500 Λέξεις με την Άννα Εμμανουήλ

Το «Εστί Ηδονή» ΑΩ Εκδόσεις είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεννήθηκε στον Βόλο. Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το «Εστί Ηδονή» ΑΩ Εκδόσεις είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή, όπου και απέσπασε βραβείο λυρικής-ερωτικής ποίησης (Βραβείο Ερατούς) στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Καβάφης (2024).

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Πλάι στο κρεβάτι μου με συντροφεύει ο Σαίξπηρ. Τα «Ερωτικά Σονέτα» με βεγγαλικά ονείρων ερωτικών και οι χρυσές γραμμές των λέξεων του μέγα Καβάφη. «Τα Ηδονικά» μυρωδικά της ποίησής του.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Πως η ίδια η ανάγνωση είναι το «πρώτο σκαλί» πριν από τη γραφή. Ενας αόριστος συναισθηματικός κραδασμός όταν διαβάζεις κάποιους στίχους. Αυτή η «οπτική βίωση» ενός στίχου. Αυτό το αθέατο που στα μάτια σου παίρνει μορφή και έρχεται σαν ποίημα.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Την «Ασκητική». Ισως η ενσάρκωση της κοσμοθεωρίας του Νίκου Καζαντζάκη. Ενα έργο-κραυγή, ένα απόσταγμα πνευματικής αναρρίχησης.

Περιγράψτε την ιδανική αναγνωστική συνθήκη.

Δεν υπάρχει συνθήκη. Η ποίηση σε καλεί απρόσμενα να τη γράψεις ή να τη διαβάσεις. Μια μυρωδιά. Μια ανάμνηση. Ενα φιλί. Ανοίγει ένα παράθυρο για να αναπνεύσεις. Μια θρυαλλίδα ελευθερίας, μια παραμυθία, μια προσωπική αποκάλυψη. Μια ονειρική οδός θαυμάτων, αλλά και αλήθειας.

Υπάρχουν βιβλία για τα οποία νιώθετε ενοχές που σας άρεσαν;

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει βιβλίο που να μου δημιουργήσει ενοχές.

Τι είναι αυτό που σας συγκινεί περισσότερο σε ένα βιβλίο;

Το ότι κάθε συγγραφέας ξεχωριστά καταθέτει ένα κομμάτι του καθρέφτη του. Μέσα από τη γραφίδα του εκάστοτε συγγραφέα, μπορεί κανείς να διακρίνει την ψυχή του. Και φυσικά το γεγονός ότι οι λέξεις ορθώνονται μία προς μία, σε εγείρουν και σε κάνουν να νιώθεις συναισθηματική πληρότητα.

Ποιο είναι το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσετε;

Το επόμενο βιβλίο που θα ήθελα σίγουρα να διαβάσω είναι «Το μαχαίρι και ο καθρέφτης» του Μάνου Χατζιδάκι. Ενα προσωπικό δοκίμιο ανθρωπισμού, τέχνης και δημιουργίας.

Τι «Εστί ηδονή»;

Η ποίηση. Η άγρια επιθυμία. Η γραφή. Ο ίδιος ο έρωτας. Το άγγιγμα της ψυχής. Η φιλήδονη επιθυμία που αισθάνεσαι για τον άλλον, όπου παραχωρεί τη θέση της σε μια ύψιστη επιθυμία, έναν υπερβατικό-συμπαντικό πόθο.

Τα ποιήματα γράφτηκαν κατά περιόδους ή όλα μαζί; Πώς ήταν η διαδικασία συγγραφής;

Τα ποιήματα γράφτηκαν σταδιακά. Είχαν αμοιβαία αλληλοϋποδοχή, καθώς κάθε ποίημα αποτελεί μια ξεχωριστή ερωτική εξομολόγηση που συνδέεται μια θεϊκή μαρτυρία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT