Πώς ένας πίνακας του Φράνσις Μπέικον ενέπνευσε τον Τζόκερ του Χιθ Λέτζερ

Πώς ένας πίνακας του Φράνσις Μπέικον ενέπνευσε τον Τζόκερ του Χιθ Λέτζερ

Τι αποκάλυψε ο Κρίστοφερ Νόλαν στο πλαίσιο της έκθεσης «Francis Bacon: Human Presence» στην Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων του Λονδίνου

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ το σίκουελ του Τζόκερ με τον Χόακιν Φίνιξ πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή χαμηλές πτήσεις στο παγκόσμιο box office, ο βραβευμένος σκηνοθέτης Κρίστοφερ Νόλαν, εμπνευστής ενός άλλου εμβληματικού Joker πριν από μερικά χρόνια, αποκαλύπτει πως τον διαβόητο κλόουν – νέμεση του Batman τον οποίο υποδύθηκε ο αείμνηστος Χιθ Λέτζερ στον «Σκοτεινό Ιππότη», τον εμπνεύστηκε από έναν από τους τρίπτυχους πίνακες του Φράνσις Μπείκον. 

Ο Νόλαν ήταν μια από τις πιο εμβληματικές μορφές καλλιτεχνών που μίλησαν για την επιρροή του Μπέικον στη ζωή και στο έργο του, στο πλαίσιο του ανοίγματος της έκθεσης «Francis Bacon: Human Presence» στην Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων του Λονδίνου χθες, Τρίτη.

«Κάποια στιγμή στην εφηβεία μου, σε μια εκπαιδευτική εκδρομή, παρατήρησα μια αφίσα για μια έκθεση του Μπέικον η οποία απεικόνιζε ένα πρόσωπο από ένα από τα τρίπτυχά του», δήλωσε ο σκηνοθέτης.

Οπως αποκάλυψε ο Νόλαν, η μορφή αυτή δεν έφυγε ποτέ από το μυαλό του. «Χρόνια αργότερα, έδειξα την εικόνα αυτή στον Χιθ Λέτζερ, ενώ ετοιμαζόταν να υποδυθεί τον Τζόκερ στον “Σκοτεινό Ιππότη”, και αμέσως έλαμψε εντοπίζοντας τη βασανισμένη ανθρωπιά του πίνακα», τόνισε στη συνέχεια ο σκηνοθέτης, σημειώνοντας πως αυτό το γεγονός κατέστησε ξεκάθαρο τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφωνόταν το μακιγιάζ του ήρωα της ταινίας. 

Πώς ένας πίνακας του Φράνσις Μπέικον ενέπνευσε τον Τζόκερ του Χιθ Λέτζερ-1
Ενα από τα περίφημα τρίπτυχα του Φράνσις Μπέικον. [Φωτ. αρχείου: AP Photo/Alastair Grant]

Με πληροφορίες από Guardian

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT