«Τι μου προτείνετε από την Ερση Σωτηροπούλου;»

«Τι μου προτείνετε από την Ερση Σωτηροπούλου;»

Αυξήσεις στις πωλήσεις και ανατυπώσεις βιβλίων της γνωστής συγγραφέως, λόγω των προγνωστικών γύρω από το Νομπέλ Λογοτεχνίας

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η περίοδος από τα τέλη Σεπτεμβρίου ώς τις αρχές Οκτωβρίου, λέει η Αννα Πατάκη, δεν είναι ιδιαίτερα καλή εμπορικά για τη λογοτεχνία. Εκτός εάν, υποθέτουμε εμείς, μιλάμε για συγγραφέα που αυτό το διάστημα κατέλαβε υψηλή θέση στα προγνωστικά των στοιχηματικών εταιρειών για το Νομπέλ Λογοτεχνίας. «Ναι, ισχύει», λέει η εκδότρια. «Υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για τα βιβλία της Ερσης. Τις τελευταίες δέκα-δεκαπέντε ημέρες οι τίτλοι της έχουν ξεπεράσει τις πωλήσεις του εξαμήνου, ενώ κάποιοι και εκείνες του έτους. Σαν να κυκλοφόρησαν μόλις και να πηγαίνουν πολύ καλά».

«Ζιγκ ζαγκ στις νεραντζιές», «Η Φάρσα» και «Τι μένει από τη νύχτα»: αυτά είναι τα τρία μυθιστορήματα της Ερσης Σωτηροπούλου που έχουν γίνει τόσο ανάρπαστα, ώστε οι εκδόσεις Πατάκη ετοιμάζονται ήδη να τα ανατυπώσουν, σε χίλια αντίτυπα έκαστο. Ο αριθμός δεν είναι μικρός για τα ελληνικά δεδομένα. Εύλογα όμως αναρωτιέται κανείς αν αναμένεται να μεγαλώσει και άλλο.

«Τι μου προτείνετε από την Ερση Σωτηροπούλου;»-1

«Ξέρετε, δεν μπορεί να δειχθεί κάποιος συσχετισμός ανάμεσα στις λίστες των γραφείων στοιχήματος και τα Νομπέλ Λογοτεχνίας – είναι αυθαίρετο. Ωστόσο, πολλοί διεθνείς φορείς έχουν βάλει στο ραντάρ τους την Ερση Σωτηροπούλου», λέει η Αννα Πατάκη. «Και μιλάμε για μια συγγραφέα από την Ελλάδα, όχι για τον Φίλιπ Ροθ. Πιστεύω ότι υπάρχει πράγματι ένας θόρυβος γύρω από το όνομά της, ο οποίος δεν θα εξαντληθεί σήμερα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Η “Φάρσα” γράφτηκε σαράντα χρόνια πριν και είναι ένα πολύ σύγχρονο βιβλίο. Ακόμα λοιπόν και αν δεν κερδίσει το Νομπέλ –το οποίο είναι αστάθμητο– ή δεν το κερδίσει φέτος, το θέμα δεν εξαντλείται και οι νεότερες γενιές μπορούν να ανακαλύψουν μια συγγραφέα που μιλάει στη γλώσσα τους».

Ας δούμε όμως τι συμβαίνει και στη λιανική αγορά. «Είναι αλήθεια, η ζήτηση για τα βιβλία της Σωτηροπούλου έχει σημειώσει εντυπωσιακή αύξηση», λέει ο Αλκης Τεμπονέρας, από το βιβλιοπωλείο Πλειάδες, στο Παγκράτι. Τόσο εντυπωσιακή, που το βιβλιοπωλείο έδωσε το περασμένο Σάββατο μια επιπλέον παραγγελία στις εκδόσεις Πατάκη, για τίτλους της συγγραφέως, ενόψει αυτού που ο κ. Τεμπονέρας ονομάζει «κρίσιμη εβδομάδα». Οπως λέει, σε αντίθεση με την προηγούμενη «ήπια» κίνηση των βιβλίων της, το «Ζιγκ ζαγκ στις νεραντζιές» είναι εκείνο που τις τελευταίες δέκα ημέρες «φεύγει» περισσότερο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το ζητούν στοχευμένα. «Θέλουν να διαβάσουν κάτι δικό της, ζητούν να τους προτείνουμε τίτλους και να δουν περί τίνος πρόκειται. Αλλους τους ξαφνιάζει το ότι δεν την ήξεραν και προσπαθούν να καταλάβουν γιατί δεν την είχαν ακούσει έως τώρα», εξηγεί ο κ. Τεμπονέρας.

«Εχουμε δεχθεί ερωτήσεις όπως “τι έχετε από Ερση Σωτηροπούλου” και έχουμε δώσει το “Ζιγκ ζαγκ στις νεραντζιές”, που μερικοί το ζητούν και από μόνοι τους», λέει και ο Ευριπίδης Κωνσταντινίδης, από το βιβλιοπωλείο Κωνσταντινίδης στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος κάνει λόγο για μια διακριτική αύξηση στην κινητικότητα των τίτλων της συγγραφέως. «Γενικά δίνουμε βιβλία της, αλλά δεν είναι τυχαίο αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες», συμπληρώνει και καταλήγει: «Αν βέβαια γίνει το ευκταίο, τότε θα εκτιναχθούν όλα».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT