Ψηφιακά οι θησαυροί και η ιστορία της Ριζαρείου

Ψηφιακά οι θησαυροί και η ιστορία της Ριζαρείου

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλούσιο αρχειακό υλικό, ειδικές συλλογές, παλαίτυπα, επιστολές και ηχητικά αποσπάσματα που διασώζουν και αναδεικνύουν την ιστορία και τους θησαυρούς της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής από το 1844 μέχρι σήμερα γίνονται πλέον προσβάσιμα ψηφιακά και αποκαλύπτονται μέσα από τον ιστότοπο rizarios.gr.

Με τη βοήθεια διαδραστικών εφαρμογών και εικονικών περιηγήσεων, το κοινό μπορεί πλέον να αξιοποιήσει το ψηφιοποιημένο πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα του Ριζαρείου Ιδρύματος. Ενδεικτικά, μπορεί κανείς να βρει πάνω από 47.000 τεκμήρια, όπως επιστολές των αδελφών Μάνθου και Γεώργιου Ριζάρη, ιδρυτών της σχολής, ψηφιοποιημένοι πίνακες ζωγραφικής, καθώς και παλιά ηχογραφήματα από πανηγύρια, γάμους ή λειτουργίες που έλαβαν χώρα στο Ζαγόρι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διαδραστικές εφαρμογές του νέου ψηφιακού περιβάλλοντος της Ριζαρείου Σχολής. Το κοινό μπορεί να γνωρίσει την αρχιτεκτονική του Ζαγορίου μέσα από τρισδιάστατες απεικονίσεις ενός παραδοσιακού αρχοντικού, αλλά και να μάθει πώς λειτουργούσε ένας αργαλειός, δημιουργώντας μεταξύ άλλων και online μοτίβα.

Το ψηφιακό κέντρο εκθέσεων του rizarios.gr μεταφέρει το κοινό στην κεντρική πλατεία του Μονοδενδρίου Ζαγορίου, από όπου ξεκινάει ένα ταξίδι, που περιλαμβάνει ψηφιακές εκθέσεις φωτογραφίας, όπως μία με εικόνες του ελληνολάτρη φωτογράφου Φρεντ Μπουασονά. Η ψηφιακή «Βοτανική συλλογή» διαθέτει περίπου 1.240 είδη φυτών, ενώ στις «Προσωπογραφίες» παρουσιάζονται εξέχουσες μορφές της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής όπως ο Aγιος Νεκτάριος, που διατέλεσε διευθυντής της, ο Ξενοφών Ζολώτας, που φοίτησε σε αυτήν κ.ά. Το κομμάτι της «τηλεκπαίδευσης» προσφέρει μαθήματα υφαντικής, ταπητουργίας, κεντήματος κ.ά.

Η ψηφιοποίηση της Ριζαρείου Σχολής υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακή ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής» το οποίο θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 23 Oκτωβρίου, στις 6 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄, απόφοιτος της σχολής.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT