Στο «σφυρί» πίνακας από ρομπότ

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο πορτρέτο που ζωγράφισε ένα ανθρωποειδές ρομπότ, με τίτλο «A.I. God. Portrait of Alan Turing», θα διατεθεί προς πώληση από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s στις 31 Οκτωβρίου, με την τιμή του να εκτιμάται μεταξύ 120.000 και 180.000 δολαρίων. Το έργο απεικονίζει τον Αγγλο μαθηματικό και κρυπτογράφο, κατά τον Β΄ Π.Π., Αλαν Τιούρινγκ, ο οποίος θεωρείται σήμερα ο πατέρας της τεχνητής νοημοσύνης και της επιστήμης των υπολογιστών, και «φιλοτεχνήθηκε» από την Ai-Da. «Αυτό που κάνει αυτό το έργο τέχνης διαφορετικό από άλλα έργα που φτιάχτηκαν από ΑΙ, είναι ότι φαίνεται πως έχει δημιουργηθεί πιο φυσικά και είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο θα διατεθεί σε δημοπρασία», δήλωσε ο Εϊνταν Μέλερ, κατασκευαστής του ρομπότ, προσθέτοντας ότι το μερίδιό του από τα έσοδα θα το επανεπενδύσει στο Ai-Da.

Το ρομπότ, στο οποίο αποδόθηκε το γυναικείο φύλο, ζωγραφίζει και σχεδιάζει χρησιμοποιώντας τις κάμερες που βρίσκονται στα μάτια του και τα ρομποτικά του χέρια πάντα με τη βοήθεια αλγορίθμων ΑΙ. Συνήθως εμφανίζεται με μια κοντή, μελαχρινή περούκα και φοράει τζιν φόρμες, έχοντας αποσπάσει θετικά σχόλια για την εμφάνισή του. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι πριν από δύο χρόνια, το Ai-Da μίλησε στο βρετανικό κοινοβούλιο, λέγοντας ότι «δεν έχω αντικειμενικές εμπειρίες, εξαρτώμαι από υπολογιστικά προγράμματα» και συμπλήρωσε ότι «παρόλο που δεν είμαι ζωντανή, μπορώ να δημιουργήσω τέχνη». Ο Μέλερ υποστηρίζοντας πέρυσι ότι το ρομπότ του έχει κάτι από τον Ντισάμ δήλωσε ότι «εκεί που ο Μαρσέλ Ντισάμ μας αρνήθηκε την ικανότητα να δούμε την τέχνη με τον ίδιο τρόπο όπως πριν, η Ai-Da μας αρνείται την ικανότητα να ξαναδούμε τον καλλιτέχνη και κατ’ επέκταση τον άνθρωπο με τον ίδιο τρόπο».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT