματείο και ότι οι αναφορές σε δικαστικούς αγώνες στο εξωτερικό απαξιώνουν την ελληνική δικαιοσύνη.

Τον ίδιο τον Σύλλογο εκπροσώπησε τελικά στο χθεσινό ΚΣΝΜ η πρόεδρός του κ. Καρυστιανού (μαζί με τη δικηγόρο της) έπειτα από επίμονες προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΥΠΠΟ να καταστεί δυνατή η επικοινωνία μαζί της. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει διάσταση μεταξύ αφενός των όσων αναγράφηκαν στις υπεύθυνες δηλώσεις του Συλλόγου προς την ΕΟΕ και στο αίτημά του προς το Συμβούλιο και αφετέρου των διευκρινίσεων για τους σκοπούς της συναυλίας που δόθηκαν προφορικά. Συγκεκριμένα, τονίστηκε ότι με τη συναυλία επιδιώκεται η ενίσχυση των οικογενειών των θυμάτων μέσα από την πραγμάτωση των καταστατικών σκοπών του Συλλόγου (ενημέρωση, έρευνες, προσφυγές ενώπιον ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών, ψυχολογική υποστήριξη συγγενών θυμάτων κ.ά.), ο οποίος μάλιστα εκπροσωπεί περίπου 10 οικογένειες, σε αντίθεση με όσα του προσάπτονται από άλλες πλευρές.

Τελικά, λαμβάνοντας υπόψη τον στόχο της απόδοσης φόρου τιμής στη μνήμη των θυμάτων, το ΚΣΝΜ έδωσε το πράσινο φως στη συναυλία, ζητώντας από τη μεριά του την καταβολή των νομίμων τελών προς το ΥΠΠΟ, την αποσαφήνιση του αιτήματος και των σχετικών υπευθύνων δηλώσεων του Συλλόγου όσον αφορά τους σκοπούς της συναυλίας και τη διάθεση των εσόδων της, τη συμπλήρωση της τεχνικής έκθεσης για τη στατική επάρκεια των ικριωμάτων που θα τοποθετηθούν, την πλήρη αποζημιωτική ευθύνη του Συλλόγου για τυχόν φθορές και βανδαλισμούς κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες, η συναυλία στο Καλλιμάρμαρο έχει προκαλέσει μεταξύ συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας δημόσιες διαμάχες, που περιλαμβάνουν ανταλλαγή εξωδίκων, κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων κ.ά. Στη συναυλία θα συμμετέχουν μουσικοί όπως ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Σωκράτης Μάλαμας, η Τάνια Τσανακλίδου, ο Φοίβος Δεληβοριάς κ.ά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT