Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Με τη λάμψη δύο αστέρων

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Με τη λάμψη δύο αστέρων

Ο Ρέιφ Φάινς και η Ζιλιέτ Μπινός θα βρεθούν τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη  

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοι όσοι βρέθηκαν πέρυσι στις αρχές Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη για το κινηματογραφικό φεστιβάλ έχουν να θυμούνται τη… μαγνητική αύρα της Μόνικα Μπελούτσι, η οποία έκανε την πόλη –και σίγουρα τη διοργάνωση– να κινηθεί στους ρυθμούς της κατά την ολιγοήμερη παρουσία της εκεί.

Οπότε φέτος, και με αφορμή τα 65 χρόνια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, οι διοργανωτές αποφάσισαν να διπλασιάσουν τη λάμψη φέρνοντας όχι έναν, αλλά δύο παγκόσμιους αστέρες στη συμπρωτεύουσα: τη Ζιλιέτ Μπινός και τον Ρέιφ Φάινς. Η φήμη κυκλοφορούσε βέβαια εδώ και κάποιο καιρό, επιβεβαιώθηκε όμως και επίσημα στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, όπου ανακοινώθηκε συνολικά το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ.

Η έναρξη πάντως (31/10) θα έχει κάτι από τη μαγεία μιας άλλης σταρ, αυτή τη φορά της όπερας. Ο λόγος για τη Μαρία Κάλλας και το «Maria», το βιογραφικό φιλμ του Χιλιανού Πάμπλο Λαρέιν, το οποίο έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στη Βενετία και τώρα έρχεται για να ανοίξει το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το κλείσιμο στις 10 Νοεμβρίου θα βρει ακόμη έναν σπουδαίο της έβδομης τέχνης στην πόλη. Ο δις υποψήφιος για Οσκαρ Τζος Οπενχάιμερ θα παρουσιάσει ο ίδιος τη νέα ταινία του με τίτλο «The End» –μιούζικαλ αυτή τη φορά–, με πρωταγωνιστές τους Τίλντα Σουίντον και Μάικλ Σάνον.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Με τη λάμψη δύο αστέρων-1
Μετά την πρεμιέρα του στο Βερολίνο, το «Arcadia» του Γιώργου Ζώη συμπεριλαμβάνεται στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ.   

Φυσικά το «ψαχνό» του φεστιβάλ αποτελούν όπως κάθε χρόνο τα τρία διαγωνιστικά τμήματα (Διεθνές Διαγωνιστικό, Meet the Neighbors+, Film Forward) με συνολικά 36 ταινίες, όλες πρώτες ή δεύτερες δουλειές των δημιουργών τους, καθώς το ΦΚΘ «αναδεικνύει σταθερά τα ταλέντα του σήμερα αλλά και του αύριο», όπως επισήμανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Ορέστης Ανδρεαδάκης. Ανάμεσα στα φιλμ βρίσκονται και εννέα ελληνικές ταινίες, κάποιες από τις οποίες ιδιαίτερα αναμενόμενες, όπως το «Arcadia» του Γιώργου Ζώη (πρεμιέρα στο Βερολίνο) και το «Κρέας» του Δημήτρη Νάκου (πρεμιέρα στο Τορόντο), ενώ σε ειδικές προβολές μπορεί κανείς να δει τα διεθνούς παραγωγής «Harvest» της Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγγάρη και «Quiet Life» του Αλέξανδρου Αβρανά.

Ανάμεσα στα φιλμ των τριών διαγωνιστικών τμημάτων βρίσκονται και εννέα ελληνικές ταινίες, όπως το «Arcadia» του Γιώργου Ζώη και το «Κρέας» του Δημήτρη Νάκου.  

Αφού μιλάμε για Ελληνες δημιουργούς πρέπει να γίνει λόγος και για τον Πάνο Χ. Κούτρα, ο οποίος φέτος τιμάται με τον Χρυσό Αλέξανδρο για το σύνολο της μέχρι τώρα εργογραφίας του, η οποία θα παρουσιαστεί στο φεστιβάλ σε ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες. Τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο θα παραλάβουν προφανώς και η Ζιλιέτ Μπινός με τον Ρέιφ Φάινς σε μια βραδιά κατά την οποία θα προβληθεί ο «Αγγλος ασθενής» – οι δυο τους θα παρευρεθούν επίσης στην πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της «Επιστροφής», του εμπνευσμένου από την ομηρική «Οδύσσεια» και γυρισμένου στην Ελλάδα φιλμ του Ουμπέρτο Παζολίνι, όπου επίσης πρωταγωνιστούν.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Με τη λάμψη δύο αστέρων-2
Το φιλμ «Εχω κάτι να πω» του Στράτου Τζίτζη, που βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του, συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα των ελληνικών ταινιών. 

Ως γνωστόν, κάθε έκδοση του φεστιβάλ έχει και την ειδική θεματική της. Τρία ευφάνταστα σποτ, φτιαγμένα από τους Νίκο Κολιούκο και Μένη Τσιλιανίδου, μας σύστησαν χθες το αφιέρωμα «Εμείς, το Τέρας», το οποίο φιλοδοξεί να ανιχνεύσει τα τέρατα που κατοικούν γύρω και εντός μας μέσα από 22 διαμάντια του παγκόσμιου σινεμά, επιλεγμένα από τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Βερολίνου, Κάρλο Σατριάν. Η συγκεκριμένη ενότητα συμπληρώνεται από μια εικαστική έκθεση με τίτλο «We, the Monster», με έργα των Μαλβίνας Παναγιωτίδη και Δαυίδ Σαμπεθάι. Ακόμη τρία αφιερώματα έχουν σκοπό να τονίσουν την ανοιχτή ματιά της διοργάνωσης, με πιο χαρακτηριστικό το Un-Family-Ar, το οποίο αναδεικνύει τη διευρυμένη έννοια της οικογένειας σε όλες τις εναλλακτικές μορφές και εκφράσεις της.

Ο απολογισμός

Αξίζει να σημειωθεί πως η νυν διοίκηση του φεστιβάλ, η οποία υπηρετεί από το 2016, έκανε χθες και έναν μίνι απολογισμό της θητείας της, παρουσιάζοντας και κάποια ενδιαφέροντα οικονομικά στοιχεία. Σύμφωνα με αυτά, την τελευταία οκταετία οι περισσότερες από 30 ελληνικές ταινίες που έχουν τιμηθεί στη Θεσσαλονίκη έχουν λάβει πάνω από 133.000 ευρώ ως έπαθλα. Από το 2020 το φεστιβάλ καταβάλλει επίσης «ενοίκια» (συνολικά περίπου 100.000 ευρώ) σε όλες τις ελληνικές ταινίες που προβάλλονται εκεί, ενώ προσφέρει 3.000 ευρώ σε κάθε δημιουργό που συμμετέχει με την πρώτη ή τη δεύτερη ταινία του σε διεθνές φεστιβάλ. Σημαντικό μέρος όλων των παραπάνω καλύπτεται από ιδιωτικές χορηγίες, οι οποίες από το 2016 έχουν αυξηθεί κατά 500%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT