Ελληνική αποστολή βιβλίου με σασπένς

Ελληνική αποστολή βιβλίου με σασπένς

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μιλάμε συχνά για το ελληνικό βιβλίο και τη σχέση του με το εξωτερικό, για τις μεταφραστικές δυσκολίες και απαιτήσεις μιας μικρής γλώσσας, για την «ορατότητα» των σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων. Μία από τις ευκαιρίες προβολής του ελληνικού βιβλίου είναι οι διεθνείς εκθέσεις και η μεγαλύτερη του είδους ξεκινάει σήμερα στη Γερμανία με τιμώμενη χώρα την Ιταλία.

Στην 76η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης θα μιλήσουν συγγραφείς και διανοούμενοι για τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας, όπως ο Γιουβάλ Νόα Χαράρι, η Αν Απλμπαουμ, η Ελίφ Σαφάκ κ.ά. Θα γίνουν συζητήσεις για την εκδοτική βιομηχανία και τη σημερινή της κατάσταση, για τη σχέση του βιβλίου με τις διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το TikTok, που μάλιστα δίνει και το δικό του βραβείο, όπως και για τη βιομηχανία του βιβλίου στην Ιταλία· οι Ιταλοί εκδότες ήδη ανακοίνωσαν ότι η δημόσια χρηματοδότηση μειώθηκε 100 εκατ. ευρώ με τη νέα κυβέρνηση, ενώ ο συγγραφέας του «Γόμορρα» Ρομπέρτο Σαβιάνο, ο οποίος είναι επικριτικός απέναντι στην Τζόρτζια Μελόνι, «κόπηκε» από την επίσημη ιταλική αποστολή αλλά θα βρεθεί στη Φρανκφούρτη καλεσμένος των εκδόσεων που βγάζουν τα βιβλία του.

Πού είναι η Ελλάδα μέσα σε όλα αυτά; Μόλις χθες ανακοινώθηκε η ελληνική αποστολή στο Σαλόνι του Βιβλίου από το υπουργείο Πολιτισμού. Εστω και αργά μάθαμε ότι στη γερμανική πόλη θα ταξιδέψουν ο ποιητής Διονύσης Καψάλης, η συγγραφέας Ιωάννα Μπουραζοπούλου της τριλογίας «Ο δράκος της Πρέσπας» (εκδ. Καστανιώτη) και ο συγγραφέας Γιάννης Παλαβός, ο οποίος θα παρουσιάσει στο κοινό το βιβλίο του «Το αστείο» (εκδ. Ικαρος) που μεταφράστηκε στα γερμανικά με τίτλο «Scherz», η φωτογράφος Μαρία Στέφωση που επιμελήθηκε το λεύκωμα «Σχολείων Εγκώμιον», η συγγραφέας Εύη Γεροκώστα. Θα ταξιδέψουν επίσης στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού, της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, ο υφυπουργός Ιάσων Φωτήλας, οι καλεσμένοι συνομιλητές των συγγραφέων και εκδότες. Μέχρι χθες πάντως ορισμένοι καλεσμένοι δεν ήξεραν ακόμη τι ώρα πετάνε με το αεροπλάνο και πού θα μείνουν στη γερμανική πόλη. Η αποστολή δίνει την αίσθηση της τελευταίας στιγμής και μιας απλής δήλωσης παρουσίας στη μεγαλύτερη έκθεση του βιβλίου. Ας ελπίσουμε το νεοσύστατο Ελληνικό Ιδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού να δει με μεγαλύτερη σοβαρότητα αυτές τις εκθέσεις, αφού φυσικά διορθώσει τις αρρυθμίες του GreekLit.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT