Τραγούδι, κουζίνα και η «υιοθεσία» της Ανάφης

Τραγούδι, κουζίνα και η «υιοθεσία» της Ανάφης

Επτά νέα προγράμματα για τη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας των Κυκλάδων από το Cycladic Identity

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα επτά νέα χρηματοδοτούμενα προγράμματα της δεύτερης φάσης της, που περιλαμβάνουν την αρχιτεκτονική τεκμηρίωση του Κάστρου της Αντιπάρου και τη σύνδεση των καλύτερων μονοπατιών των Κυκλάδων, καθώς και τα επόμενα βήματά της, που αποσκοπούν στη διαφύλαξη της παραδοσιακής κυκλαδίτικης κουζίνας και στην πιλοτική «υιοθεσία» ενός νησιού, παρουσίασε χθες η πρωτοβουλία Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. «Στόχος μας», είπε η πρόεδρος του ιδρύματος Σάντρα Μαρινοπούλου, «είναι η διατήρηση, η αποκατάσταση και η ανάδειξη της κυκλαδικής ταυτότητας».

Μετά την πρώτη φάση, που έχει ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της (έχοντας χρηματοδοτήσει φορείς για τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας με μαρτυρίες παλιών κατοίκων της Δονούσας, τη διοργάνωση ενός σχολείου ξερολιθιάς στη Μύκονο κ.ά.), τα επτά νέα προγράμματα αφορούν πέντε νησιά των Κυκλάδων και συγκεκριμένα την Αμοργό (δύο προγράμματα), τη Σίκινο, τη Σίφνο, τη Σύρο, την Αντίπαρο, ενώ υπάρχει και ένα πρόγραμμα «διακυκλαδικό». Πρόκειται για την πρόταση του φορέα Μονοπάτια της Ελλάδας να ενωθούν νοητά οι καλύτερες κυκλαδίτικες πεζοπορικές διαδρομές σε μία ενιαία (μήκους 150-200 χιλιομέτρων), με τα υπόλοιπα προγράμματα να υποστηρίζουν την ανάδειξη της χλωρίδας της Σικίνου, τη δημιουργία ενός ψηφιακού αποθετηρίου σιφνέικων τραγουδιών, τη διάσωση μαρτυριών που καταθέτουν ηλικιωμένες υφάντρες της Ερμούπολης, τη μετάδοση της γνώσης της αμοργιανής ξερολιθιάς και την καταγραφή παραδοσιακών αμοργιανών παιχνιδιών.

Στη χθεσινή παρουσίαση, ιδιαίτερος λόγος έγινε για την ολοκληρωμένη μελέτη αρχιτεκτονικής τεκμηρίωσης του ενετικού Κάστρου της Αντιπάρου, η οποία αποβλέπει στην εκπόνηση οριστικής μελέτης για την αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου σε εμβληματικό τοπόσημο του νησιού. Οπως εξήγησε ο Δημήτρης Αθανασούλης, διευθυντής της ΕΦΑ Κυκλάδων και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Cycladic Identity, πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν περισσότερα στοιχεία για τη σύνθετη οικοδομική εξέλιξή του, ενώ αποδείχθηκε ότι ο ψηλός πύργος του Κάστρου πιθανότατα προϋπήρχε των γύρω κτισμάτων και κατεδαφίστηκε τον 15ο αιώνα, λόγω της μεγάλης ευπάθειάς του στα κανόνια που τότε είχαν εφευρεθεί.

Οσο για τις μελλοντικές φιλοδοξίες της πρωτοβουλίας, η μία αφορά τη διαφύλαξη της τοπικής κουζίνας με τη βοήθεια ειδημόνων που θα πραγματοποιούν ακόμη και βραβεύσεις καταστημάτων εστίασης, ενώ το νησί που αναμένεται να «υιοθετηθεί» πιλοτικά είναι η Ανάφη. Εκεί, όπως ανέφερε η κ. Μαρινοπούλου, θα πραγματοποιηθούν ολιστικές δράσεις από την ίδια πλέον την πρωτοβουλία Cycladic Identity και σχετικές με όλους τους άξονές της (πολιτισμός, βιοποικιλότητα, άυλη κληρονομιά), ενώ ο κ. Αθανασούλης εξήγησε ότι το νησί επιλέχθηκε διότι είναι από τα λιγότερο αναπτυγμένα και ότι στα σχετικά προγράμματα μπορεί να περιλαμβάνεται η τοποθέτηση σημάνσεων για τα μνημεία του, η συνδρομή στη δημιουργία μουσείου, ψηφιακές δράσεις κ.ά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT