Μουσείο Μπενάκη: Κλείνει για 10 μήνες το Ισλαμικής Τέχνης

Μουσείο Μπενάκη: Κλείνει για 10 μήνες το Ισλαμικής Τέχνης

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλειστό για το κοινό και για περίπου δέκα μήνες θα είναι από την ερχόμενη Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, το Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, προκειμένου τα στελέχη και οι εργαζόμενοί του να ετοιμάσουν μια προσωρινή επανέκθεση των συλλογών του ιδρύματος, την οποία καθιστά αναγκαία η επικείμενη συνεργασία του με το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών.

Ειδικότερα, το Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης (Αγίων Ασωμάτων 22) πρόκειται να συνυπάρξει για πέντε χρόνια με το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών (Παπαρρηγοπούλου 5 και 7), το οποίο πλέον θα μπορεί να παρουσιάζει εκθέματα και περιοδικές εκθέσεις δικής του επιλογής στην Αίθουσα Ι του κτιρίου της οδού Ασωμάτων.

Αιτία αυτής της συστέγασης είναι η τελευταία από μια σειρά δικαστικών αποφάσεων, με τις οποίες τα δύο μουσεία επιχείρησαν για πολλά χρόνια να βρουν έναν επωφελή τρόπο εφαρμογής των όρων της δωρεάς (εν έτει 1988) του κτιριακού συγκροτήματος όπου σήμερα στεγάζεται το Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης.

Τα δύο ιδρύματα προσπάθησαν να βρεθεί μια τέτοια λύση για την εκτέλεση της επιθυμίας του δωρητή, προκειμένου και οι χώροι του Ισλαμικής Τέχνης να μην περιοριστούν, αλλά και να μην αποκλειστεί σε αυτούς η δυνατότητα διοργάνωσης περιοδικών εκθέσεων. Ωστόσο, με την τελευταία σχετική δικαστική απόφαση επιβλήθηκε η πενταετής συνύπαρξη και συνεργασία τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μουσείου Μπενάκη, στη διάρκεια αυτής της πενταετίας (2024-2029) η επιστημονική ομάδα του ιδρύματος θα ετοιμάσει τη μελλοντική, οριστική μορφή και έκθεση του επονομαζόμενου πλέον ως Νέου Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης, υπολογίζοντας τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών, καθώς και τα διεθνή μουσειακά δεδομένα. Το τελικό αποτέλεσμα προκειται να παρουσιαστεί περίπου στα τέλη του 2029.

Ενώ η επανέκθεση θα προχωράει, το έργο του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης δεν θα διακοπεί. Ενδεικτικά, από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2025, θα είναι ένα εκ των τριάντα ιδρυμάτων από είκοσι χώρες που θα συμμετάσχουν στην Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών της πόλης Τζέντα, στη Σαουδική Αραβία, ενώ τον Απρίλιο του 2025 σημαντικά αντικείμενα της συλλογής του, στο πλαίσιο έκθεσης, θα προσφερθούν δανεικά στα μουσεία του Λούβρου σε Παρίσι και Αμπου Ντάμπι.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT