Η Χαν Γκανγκ δεν ξεπουλάει μόνο στην Κορέα

Η Χαν Γκανγκ δεν ξεπουλάει μόνο στην Κορέα

Συνολικά 6.000 αντίτυπα θα ανατυπώσουν οι εκδόσεις Καστανιώτη, καθώς έχει αυξηθεί η ζήτηση των βιβλίων της νομπελίστριας συγγραφέως

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Νότια Κορέα, κατ’ αρχήν, έγινε πανδαιμόνιο. Από τη βράβευσή της στις 10 Οκτωβρίου με το Νομπέλ Λογοτεχνίας και μέχρι χθες, τα βιβλία της 53χρονης Χαν Γκανγκ (της πρώτης Νοτιοκορεάτισσας συγγραφέως που κέρδισε το περίβλεπτο βραβείο) είχαν πουλήσει πάνω από 500.000 αντίτυπα, με τα μισά περίπου να «φεύγουν» μόλις την επόμενη ημέρα μετά την ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία δύο μεγάλων βιβλιοπωλείων, του Kyobo και του Yes24. Ο Guardian σημειώνει ότι από τα δέκα πιο ευπώλητα βιβλία της χώρας, τα εννέα ανήκουν πλέον στην Γκανγκ, με τη «Χορτοφάγο» ιδίως, το μυθιστόρημα που της χάρισε το διεθνές Μπούκερ το 2016, να έχει σκαρφαλώσει 350 θέσεις στη σχετική λίστα. Και όσον αφορά τις συνολικές πωλήσεις των μεταφρασμένων βιβλίων της, η Korea Economic Daily αναφέρει ότι μέχρι χθες είχαν επίσης αυξηθεί σε εντυπωσιακό ποσοστό.

Τι συνέβη όμως στην Ελλάδα; Ο Αργύρης Καστανιώτης των ομώνυμων εκδόσεων, από τις οποίες κυκλοφορούν η «Χορτοφάγος» και τα «Μαθήματα ελληνικών» της Γκανγκ, μας λέει ότι οι παραγγελίες για τα μυθιστορήματα της Κορεάτισσας έχουν πράγματι αυξηθεί μετά την ανακοίνωση του Νομπέλ την Πέμπτη και προέρχονται τόσο από μεγάλες αλυσίδες όσο και από μικρότερα βιβλιοπωλεία, των αστικών κέντρων αλλά και της περιφέρειας. «Το απόθεμα που είχαμε μας τελείωσε και πλέον ανατυπώνουμε, από 3.000 αντίτυπα για τον κάθε τίτλο», εξηγεί ο κ. Καστανιώτης, συμπληρώνοντας πως η «Χορτοφάγος» ήταν ούτως ή άλλως longseller και ότι ήδη συζητιέται και η έκδοση άλλων έργων της νομπελίστριας.

«Πάνε πολύ καλά, ιδίως η “Χορτοφάγος”, που διαβαζόταν και από πριν», συμφωνεί και η Μαρία Παπαγεωργίου, από το βιβλιοπωλείο «Επί Λέξει» στην οδό Ακαδημίας. Στις αποθήκες του βιβλιοπωλείου υπήρχε ένα απόθεμα βιβλίων της Γκανγκ, «όμως, με το που “έσκασε” το Νομπέλ άρχισαν αμέσως να τα ζητάνε», προσθέτει. Το ενδιαφέρον για τη «Χορτοφάγο», εκτιμά η κυρία Παπαγεωργίου, οφείλεται και στη στροφή περισσότερων ανθρώπων σε εναλλακτικούς τρόπους ζωής. Εδώ όμως μιλάμε για Νομπέλ: «Κανένα άλλο βραβείο δεν έχει τόση ανταπόκριση. Ναι, η ζήτηση αυξάνεται με ένα Μπούκερ ή με τα Κρατικά, αλλά ειδικά το Νομπέλ θεωρείται το πιο αξιόπιστο, ενώ μερικοί πιστεύουν και ότι πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσουν όποιον το κερδίσει», επισημαίνει. Από την εμπειρία της μάλιστα εκτιμά πως το αυξημένο ενδιαφέρον θα κρατήσει μέχρι τα Χριστούγεννα. «Θα δοθεί οπωσδήποτε ως δώρο. Παίζει ρόλο και η κορδέλα», λέει, αναφερόμενη στην ένδειξη που έχει ήδη προστεθεί στα εξώφυλλα της νομπελίστριας.

Λίγο πιο επιφυλακτικός είναι ο Φίλιππος Μήτσας, εργαζόμενος στο βιβλιοπωλείο «Το Κεντρί», που βρίσκεται στον πεζόδρομο της Δημητρίου Γούναρη. «Δεν ξέρω πόσο θα διαρκέσει το ενδιαφέρον, ίσως για ένα διάστημα, όμως μετά θα εξαρτηθεί και από το πόσο θα έχουν συζητηθεί τα βιβλία της Γκανγκ», σχολιάζει. Επιβεβαιώνει πάντως και εκείνος ότι κάθε Νομπέλ κινητοποιεί με τέτοιο τρόπο τους αναγνώστες, ώστε μερικοί, στην περίπτωση της Γκανγκ, μπαίνουν «αποφασισμένοι» και ζητούν και τα δύο μεταφρασμένα βιβλία της, χωρίς π.χ. να ρωτήσουν τον βιβλιοπώλη για περισσότερες πληροφορίες. «Ειδικά αν μιλάμε για άγνωστο ή άγνωστη συγγραφέα», καταλήγει ο κ. Μήτσας, «τους προκαλεί το ενδιαφέρον. Αν είναι γνωστός, ίσως πάρουν την απόφαση να τον διαβάσουν εξαιτίας του Νομπέλ. Αλλά αν δεν τον έχουν ακούσει, τους κινεί την περιέργεια και αυτό βοηθάει».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT