Η ηθική του φιλοδωρήματος

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ελληνας ακόμη κι έναν γρήγορο καφέ να πιει θα αφήσει λίγα κέρματα στο φλιτζανάκι. Ειδικά αν πρόκειται για μαγαζί-στέκι και απευθύνεται στον σερβιτόρο με το μικρό του όνομα, θα ντραπεί να αποχωρήσει χωρίς να έχει φροντίσει για το φιλοδώρημα. Μέχρι πρόσφατα τα «πουρμπουάρ» των πελατών, μετρητά στο μεγαλύτερο μέρος τους, κατέληγαν σε ένα κοινό ταμείο και στο τέλος της βάρδιας μοιράζονταν σε σερβιτόρους – το σωστό, βέβαια, είναι ένα ποσοστό να παίρνουν και οι άνθρωποι της κουζίνας, αλλά διατηρώ τις αμφιβολίες μου για το κατά πόσον τηρείται.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι εδώ και τριάντα χρόνια υπάρχει νόμος που φορολογεί τα tips, μόνο που ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί γιατί τα χρήματα δεν φαίνονταν πουθενά, ήταν μετρητά. Από την άλλη, η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα να τα κυνηγήσει, καθώς το φιλοδώρημα αποτελεί έναν τρόπο να ενισχυθεί το χαμηλό εισόδημα των σερβιτόρων και όσων απασχολούνται σε παρόμοιες υπηρεσίες.

Η τεχνολογία, όμως, η ολοένα αυξανόμενη χρήση των POS συγκεκριμένα, έφερε τα πάνω κάτω και γέννησε την ανάγκη για ένα νέο φορολογικό καθεστώς. Δεν ήταν εύκολη η εξίσωση. Η κυβέρνηση έπρεπε να λάβει υπόψη της ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που λαμβάνουν tips λίγων ευρώ και άλλοι, σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, που δέχονται τετραψήφιο νούμερο, έπρεπε να προσέξει η όποια λύση να μην παραβιάζει κανόνες της φορολογικής δικαιοσύνης που ισχύουν για άλλες κατηγορίες χαμηλόμισθων εργαζομένων, έπρεπε να μη λάβει ένα μέτρο που να υπονομεύει τις σχέσεις εργασίας, και πολλά άλλα.

Η λύση που επέλεξε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, για αφορολόγητα φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ τον μήνα ανά εργαζόμενο, ήταν σωστή. Κάποιοι επιμένουν ότι θα έπρεπε τα tips να παραμείνουν αφορολόγητα, όμως όποιος θέλει μπορεί να συνεχίσει να δίνει το φιλοδώρημα σε μετρητά. Προσωπικά, αν και όλες μου οι συναλλαγές γίνονται πλέον με κάρτα, πάντοτε έχω κάποια χρήματα στο πορτοφόλι γι’ αυτόν τον σκοπό. Οχι μόνο ως κίνηση ευγνωμοσύνης όταν με έχουν περιποιηθεί και έχω περάσει καλά, αλλά κυρίως ως χειρονομία αλληλεγγύης σε εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν στους πλέον χαμηλόμισθους. Για κάποιους το φιλοδώρημα είναι θέμα επιβίωσης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT