Το μουσικό φαινόμενο Αννα Βίσση

Η συναυλία της στο Καλλιμάρμαρο συγκέντρωσε 65.000 θεατές

το-μουσικό-φαινόμενο-αννα-βίσση-563260942

Σάββατο βράδυ, έξω από το Καλλιμάρμαρο. Τα οχήματα στα δύο ρεύματα της Βασιλέως Κωνσταντίνου και στην κάθοδο της Ηρώδου Αττικού ήταν ακινητοποιημένα. Οι τροχονόμοι έδιναν προτεραιότητα στους πεζούς, οι οποίοι περίμεναν ανυπόμονα να μπουν στο στάδιο, για να προλάβουν την έναρξη της συναυλίας, η οποία σηματοδοτούσε το τέλος του «Προτιμώ Tour», της καλοκαιρινής περιοδείας της Αννας Βίσση.

Παρά την καθυστέρηση μισής ώρας λόγω των καιρικών συνθηκών, η Ελληνίδα σταρ εμφανίστηκε στη σκηνή – πασαρέλα που στήθηκε στο Καλλιμάρμαρο τραγουδώντας το ερωτικό «Προτιμώ», το οποίο τιτλοφορεί τη φετινή της περιοδεία, συνέχισε χορευτικά με το «Αγάπη υπερβολική», δίνοντας χαρακτήρα πάρτι στη συναυλία, και ύστερα ήρθε η ώρα του «Δώδεκα», της δυναμικής μπαλάντας που στιγμάτισε την καριέρα της πίσω στο 1985. Η πολύπλευρη δισκογραφία της αποτυπώθηκε και στη setlist των τραγουδιών, με τις μουσικές εναλλαγές να είναι πολυκύμαντες: από εκεί που τραγουδούσε κάποιο κομμάτι από τη δεκαετία του ’80 ή κάποια ροκιά, μπορεί να ακολουθούσε ένα δείγμα ηλεκτρονικής μουσικής, όπως το «Εχω πεθάνει για σένα» ή κάποιος βαλκανικός ήχος από τους δίσκους «Αντίδοτο» και «Τραύμα».

Η εμφάνισή της συνέπεσε με την εκδημία του Μίμη Πλέσσα και η ερμηνεύτρια τον αποχαιρέτισε τραγουδώντας το «Θα πιω απόψε το φεγγάρι».

Ο χαρακτηρισμός «απόλυτη» γύρω από το πρόσωπό της κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι. Από το 1973, οπότε υπέγραψε το πρώτο της επαγγελματικό συμβόλαιο με τη Minos και φοιτά στο 6ο Γυμνάσιο Κυψέλης, αφού ήταν μόλις δεκαπέντε ετών, μέχρι σήμερα που συμπλήρωσε 51 χρόνια καριέρας, η Αννα Βίσση αποτελεί ένα μοναδικό φαινόμενο για την ελληνική μουσική. Συνεργασίες με Γιώργο Νταλάρα και Σταύρο Κουγιουμτζή, τρεις συμμετοχές στoν διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision (1980 και 2006 με την Ελλάδα, 1982 με την Κύπρο), πλατινένια άλμπουμ και ρεκόρ στην ελληνική δισκογραφία, πρωταγωνίστρια στη ροκ όπερα «Δαίμονες» και στο μιούζικαλ «Μάλα – Η μουσική του ανέμου» είναι μόνο μερικοί από τους πολλούς σταθμούς της μουσικής πορείας της, συνυπεύθυνος της οποίας είναι ο συνθέτης και στιχουργός Νίκος Καρβέλας.

Το μουσικό φαινόμενο Αννα Βίσση-1
Εσπασε κάθε ρεκόρ προσέλευσης η συναυλία στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, με πολλούς να γράφουν στους λογαριασμούς τους «Δώστε της το ΟΑΚΑ», βέβαιοι ότι θα το γέμιζε και αυτό. [facebook anna vissi / Αννα Βίσση]

Στη διάρκεια της συναυλίας, η Βίσση του απηύθυνε χαιρετισμό σε δύο σημεία. Η πρώτη ήταν πριν από την ερμηνεία του «Εχω τόσα να θυμάμαι», μία από τις στιχουργικές απόπειρες της Βίσση, την περίοδο που ήταν παντρεμένη μαζί του. «Νίκο, για σένα το έγραψα αυτό. Θυμάσαι πόσο είχαμε τσακωθεί πριν το γράψω;» του είπε μπροστά σε 65.000 θεατές. Η δεύτερη στη «Μουσική του ανέμου», από το ομώνυμο μιούζικαλ του 2002, ένα τραγούδι που χαρακτήρισε το σπουδαιότερο δώρο που έκανε ο Καρβέλας στην ίδια.

Καθώς η μέρα της συναυλίας συνέπεσε με τον θάνατο του Μίμη Πλέσσα, η Βίσση αποχαιρέτισε τον μεγάλο συνθέτη, τραγουδώντας το «Θα πιω απόψε το φεγγάρι», με τις γιγαντοοθόνες του σταδίου να καλύπτονται από το πρόσωπό του. Με διάρκεια που άγγιξε τις τέσσερις ώρες και χωρίς κανένα διάλειμμα, οικογένειες και μικρά παιδιά, φοιτητόκοσμος, άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών και μέλη της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας έμειναν μέχρι το τέλος της συναυλίας, αποδεικνύοντας στην πράξη το σύνθημα που συνοδεύει τις συναυλίες της: «Αννα, ζούμε για να σ’ ακούμε».

Για την Ιστορία, τα εισιτήρια για τον τελευταίο σταθμό του «Προτιμώ Tour», της καλοκαιρινής περιοδείας της Αννας Βίσση, είχαν ανακοινωθεί ήδη από τα μέσα Αυγούστου. Στη διάρκεια του καλοκαιριού, η τραγουδίστρια είχε γεμίσει, μεταξύ άλλων, το γήπεδο του Απόλλωνα στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης και αυτό του Πιερικού στην Κατερίνη, το Παγκρήτιο Στάδιο στο Ηράκλειο, το στάδιο της Αλεξανδρούπολης και το αμφιθέατρο της Σίβηρης. Η μαζική προσέλευση του κοινού ήταν αναμενόμενη, αλλά το ερώτημα για το πλήθος που συγκέντρωσε η συναυλία στο Καλλιμάρμαρο παρέμενε. Οι διοργανωτές μιλούν για 65.000 θεατές. Η Αννα Βίσση έσπασε το ρεκόρ της μεγαλύτερης προσέλευσης σε συναυλία στο Καλλιμάρμαρο, το οποίο κρατούσε από πέρυσι ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και οι 50.000 θεατές που παρευρέθησαν στη συναυλία για τα πενήντα χρόνια της καριέρας του. «Δώστε της το ΟΑΚΑ», έγραφαν την επόμενη ημέρα διάφοροι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Βάσει της δημοφιλίας που απολαμβάνει, υπάρχει μια σιγουριά πως η Αννα Βίσση θα πραγματοποιούσε ακόμη ένα sold out στο μεγαλύτερο στάδιο της χώρας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT