Η στοά που θα «νοστιμίσει» τη Σταδίου

Η στοά που θα «νοστιμίσει» τη Σταδίου

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας από τους βασικούς στόχους του πρότζεκτ «Στοά», του νέου γαστρονομικού προορισμού του κέντρου της Αθήνας, που ετοιμάζεται στο συγκρότημα Αρσακείου Μεγάρου, ιστορική έδρα της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, είναι να «ξυπνήσει» τη Σταδίου, διαβάζουμε σε ρεπορτάζ τις τελευταίες ημέρες. Ο δρόμος που κάποτε έσφυζε από ζωή, με γνωστές εμπορικές επιχειρήσεις και ιστορικά εστιατόρια, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε κακή κατάσταση, ιδιαίτερα το τμήμα κοντά στην πλατεία Ομονοίας. Καταστήματα κλειστά, κτίρια εγκαταλελειμμένα, η πλατεία Κλαυθμώνος αφιλόξενη και ερημική, εικόνα παρακμής και απαισιοδοξίας.

Αυτή την περίοδο γύρω από τη Σταδίου υπάρχει μεγάλη κινητικότητα. Τραπεζικοί όμιλοι κάνουν γενναία λίφτινγκ σε κτίρια για να στεγάσουν τις διοικήσεις τους, ξενοδοχειακοί όμιλοι επενδύουν σε νέα ξενοδοχεία, ωστόσο από τις καινούργιες αφίξεις εκείνη που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να λειτουργήσει ως γέφυρα που θα ενώσει το Σύνταγμα με την Ομόνοια και θα ζωντανέψει ξανά αυτό το σημείο της πόλης είναι η νέα «Στοά». Οι δημιουργοί της θέλουν να φτιάξουν ένα μεγάλο «μπακάλικο» που θα συγκεντρώνει προϊόντα παραγωγών από διάφορα μέρη της Ελλάδας τα οποία θα μπορεί κανείς όχι μόνο να αγοράσει αλλά και να δοκιμάσει. Γύρω από αυτό θα αναπτυχθούν και άλλα, μικρότερα καταστήματα.

Η ιδέα ενός γαστρονομικού πολυχώρου έχει δοκιμαστεί στο εξωτερικό ζωντανεύοντας παρηκμασμένες γειτονιές και συμβάλλοντας στην ανάπτυξή τους. Ενα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Meatpacking District της Νέας Υόρκης, όπου κυριαρχούσαν στο παρελθόν κρεοπωλεία το πρωί και οίκοι ανοχής το βράδυ· σήμερα βρίσκονται εκεί μια πολυσύχναστη κλειστή αγορά τροφίμων και ορισμένα από τα πλέον δημοφιλή εστιατόρια και μπαρ και γενικότερα όλη η περιοχή έχει αλλάξει τελείως πρόσωπο.

Σύμφωνοι, είναι διαφορετικά τα μεγέθη, όμως το φαγητό πράγματι ενώνει, προσελκύει κόσμο και, υπό αυτή την έννοια, θα μπορούσε να φέρει πιο κοντά το Σύνταγμα σε αυτό το ταλαιπωρημένο σημείο της Σταδίου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT