500 Λέξεις με τον Αντυ Βρόσγο

«Ο Μαύρος Γάτος» (εκδ. Αλεξάνδρεια) είναι το τέταρτο βιβλίο του

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αντυ Βρόσγος είναι οικονομολόγος κατ’ επάγγελμα και συγγραφέας από χόμπι. Υπερήφανος μπαμπάς, σκυλομπαμπάς και αρθρογράφος. «Ο Μαύρος Γάτος» (εκδ. Αλεξάνδρεια) είναι το τέταρτο βιβλίο του.

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;

Την «Κλεμμένη περγαμηνή» του Πεσσόα και τον «Ματωμένο μεσημβρινό» του Μακάρθι.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;

Οτι η λογοτεχνία μπορεί να μετατρέψει τον Αρχοντα του Σκότους σε παντοτινό και γοητευτικό επόπτη της Ανθρωπότητας, να ασκήσει την πιο ουσιαστική κριτική και να βάλει τάξη μέσα στο Χάος ή να φέρει το Χάος εκεί όπου υπάρχει τάξη.

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Το «Μαιτρ και Μαργαρίτα» του Μπουλγκάκοφ και «Το παλτό» του Γκόγκολ.

Περιγράψτε την ιδανική αναγνωστική συνθήκη.

Την ιδανική συνθήκη την κάνει το καλό βιβλίο. Ο τόπος είναι πολλές φορές δευτερεύων παράγοντας. Διαβάζοντας π.χ. την «Yπερταχεία» του Μπουτζάτι σε ένα γεμάτο βαγόνι τρένου, μου είχε φανεί ιδανική κατάσταση. Απολαμβάνω πάντως την ανάγνωση εκτός σπιτιού, δίπλα στη θάλασσα, σε ένα ήσυχο καφέ, σε ένα παγκάκι πάρκου, στο κατάστρωμα ενός πλοίου.

Υπάρχουν βιβλία για τα οποία να νιώθετε ενοχές που σας άρεσαν;

Δεν νιώθω ενοχές για βιβλία. Τώρα που το σκέφτομαι, δεν νιώθω ενοχές ακόμα και για πιο ανθυγιεινές απολαύσεις όπως τα γλυκά.

Τι είναι αυτό που σας συγκινεί περισσότερο σε ένα βιβλίο;

Αλλες φορές είναι ένα κοινό βίωμα, μια ανάλογη ιστορία που έχω ζήσει και με τσιγκλάει ακόμα, άλλες πάλι είναι η γραφή αυτή καθ’ αυτήν.

Ποιο είναι το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσετε;

Το μοναδικό αδιάβαστο βιβλίο του Ρέιμοντ Τσάντλερ με τον Φίλιπ Μάρλοου. Τη «Μικρή αδερφή».

Ποια η ερμηνεία πίσω από τον τίτλο «Ο Μαύρος Γάτος»;

Το μπαρ Mαύρος Γάτος είναι ο κεντρικός άξονας γύρω από τον οποίο κινούνται οι πρωταγωνιστές και εξελίσσονται οι ιστορίες τους όπως σε ένα καρουζέλ. Το κέντρο του σκηνικού. Οι χαρακτήρες περιστρέφονται γύρω από ένα σταθερό σημείο έστω και αν αισθάνονται ότι κάτι τους σπρώχνει προς τα έξω. Ο μαύρος γάτος όμως συμβολικά είναι επίσης σημάδι κακοτυχίας και μπελάδων. Για πολλούς ένας ανεπιθύμητος, ένας «παρίας».

Ποιος είναι ο συνδετικός κρίκος των ιστοριών και χαρακτήρων του βιβλίου σας;

Το κέντρο της Αθήνας, η ζωή σε μια πόλη που μετατρέπεται σε λούνα παρκ τουριστών, ο εξευγενισμός της με στόχο το κέρδος με κάθε τίμημα. Η κρατική αδιαφορία για τους πολίτες και τις ζωές τους. Αλλά και η φιλία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT